Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Cięcie krzewów ozdobnych-kiedy - jakie?

Post »

ewa543 pisze:Prosze powiedziec jezeli ktos wie jak i kiedy przycinac czarny bez o fioletowych lisciach? Zeszlej wiosny chyba przycielam za pozno bo nie mial kwiatow.Nie chce popelnic ponownego bledu.Bardzo prosze o informacje.
ewa543

U mnie cięcie bzu jest tylko sanitarne ( przemrożone/uschnięte/połamane gałęzie ). Kwitnie obficie, kwiatostan tworzy się na młodych jednorocznych przyrostach, najprawdopodobniej wycięłaś wszystkie pędy z pakami kwiatowymi.
pozdrawiam
Edyta
Awatar użytkownika
atena40
500p
500p
Od: 3 lut 2010, o 18:21
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witajcie. :wit Kiedy ciąć trzmielinę oskrzydloną?
Pozdrawiam, Atena
Mój wiejski bałagan
agadd02
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 lut 2012, o 07:39

dreń błękitny - cięcie rok po posadzeniu

Post »

Witam Was,
mam pytanie odnośnie derenia błekitnego. Zeszłej wiosny posadziłam 10 sztuk tego derenia. Chcę go formować na żywopłot, widziałam takie rozwiązanie. Niestety w zeszłym roku nie wiedizałam że po posadzeniu należy je wszytkie przyciąc na 20-30 cm. Dlatego też cięzko im było w zeszłym roku, póćno puściły liście i marnie rosły. Potem zaczęłam czytać o przycinaniu i doczytałam się że miałam je przyciąć po posadzeniu a w drugim roku już tak radykalnie się nie przycina. Bałam się je ogołacać w środku lata i zostawiłam je w spokoju. Moje pytanie jest takie: czy w tym roku mam je radykalnie przyciąć na 30 cm , czy to im zaszkodzi? I kiedy ciąć, mieszkam w okolicach Bielska-Białej czyli przedgórze. Kiedy można tu ciąć krzewy liściaste i brzozy. Czy mogę już teraz jeśli tylko przestanie padać deszcz i będzie temperatura na plusie? Nie wiem czy ewentualnie mrozy mogą im jeszcze zaszkodzić, chociaż podobno już wyż syberyjski nam nie grozi, ale przymrozki do - 7 st. nawet w maju czasem ;(

I przy okazji... Jesteśmy po siarczystych mrozach (do -27st. przy minimalnej pokrywie śnieżnej :( ) . Moje trzmieliny emerald gold wyglądają marnie, czy mam czekać aż puszczą nowe pędy czy przyciąć na krótko (w zeszłym roku je sadziłam też na wiosnę więc są to młode roślinki .

Z góy dziękuję za odpowiedzi
Daga
Awatar użytkownika
MartaG
500p
500p
Od: 9 wrz 2008, o 12:10
Kontakt:

Post »

edi13 pisze:Karo jak tniesz Hortensja piłkowaną.Znalazłam informację , że krzewy hortensji powinny być silnie przycinane każdego roku, gdyż kwitną tylko jednoroczne pędy ( czyli jak bukietową),a Ty ściagawce piszesz, że jak ogrodówkę traktować :?:
Jak najbardziej potraktować jak ogrodową, ona (H.serrata) kwitnie na zeszłorocznych.
Pozdrawiam, Marta
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Proszę, piszcie co obecnie przycinacie. Ja nie mam pojęcia, mam krewy, które mi w ogóle nie kwitną, myślę, że to właśnie przez błędy w sztuce ogrodniczej.
lidka500
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 8 sty 2008, o 14:30

Post »

Ja mam problem z glicynią. Wiem, że powinnam w sierpniu przyciąć ale jakoś nie było kiedy i została. I pewnie znów nie będzie kwitnąć. Teraz strach ciąć, bo może gdzieś tam ma pączki
Lidka
lamia68
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 3 lis 2011, o 08:57

Post »

Ja mam glicynię pienną. Rośnie u mnie już 4 lata. Jeszcze nie kwitła. Nie wiem czy w ogólne bedzie kwitła.
Gdzieś czytałam, że można podciąć szpadlem korzenie w odległości ok. 1 m od pnia. Wówczas powinna
zakwitnąć.
dawidbanan
---
Od: 29 cze 2009, o 13:22

Post »

Glicynia zawiązuje pąki kwiatowe wczesną jesienią, dlatego większość jej pędów należy przycinać latem (koniec lipca - początek sierpnia), nad 6-tym pąkiem od nasady, zostawiając około 15 cm. Nie przycina się tylko tych, które są potrzebne do ukierunkowania wzrostu rośliny.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Alinko, jest prosta zasada ciecia krzewów,tylko trzeba zapamiętać i wziąć na logikę.Krzewy kwitnące wiosną np. forsycja,tawuły,porzeczka krwista tniemy po kwitnieniu.Jak przytniesz wypuszczą nowe pędy ,zawiążą na nich pąki kwiatowe i następną wiosną zakwitną.Kwitną wcześnie więc ,muszą tak zrobić bo zimą przecież pąków nie będą wiązać.Natomiast krzewy które kwitną latem,np.budleja przycinamy na wiosnę,wtedy ona wypuszcza nowe pędy ,wiążę na nich pąki kwiatowe i jeszcze kwitnie.Bo masz czas latem to wszystko zrobić.Myślę że to logiczne i łatwo zapamiętać,prawda :?:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Dziękuję Alu. Bardzo logicznie to opisałaś. Ja jednak się gubię, ponieważ mam krzewy, które w ogóle nie kwitną - więc wtedy kiedy je ciąć ??? Porzeczka krwista jeszcze mi nie kwitła, Migdałki też mają mało kwiatków, niektóre Krzewuszki słabo kwitną, a u Żylistków od 3 lat podziwiam same liście ... aha! Nawet róża -Multiflora ciągle chwali się samymi liśćmi!
sylwekw
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 kwie 2007, o 10:17
Kontakt:

Post »

Lorrie ... migdałek czy porzeczka krwista może u Ciebie nie kwitła ale generalnie kwitnie wcześnie, wiosną. Zatem te dwa na pewno tnij po przekwitnieniu. Żylistka mam tylko jednego ale ja go wcale nie przycinam (no ewentualnie pielęgnacyjnie, jak mi coś połamało niektóre gałązki albo jak, któreś wystrzelą znacznie bardziej niż cały krzew.)
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Ale widzę że wiesz jakie masz krzewy.Dobre kwitnienie to nie tylko cięcie.Trzeba też o nie dbać w sezonie a zwłaszcza w tym okresie kiedy właśnie zawiązują pąki.Skoro już wiesz jakie masz krzewy ,bo widzę że wiesz,wiesz kiedy je ciąć.To pozostaje dać na wiosnę nawóz np. azofoskę i potem podlewać w okresach suszy a zwłaszcza wtedy gdy zawiązują pąki kwiatowe.Zadbaj o nie pod tym względem a wszystko będzie dobrze.Czasem wydaje nam się że to krzaki więc sobie poradzą ,podlewamy tylko byliny i inne rośliny a krzewy omijamy.Należy o tym pamiętać zwłaszcza na glebach lekkich ,piaszczystych i w okresach dłuższej suszy.Spróbuj zrobić to w tym roku i na pewno będziesz miała kwiaty.
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Lorrie pisze:Dziękuję Alu. Bardzo logicznie to opisałaś. Ja jednak się gubię, ponieważ mam krzewy, które w ogóle nie kwitną - więc wtedy kiedy je ciąć ??? Porzeczka krwista jeszcze mi nie kwitła, Migdałki też mają mało kwiatków, niektóre Krzewuszki słabo kwitną, a u Żylistków od 3 lat podziwiam same liście ... aha! Nawet róża -Multiflora ciągle chwali się samymi liśćmi!

Mam wszystkie te krzewy które wymieniłaś,porzeczki w ogóle nie tnę,migdałek po kwitnieniu dosyć mocno tnę,krzewuszki nie tnę w ogóle,kiedyś w poprzednim ogrodzie ją przycinałam i właśnie słabo kwitła,spróbuj ją przesadzić,ja moja białą która marnie rosła i kwitła przesadziłam i w ciagu jednego sezonu wyrosły jej półtorametrowe pędy,i kwitła pięknie,aż byłam w szoku, żylistka również nie tnę jedynie stare pędywycinam .Więc reasumując albo masz bardzo małe te krzaczki( młode) albo nie mają dobrej ziemi,lub miejsce im nie odpowiada.Nawozisz je?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”