Pomidorki koktajlowe - 2cz.
Re: Pomidorki koktajlowe - 2cz.
GunnarSK a jaką metodę siewu stosujesz ? Zamierzam dokupić jeszcze jakiś jeden gatunek pomidorka koktajlowego i może spróbowałabym innym sposobem, co zwiększy mi szanse, ze cokolwiek mi wzejdzie
Witam.czy jeśli posadzę w doniczkach teraz nasionka pomidorków to nie będzie za późno? i jeszcze jak sadzić po ile nasionek w doniczce? w zeszłym roku kupowałam od ogrodnika już dość spore sadzonki a teraz chciałabym wysiać sama.i jeszcze jedno czy można sadzić nasionka do gruntu i liczyć na obfity plonki?
- persymona
- 200p
- Od: 7 mar 2012, o 15:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Do gruntu trzeba sadzić rozsadę pomidorów przygotowaną wcześniej w domku albo kupioną i dobrze o nią dbać aby w gruncie się udała ( z nasionek w gruncie raczej nic dobrego nie wyrośnie) Moim zdaniem możesz jeszcze spokojnie wysiać nasionka pomidorów w domu do doniczki. Najwyżej będą troszkę później 

lato,lato,lato... echże ty :*
Mój mały raj- ogród Magdy
Mój mały raj- ogród Magdy
- Agulka11
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 mar 2011, o 18:58
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Daga03 - teraz masz właśnie czas na sianie i przygotowanie rozsady pomidorów. Jeśli pomidory będziesz sadzić do gruntu to i tak po zimnych ogrodnikach.
Pozdrawiam
Forumowiczka - Aga
Forumowiczka - Aga
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Ja wczoraj dopiero posiałam pomidory koktajlowe. Mam nadzieję, że nie za późno?
Opcja w pobliżu włączonego grzejnika odpada. Na dzis zapowiadaja 29°C
Chyba wystawie na dwór, niech sobie tam dzielnie kiełkują. Niestety od weekendu spadek temperatur.
Opcja w pobliżu włączonego grzejnika odpada. Na dzis zapowiadaja 29°C

Chyba wystawie na dwór, niech sobie tam dzielnie kiełkują. Niestety od weekendu spadek temperatur.
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
O matko 29 stopni, toż to upał u nas nawet 9 nie ma.Nie za późno,wręcz idealnie na sianie koktajlówek.
Iwona
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 mar 2012, o 11:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Po jakim czasie ( czy też przy jakiej wielkości rośliny) od wykiełkowania można przesadzać do większych donic pomidory koktajlowe? Pytam ponieważ swoje mam posiane w tych długich doniczkach i sporo tego wzeszło
Pozdrawiam

-
- 100p
Kuchar1906 - pytasz o pikowanie? Podobnie jak inne odmiany, pikuje gdy siewki mają 2-3 liście właściwe.
-
- 0p - Nowonarodzony
Tak tak o pikowanie
Dzięki za pomoc. W tym roku pierwszy raz posadziłem pomidory więc jestem trochę zielony w tym temacie.

Dzięki za pomoc. W tym roku pierwszy raz posadziłem pomidory więc jestem trochę zielony w tym temacie.
-
- 100p
Kuchar1906 - Zawsze musi być ten pierwszy raz
Zacząłeś dobrze - rejestrując się na tym forum - to skarbnica wiedzy!
Jakie odmiany posadziłeś? Pamiętaj, przy pikowaniu, żeby łodygę aż do liścieni zanurzyć w ziemi, wzmocni się wtedy system korzeniowy.
A to na razie mój jedyny pomidorek koktajlowy - Micro Tom.
"Pomidorek" nie dlatego, że lubię zdrobnienia, ale to podobno najmniejszy pomidor świata - krzak dorasta do wysokości zaledwie 5 - 8 inches (13-20 cm)

Jakie odmiany posadziłeś? Pamiętaj, przy pikowaniu, żeby łodygę aż do liścieni zanurzyć w ziemi, wzmocni się wtedy system korzeniowy.
A to na razie mój jedyny pomidorek koktajlowy - Micro Tom.
"Pomidorek" nie dlatego, że lubię zdrobnienia, ale to podobno najmniejszy pomidor świata - krzak dorasta do wysokości zaledwie 5 - 8 inches (13-20 cm)

-
- 0p - Nowonarodzony
Do --> Kalma
Co do gatunków to w sumie nawet nie wiem dokładnie.Kupiłem dwie paczki siewek czerwonych cherry i jedno zółtych. Jak na razie ładnie powschodziły tylko boje się że trochę za gęsto rosną i zastanawiam się czy ich nie poprzerywać ich trochę już teraz . Jak znajdę kabel do aparatu to wrzucę zdjęcia moich pomidorków. Pozdrawiam
Co do gatunków to w sumie nawet nie wiem dokładnie.Kupiłem dwie paczki siewek czerwonych cherry i jedno zółtych. Jak na razie ładnie powschodziły tylko boje się że trochę za gęsto rosną i zastanawiam się czy ich nie poprzerywać ich trochę już teraz . Jak znajdę kabel do aparatu to wrzucę zdjęcia moich pomidorków. Pozdrawiam
-
- 100p
jeśli tylko to maleństwo wyda jakiś plon, to oczywiscie fotorelacja będzie. Z czterech nasionek wykiełkowal mi tylko ten jedyny.
Kuchar1906 - wrzuć zdjęcie oraz zajrzyj do tego wątku:
Pikowanie pomidorów cz.2
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=41513
P.S Mój kabel od aparatu tez skutecznie się przede mną chowa
Kuchar1906 - wrzuć zdjęcie oraz zajrzyj do tego wątku:
Pikowanie pomidorów cz.2
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=41513
P.S Mój kabel od aparatu tez skutecznie się przede mną chowa

-
- 0p - Nowonarodzony
- gieru96
- 200p
- Od: 26 mar 2011, o 10:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
normalnie rośliny mają dwa liścienie, moje pomidorki zaczęły kiełkować i niektóre mają po 4 lub 3 liścienie... ciekawie to wygląda
czemu tak się dzieje? czy one będą dalej normalnie rosły?

- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Też mam kilka takich cudaków, to są zmutowane osobniki. Nie wiadomo jak dalej krzak będzie rósł i jakie będą z nich owoce. W ubiegłym roku miałam takiego z trzema liścieniami, ale nie zwróciłam na to zbytniej uwagi i nie wiem, co się dalej działo z tym pomidorem. W tym roku je oznakowałam i będę wnikliwie obserwować. 

pozdrawiam, Anita