Niecierpek (Impatiens walleriana)wysiew,uprawa. Cz.1
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Niecierpki z nasion
Moje dziś popikowane
Nawet się nie powyciągały
Oby teraz dotrwały do maja czyli do czasu wysadzenia
Nawet się nie powyciągały
Oby teraz dotrwały do maja czyli do czasu wysadzenia
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Czy ktośz was sieje niecierpki balsamina?
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
Ja wsiałam - dostałam je od Forumowicza pEtr
-
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 22:09
Kupiłam nasiona i się przymierzam, ale chyba jest jeszcze zbyt wcześnie.
Z waierianami poniosłam w tym roku klęskę - nowe opkowanie nasion, żadne nie wykiełkowało
Z waierianami poniosłam w tym roku klęskę - nowe opkowanie nasion, żadne nie wykiełkowało
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
Moje popikowane niecierpki waleriana:
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
wysiałam Niecierpki Balsamina do wielodoniczki czy ma ktoś może zdjęcie kwitnącego Niecierpka Balsamina jak on wygląda? na niektórych zdjęciach ma kwiaty pełne i są wysokie, a na innych zwykłe jak waleriana i ok 30cm?
Pozdrawiam
- Magdallena
- 1000p
Ja jeszcze nie wyhodowałam niecierpka balsaminy, ale kolega pEtr podpowiada, że one tak wyglądają. Dostałam od niego nasionka, które są znacznie większe od waleriany i bardzo szybko kiełkują. Posiane pod koniec lutego teraz mają po 5 cm. Kiełkują szybciej i mocniej niż waleriana.Magdallena pisze:mam szczęście być w cieplejszej części świata, gdzie natknęłam się z niecierpkiem gigantem. Rosnie on w formie sporego krzaka i ma niesamowite nasienniki, które po dotknięcie strzelają nasionami. no takiego dziwaka w życiu nie widziałam. Oczywiście zachęcona dotychczasowymi doświadczeniami z rozmnażaniem niecierpków z nasion zebrałam te tutejsze i wiosną będę wysiewać ;-)
Oto te tutejsze egzemplarze:
- meandrzejew
- 500p
- Od: 28 sie 2011, o 08:27
Jakub, z tymi niecierpkami to zaszalałeś na całego. Chyba się wybiorę nad morze i pewnego dnia ogołocę Cię z kilku siewek. A może i więcej przylepi się do moich paluszków .
A teraz tak na serio. Jeśli będziesz chciał je wyrzucić, to pamiętaj, że ja chętnie się skuszę na nie (zwolni się wtedy Tobie tak bardzo pożądane miejsce na parapecie)
A teraz tak na serio. Jeśli będziesz chciał je wyrzucić, to pamiętaj, że ja chętnie się skuszę na nie (zwolni się wtedy Tobie tak bardzo pożądane miejsce na parapecie)
W porządku, wyrzucać na pewno nie będę, ale pozbywać się i owszem :P
- Magdallena
- 1000p
Magdo, jakie piękne kolory To jest balsamina, tak?
Balsamina już dwa razy taka co waleriana, choć ta druga była wsiana kilka tygodni wcześniej.
Balsamina już dwa razy taka co waleriana, choć ta druga była wsiana kilka tygodni wcześniej.
To jest niecierpek VALLERIANA.Są jeszcze niecierpki o kwiatach pełnych, jak miniaturowe różyczki.