Tulipanowiec amerykański ( Liriodendron tulipifera)
- araukar
- 100p
- Od: 19 cze 2010, o 11:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipanowiec
Jeżeli były to nasiona zebrane spod okazu rosnącego samotnie , obok którego nie występował drugi okaz to nie spodziewajmy sie rewelacji . Może być tak ,że z tysiąca nasion nic nie wykiełkuje . Wszystkie nasiona będą płonne . Inaczej jest w przypadku kiedy obok siebie rośnie kilka egzemplarzy . Wtedy siła kiełkowania nasion jest wielokrotnie mocniejsza.
A nasiona tulipanowca wydlubac z tej twardej skorupy skrzydlaka mozna przed siewem?
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie trzeba i nie warto - można uszkodzić nasiono.
- mateo
Przeważnie większość skrzydlaków jest pusta - trudno się w nich doszukać czegokolwiek przypominającego nasiono. Sam sprawdzałem. A jeśli w którymś jest dobre nasiono, to i tak "wyjdzie w praniu".
Ja robiłem tak, że po okresie stratyfikacji, od wiosny przebierałem co jakiś czas skrzydlaki leżące w wilgotnym piasku i szukałem kiełków. Znalazłem 5, ale 2 kiełki zgniły niedługo po wykiełkowaniu.
Ja robiłem tak, że po okresie stratyfikacji, od wiosny przebierałem co jakiś czas skrzydlaki leżące w wilgotnym piasku i szukałem kiełków. Znalazłem 5, ale 2 kiełki zgniły niedługo po wykiełkowaniu.
Ja tez sprawdzałem i jest tam takie małe nasionko w środku zazwyczaj puste ale trafia sie pełne i takie zostawiam.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 maja 2012, o 21:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mój tulipanowiec niestety troszkę przymarzł dzisiejszej nocy. Liście ma ciemno zielone. Jak myślicie już po nim? 

A moje do tej pory nie ruszyły, to już chyba nie ma nadziei 

Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
-
- Od: 7 maja 2010, o 20:50
bebeluch u mnie to samo z kilkuletnim 'Aureomarginata', poczekaj jeszcze może puści z pąków śpiących, u mnie widać że gałązki giętkie i soki w nich krążą co znaczy że żywe, tylko coś dziwnie liści nie chcą puścić.
- araukar
- 100p
Mój 30letni tulipanowiec od dzisiaj zaczął kwitnąć . Trochę się pośpieszył względem innych sezonów , tak o dobre 10 dni.
-
- 200p
- Od: 21 kwie 2010, o 11:11
Araukar zrób jakieś zdjęcia. Ile wysokości ma twoje drzewo i w jakim wieku zaczął kwitnąć?
- mateo
30 lat to pewnie już jest spory. 15m, czy nawet więcej?
- araukar
- 100p
Drzewo nie ma 15 metrów tylko 8 , a kwiaty zaczął wytwarzać mniej więcej 15 lat temu .