Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
Ja stawiam na kaloryfer i w 3 dni pomidorki wychodzą. Temperatura właśnie w granicach 25 * C.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
011krzych pisze:jakiej?Yvona pisze:Jutro ten pierwszy raz wysiew pomidorów specjalnie dla nich dziś targałam worek ziemi, więc po cichu liczę, że się odwdzięczą
Tym razem Kronen do wysiewu i pikowania. Wcześniej kupiłam Substral-masakra, więc specjalnie dla pomidorków poszłam z dzieckiem (15 m-cy w wózku oczywiście) do ogrodniczego po wór ziemi (20l), który nie znajduje się pod domem...Przyjemne z pożytecznym
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
patasko pisze:Boziu, Bart85 Kupiłem kilka worków z tej LEWEJ formy i... Wszystko padło. Sprawdzałem numery partii i na 3 na 6 worków jest z jednej partii, reszta z innych. Kiełkuje ładnie, rozwinie liścienie, a gdy pokaże małe listki to siewka zamiera. Wydaje mi się, że ziemia ta ma mało wapna.Bart85 pisze:ziemia - uniwersalne podłoże do rozsad-pikowania, producent: PPHU "FLORO-HUM"
Ogólnie nie polecam.
Ja tą paprykę pikuje już do innej ziemi i mam nadzieje że będzie ok, gorzej bo w poniedziałek wysiałem do tej samej pomidory z akcji ;( ale mam nadzieje że podobnie jak papryka do pierwszych listków wytrzymają i potem je szybko przesadzę
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
przepraszam ,cos pokopałam :oops:prosze usunąc ten post
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36
Nie wiem jak było dokładnie w twoim przypadku Patasko ale przyczyna takiego stanu rzeczy mógł być zgorzel, bo chyba nasuwa mi się taka myśl że dużo osób która zaczyna przygodę z produkcją rozsady może mieć z tym problemy a to częściowo z nadgorliwości w podlewaniu. Siewki nie mogą mieć za mokro bo to zwiększa ryzyko wystąpienia chorób. A nie daj Boże żeby było mokro i chłodno to na 100% będziemy mieli zgorzel. I radził bym nie podlewać zimną wodą, a jeśli ktoś chce skorzystać z chemii to polecam Polyram, Previcur na zgorzel siewek.Bart85 pisze:patasko pisze:Boziu, Bart85 Kupiłem kilka worków z tej LEWEJ formy i... Wszystko padło. Sprawdzałem numery partii i na 3 na 6 worków jest z jednej partii, reszta z innych. Kiełkuje ładnie, rozwinie liścienie, a gdy pokaże małe listki to siewka zamiera. Wydaje mi się, że ziemia ta ma mało wapna.Bart85 pisze:ziemia - uniwersalne podłoże do rozsad-pikowania, producent: PPHU "FLORO-HUM"
Ogólnie nie polecam.
Ja tą paprykę pikuje już do innej ziemi i mam nadzieje że będzie ok, gorzej bo w poniedziałek wysiałem do tej samej pomidory z akcji ;( ale mam nadzieje że podobnie jak papryka do pierwszych listków wytrzymają i potem je szybko przesadzę
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
rafik_ptp, hodowałem rozsadę innych warzyw w przeszłości i o nią dbałem - zawsze pięknie wyrastała. Poza tym podlewam wodą odstaną, która jest w butelce przy kaloryferze Ale nie jest ciepła, raczej chłodna.
Poza tym dostałem odpowiedź, że ta ziemia jest przeznaczona do roślin "większych", nie do wysiewu nasion o_O. Ale ja się pytam, to po kiego grzyba pisze do kwiatów i WARZYW?! przecież nie będę marchewki w doniczce w domu hodował, bo to nienormalne... Później mają do mnie oddzwonić, żeby porozmawiać o szczegółach, w co wątpię.
Poza tym dostałem odpowiedź, że ta ziemia jest przeznaczona do roślin "większych", nie do wysiewu nasion o_O. Ale ja się pytam, to po kiego grzyba pisze do kwiatów i WARZYW?! przecież nie będę marchewki w doniczce w domu hodował, bo to nienormalne... Później mają do mnie oddzwonić, żeby porozmawiać o szczegółach, w co wątpię.
- BRZOSKWINKA
- Od: 17 maja 2010, o 18:10
A może rośliny wieksze, czyli np. pomidory po przepikowaniu oczekujące na grunt? albo innych hodowli balkonowych, przecież ludzie w donicach trzymają papryki, pomidory, sałaty...
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Pozdrawiam, Joasia
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2012, o 12:24
Mam do Was takie pytanie. Posiałam w niedzielę moje pierwsze pomidory. Po wysianiu je podlałam, a następnie tak jak pisał Tadeusz przykryłam folią i wietrzę je kilka razy dziennie. Jak często należy podlewać siewki? Bo po pierwszym podlaniu jeszcze ich nie podlewałam. Ziemia jest wciąż wilgotna, a folia zaparowana. Na razie dopiero z dwóch ziarenek coś zaczęło kiełkować i nasuwa mi się pytanie czy to już jest ten moment, w którym należy zdjąć folię?
Pozdrawiam, Paulina
- kasia82
- 500p
- Od: 25 lut 2012, o 09:36
pinka123 podobnie jak ty w tym roku pierwszy raz siałam pomidorki , po wysianiu trzymałam je w miniszklarence pod osłoną, podlewałam je co drugi dzień, tak żeby miały wilgotno, dodatkowo co dzień podkręcałam grzejnik do 25 stopni na kilka minut, po wykiełkowaniu 3/4 nasion zdjęłam osłonę aktualnie moje pomidorki są po drugim pikowaniu w oddzielnych pojemniczkach
Pozdrawiam
- patasko
- Od: 26 maja 2011, o 23:48
BRZOSKWINKA, taki eksperyment też zrobiłem. Przepikowałem z ziemi do siewu w tą pseudoziemię i spotkał ich ten sam los. Chodzi mi o pomidory i paprykę. Ale na szczęście pojechałem do sklepu i kupiłem ziemię do siania, sprawdzoną przez znajomych.
-
- 10p - Początkujący
- Od: 8 lut 2011, o 21:11
hejka ja też dzisiaj po raz pierwszy zasiałem sobie pomidorki jednego gatunku jutro jeszcze dokupić muszę 2-3 gatunki zobaczymy co z tego wyjdzie ...pinka123 pisze:Mam do Was takie pytanie. Posiałam w niedzielę moje pierwsze pomidory. Po wysianiu je podlałam, a następnie tak jak pisał Tadeusz przykryłam folią i wietrzę je kilka razy dziennie. Jak często należy podlewać siewki? Bo po pierwszym podlaniu jeszcze ich nie podlewałam. Ziemia jest wciąż wilgotna, a folia zaparowana. Na razie dopiero z dwóch ziarenek coś zaczęło kiełkować i nasuwa mi się pytanie czy to już jest ten moment, w którym należy zdjąć folię?
Jeżeli chodzi o podlewanie to z tego co wyczytałem w internecie to pisali że wystarczy 2 razy w tygodniu ale może się mylili to już powinien się wypowiedzieć ktoś bardzo doświadczony ;)
Pozdrowienia od Marcina
- jarson64
- 500p
- Od: 27 cze 2011, o 17:19
Ja swoje podlewam po wysianiu, przykrywam folią, ja wzejdą, ściągam folię i dopiero od tego momentu podlewam jak zaczyna przesychać podłoże. Nie ma tu żadnej reguły, częstotliwość podlewania jest zależna między innymi od pojemności wodnej podłoża, temperatury otoczenia, wielkości roślin, wielkości doniczki itp.
- kamilosz
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 lut 2012, o 13:12
mam pytanie do osób które maja do dyspozycji tylko balkon bo tu tak ciągle o tych pomidorach to aż nabrałam ochoty na swoje własne czy na balkonie jest to możliwe?
Pozdrawiam Kamila