Palma padła

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
JolaToJa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 mar 2011, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Palma padła

Post »

Witajcie,

Mam tego daktylowca od ponad roku. Dostałam go od znajomej. W międzyczasie przesadzałam go trzy razy. Raz do tymczasowej doniczki, następnie do docelowej, a ponieważ sporo urósł przesadziłam go do obecnej doniczki. Parę tygodni temu po parodniowej nieobecności ujrzałam to co widać na zdjęciach tzn. wszystkie liście opadły. Dolne już leżą na podłodze. To się stało w przeciągu 4 dni. W tym czasie palma nie była podlewana. Jedyne co to wyłączyłam nawilżacz.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Te liscie doschły po opadnięciu innych. Wcześniej były na wpół uschnięte.
Obrazek
Takie drobne listki były na niej od początku. W internecie okazy mają grubsze liście.
Obrazek
Młode liście są jakby sklejone. Trzeba je ręcznie 'rozczesać'.
Obrazek

Roślina cały czas jest w pomieszczeniu. Oddalona od okna. Ogrzewanie w tym pomieszczeniu jest wyłączone. Do czasu opadnięcia liści działał nawilżacz.
Korzenie sprawdzałam przy przesadzaniu - idealne.
Pierwsza idea to odciąć uschnięte liście - jak się prawidłowo ucina liście palmy?

Proszę o pomoc i informację co może być nie tak.
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Palma padła

Post »

Wlej jej tyle wody w doniczkę by wypłynęła na podstawek, liści to nie podniesie ale nawodni roślinę, jest zasuszona i to od dłuższego czasu. Daktylowca się tak często tez nie przesadza, raz na 4-5 lat. Możliwe że odbiło się zbyt częste naruszanie systemu korzeniowego i brak wody. Liści na razie nie obcinaj dopiero jak uschną do brązowego koloru, ścina się je przy kłodzinie cięciem skośnym kładąc nóż a jeszcze lepiej drobniutkoząbkowy brzeszczot na łodydze liścia jakby od środka i tnąc w dół. :wink:
justyna07
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2012, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam!
Dostałam " w spadku" palmę. Niestety po miesiącu jej liście zaczęły usychać. Jest to moja pierwsza palma i nie wiem wiele o pielęgnacji tych kwiatów.Nie wiem czy ma np dobrą doniczkę. Może powinnam ja przesadzić? Załączam zdjęcia. Bardzo proszę o poradę jak moge jej pomóc
Obrazek Obrazek
justyna07
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 8 sty 2012, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Niestety nie tylko w pielęgnacji palm jestem na na poziomie początkującym. Również jeśli chodzi o dodawanie zdjęc marnie mi idzie.
Niestety chyba nie udało mi się dodać zdjęc do mojego postu. Czy mogę więc wysłać na maila?
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

justyna07 doniczka jest dobra ale ziemia to katastrofa do jak najszybszej zmiany, pokaż na emaila zdjęcia całej palmy i napisz jaka średnice ma doniczka.
JolaToJa
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 mar 2011, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzięki Czarodzieju za pomoc. Wczoraj zadziałałam z palmą. Od czasu pierwszego postu palma wypuściła nowe liście więc chyba jest dobrze :-)
Ucięłam, a raczej wyciągnęłam, uschnięte liście bo praktycznie same wyszły jak widać na zdjęciach. Do tego podwiesiłam ją i wygląda o niebo lepiej :-)
Podlewam większą ilością wody i zraszam co jakiś czas.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”