Ogórek - polecane odmiany cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogórek do gruntu - jaki wybrać

Post »

gienia1230 pisze:Też tak robię jak Tadek, z siewu pierwsze ogórki są początkiem lipca a z rozsady około tygodnia wczesniej. (...)
I o ten tydzień wcześniej gra się toczy u mnie - przeważnie wyjeżdżam na miesiąc od ok. 12 lipca i sadzę duzo ogórków i wcześnie aby przed wyjazdem pokisić :D . Moi krewni nie chcą zbierać sobie gotowych ogórków, które im zostawiam :( . Dwa lata temu mój syn student zrywał i dawał do raczki to sobie łaskawie pokisili, trochę zakisił on sam - ogóreczki były pyszne. W ubiegłym roku wyjechałam 28 lipca to sobie użyłam ogórków ;:137 .
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
tadek-mos
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 lut 2012, o 22:02

Post »

Nakrywając ogórki włókniną naprawdę nie trzeba jej niczym podpierać. Należy ją położyć luźno, tak żeby rośliny mogły ją swobodnie unosić. Boki przycisnąć listwami lub czymś podobnym. W taki sposób można uprawiać prawie wszystkie warzywa, żadne podpórki nie są wskazane, to nie jest folia. W ten sposób robię np. wczesną marchew.
Z moich doświadczeń z ogórkami wynika, iż nie należy przesadzać z długim trzymaniem ich pod przykryciem, gdyż w miarę upływu czasu trudniej adoptują się do nowych warunków.
Zdjęcie włókniny trzeba wykonać przy odpowiedniej pogodzie, nie może być za zimno, gdyż zbieleją, zaś przy pełnym słońcu poparzenia gotowe.
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Baron nie chcę ciebie rozczarować ale radze oprócz konserwowych wysiać jeszcze inną odmianę. W zeszłym roku miałam cztery odmiany w tym ogórek konserwowy. Wszystkie były ładne właśnie oprócz tego. Mało owoców, bardzo się wybrzuszały lub wykręcały się w kształt podkowy i krótko owocowały. Najlepiej owocowała "Anulka", nie nadążałam zbierać, owoce podłużne, bardzo kształtne. Jedyny minus to bardzo cienka skórka, przy płukaniu i wkładaniu do słoików łatwo można ją uszkodzić.
Awatar użytkownika
elissa
200p
200p
Od: 10 mar 2011, o 09:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Przewertowałam caluśki wątek... no i sporo się nauczyłam!!!! :tan wiem jakie błedy popełniałam do tej pory w ogórkach :oops: teraz się poprawię i mam nadzieję dłuuuuuugo cieszyć się plonami!!!!

forumowicz- pisałeśo oprysku florovitem- jakim konkretnie i w jakim stężeniu.... tego bynajmniej nie dopatrzyłam się :?
Pozdrawiam, Ela
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

elissa pisze:pisałeśo oprysku florovitem- jakim konkretnie i w jakim stężeniu..
O taki Florovit chodzi :
http://www.eogrod.com/image_func.php?im ... xwidth=200

lub Bioflorin:
http://www.tropical.com.pl/foto/929_580 ... in_new.jpg

Stężenia są podane na opakowaniu

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

Jak dla mnie nic nie przebije śremskiego:) i pod otulinę na wczesne i potem do gruntu siejemy i jesteśmy zadowoleni. Ogórki zbieramy do końca sierpnia zazwyczaj. Czasem siejemy i póżniejsze, które są jeszcze we wrześniu.
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
mousefishyork
200p
200p
Od: 3 maja 2011, o 14:23

Post »

Witam:)
Ja już posiałam ziarenka do waty w pojemnikach, opatuliłam folią spożywczą, więc mają cieplutką saunę. Po dwóch nocach już mają spore korzonki a ze skorupek zaczynają wyglądać zielone listeczki. Na maj będę już miała gotowe śliczne sadzoneczki do gruntu :) Mam nadzieję że tym razem się uda :heja
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14

Post »

Wata jest niebezpieczna - możesz zniszczyć korzonki ogórkom. Bezpieczniejsza jest lignina (ręcznik papierowy, papier toaletowy, grube serwetki...). Wyciągnij jak najszybciej z waty delikatnie.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
PUMA72
200p
200p
Od: 2 maja 2011, o 13:01

Post »

mousefishyork pisze:Witam:)
Ja już posiałam ziarenka do waty w pojemnikach, opatuliłam folią spożywczą, więc mają cieplutką saunę. Po dwóch nocach już mają spore korzonki a ze skorupek zaczynają wyglądać zielone listeczki. Na maj będę już miała gotowe śliczne sadzoneczki do gruntu :) Mam nadzieję że tym razem się uda :heja
Nie za wcześnie :shock:
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

Nie utrzymasz tych sadzonek do maja.
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
danutka66
500p
500p
Od: 11 sie 2006, o 15:59

Post »

zastanawiam się kiedy wobec tego najlepiej siać ogórki w domu tak,by nie było za wcześnie ani za późno.Ja kiedyś zasiałam właśnie na początku marca,wybujały okropniście a potem w ogrodzie te siane do gruntu niewiele od nich odstawały
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

wydaje mi się, że najlepiej wysiać do doniczek w ostatnim tygodniu kwietnia :)
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Rozsada ogórka, im mniej wyrośnięta ,tym łatwiej i szybciej się przyjmuje. Trzeba wziąć pod uwagę, że do gruntu wysadza się po 15 maja, gdy minie niebezpieczeństwo przymrozków. A ogórek rośnie szybko.

Pozdrawiam
Alembik

Post »

I dlatego najlepiej zacząć już zbierać skorupki z jajek :)

Ja robię to tak, że biorę jakiś gwóźdź, czy coś i stukam w jajko naokoło czubka. Jak mam szczęście to nie pęka przez całość. Później wydzieram ze środka osnówkę i wybijam u dołu dziurkę. Tylko ciekawi mnie w jaki sposób najrozsądniej przytwierdzić to jajko do plastikowej tacki...
Awatar użytkownika
gieru96
200p
200p
Od: 26 mar 2011, o 10:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

ciekawy sposób :) po co do plastikowej tacki?, włóż do wytłaczanki na jajka :d
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”