Kora a nornice i inne szkodniki?
Kora a nornice i inne szkodniki?
Witam
Miałem zamiar po posadzeniu tuji obsypać je warstwą kory, ale usłyszałem ostatnio od znajomego, że pod korą gromadzą się nornice i strasznie podkopują drzewka:/. Jak z tym obsypywaniem drzewek korą- obsypywać czy nie?
Miałem zamiar po posadzeniu tuji obsypać je warstwą kory, ale usłyszałem ostatnio od znajomego, że pod korą gromadzą się nornice i strasznie podkopują drzewka:/. Jak z tym obsypywaniem drzewek korą- obsypywać czy nie?
- przemo1669
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2011, o 11:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Obsypywanie tuji korą, a nornice?
Witaj Lukakul oczywiście że obsypuj, ale jeśli boisz się, że ci się nornice tam zalęgną to możesz kupić odstraszacz dla nornic
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie w tujach pod korą nornic nie ma. Może nie lubią iglaków?
Wszystko zależy na jakich terenach jest Twój ogród, ja mam wysypane korą wszystkie iglaki a nornice i krety zrobiły pod nimi taką masę tuneli, że jak stanę to w nie wpadam
A czy przez to usychają Ci drzewka, albo wolno rosną?
Nie, drzewka i krzewy mają się dobrze, lecz muszę ciągle udeptywać miejsca wokół krzewów bo inaczej to kto wie
Czy istnieje coś skutecznego?przemo1669 pisze:możesz kupić odstraszacz dla nornic
- PiotrekP
- Od: 18 wrz 2011, o 08:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
oczar72 pisze:Czy istnieje coś skutecznego?przemo1669 pisze:możesz kupić odstraszacz dla nornic
Zainwestować w kota
Nornice nie obgryzają korzeni tuj, ale podkopywać to faktycznie strasznie szkodzą w tym elemencie. Co do odstraszania, to robilem to przez ostatnie lato, rząd kilkudziesięciu tuj, ileś tam nornic i tylko jeden sposób - Karbid. Wsypujemy do otworów, zalewamy wodą i lekko przysypujemy ziemią. Nie wdychać. Nornic muszą zmienic miejsce zamieszkania.
Śierść psa napchana do wlotu korytarza skutecznie zniechęca nornice
Raczej nie. To musi być smród na miarę skunksa. Sierść nic nie da, a Karbid daje kopa z odleglości kilkunastu metrów jak dochodzi jego odór.
Jak często powtarzacie procedurę? Jak szybko nornice wracają?
Jak obcinam psa to zbieram sierść i na działkę ,jak na razie to przeniosły się w inny sektorJak często powtarzacie procedurę? Jak szybko nornice wracają?