Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
Dziś w ramach prac polowych przedwiosennych przekopałam ziemię pod warzywniak i obhakałam truskawki...plecy mnie bolały niemiłosiernie, ale najgorsze pewnie jutro
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oj ja bym chciała tego bólu pleców, ale niestety muszę trochę poczekać. Może w przyszłym tygodniu uda mi się wejść, jak słoneczko troszkę podsuszy.
Iwona
Jakbym ja, miał skopać na raz cały warzywnik to by mi to zajęło kilka dni W związku z czym skopuję zagon dopiero, gdy mam coś na nim siać, lub sadzić. Skopywanie to najgorsza katorga dla kręgosłupa poza noszeniem wiader i pchaniem taczek. Trzeba te czynności rozłożyć, żeby po wiośnie nie doznać jakiegoś urazu. No i ziemia też nie lubi zbyt ambitnego skopywania wiosną. To powoduje, że szybko się przesusza.
- Yvona
Zbyt ambitnie jej nie przekopałam, bo zrobiłam to jesienią za duży warzywnik nie jest-nie umiem określić jego powierzchni, ale każdy dałby radę w kilka godzin...można było się wyżyć i odreagować
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Zgadza się z tym przesuszaniem, ja sieję warzywka u rodziców na wsi, tam mężunio dosiada traktorek i płużkami robi mi rządki, takie ala redliny i wtedy wysiewam w wilgotną ziemię, a na mniejszych zagonkach idzie w ruch łopata i kalorie
Iwona
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
witam
taka dziś piękna pogoda ,że żal nie pogrzebać chociaż chwilkę chwasty jak zwykle pierwsze rosną więc dziś z czystą przyjemnością się ich pozbyłam póki są małe
taka dziś piękna pogoda ,że żal nie pogrzebać chociaż chwilkę chwasty jak zwykle pierwsze rosną więc dziś z czystą przyjemnością się ich pozbyłam póki są małe
Pozdrawiam Sylwia
Cholera, jestem wściekły. Brat po pijanemu wlazł mi na działkę i zabrał szpadel, który od niego pożyczyłem. Gdyby nie to, że ma jeszcze dwa identyczne szpadle zamknięte w garażu, których nie wziął. Gdyby nie to, że zrobił to perfidnie, żeby mnie zirytować, czy specjalnie zrobić sobie teatrzyk. To bym mu darował. Kłopot w tym, że nie mam teraz pieniędzy na szpadel i muszę tkwić w bezruchu. Bez szpadla to praktycznie nie da się zrobić nic na działce, więc przy obecnej pogodzie możecie sobie wyobrazić moją wściekłość :\
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Alembik, Ty nam chyba przy weekendzie jakieś komedyje zapodajesz .Po pierwsze jak szpadel brata to mógł zabrać a po wtóre co z Ciebie za ogrodnik co nie ma własnego szpadla rozumiem traktor ,glebogryzarka ...
Ale mi nie chodzi o to, że wziął ten szpadel. Tylko o sposób w jaki go wziął. Co najmniej jakby ten szpadel był ze złota i odbierał go w glorii chwały radzieckiemu narodowi podczas cudu nad Wisłą. Do tej pory brat mieszkał u mnie i szpadle były wspólne a szczerze mówiąc to myślałem, że już dawno temu odstąpił go ojcu. Mam jeszcze widły ogrodnicze i stary szpadel, ale nie posiadają one rączki, która bardzo ułatwia kopanie. Ogólnie warto zainwestować w taki nowomodny szpadel. Dodam jeszcze, że najlepsze są fiskarsa z płaskim bezżlebowym ostrzem o zaostrzonym czubku. Taki szpadel po prostu sam kopie
Alembik
Aha- i jeszcze może takie coś: pożycz coś od brata, ale nie po pijaku. I niech to nie będzie jego żona, bo to może się marnie skończyć.
Nauczka na przyszłość- pij z bratem.Cholera, jestem wściekły. Brat po pijanemu wlazł mi na działkę i zabrał szpadel, który od niego pożyczyłem.
Aha- i jeszcze może takie coś: pożycz coś od brata, ale nie po pijaku. I niech to nie będzie jego żona, bo to może się marnie skończyć.
- Yvona
Do startu gotowi...start!!! Warzywnik przekopany (6mx3,5m)-może niewiele, ale własnymi siłami , truskawki czyściutkie, cebulowe czyściutkie i wieeeeeeeeeeelki żywopłot w połowie przycięty. W zeszłym roku nie był cięty, a że działka świeżo zakupiona-to zapuszczony na 2m wzwyż...Dziś przycięłam ręcznie do 1,2-1,3m. Na więcej nie było siły...Reszta po weekendzie. Jak u was wygląda cięcie żywopłotu pod względem ceny? Mi dziś krzyknęli 120zł...Stwierdziłam, że to chyba trochę sporo...Jak sądzicie?
Wydaje mi się, że bardzo drogo My. przycinamy sami, najpierw robiliśmy to ręcznie. Obecnie mąż kupił sekator wyposażony w silnik (nie wie, jak to się fachowo nazywa?) - teraz przycinanie, to prawdziwa przyjemność - robi się, to błyskawicznie.
Pozdrawiam Sylwia.
- Yvona
Co prawda żywopłot (ligustr) wymaga dosyć ostrego cięcia, bo na dole jest dość rzadki, a w poziomie ma kształt fali ( ), ale ta cena mnie zaskoczyła. Cóż, ścięłam go dziś częściowo, resztę jak pisałam-po weekendzie i w pionie też wyrównam. Owszem, jest z tym masa roboty, bo i ręce się strasznie męczą, ale jaka satysfakcja...