Koty kontra rośliny
- galaxy
- 500p
- Od: 6 maja 2009, o 17:26
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Jak pozbyć się kotów ?
jeeeeny a u mnie znowu zaczął się sezon sr**** do mojego ogrodu przez koty sąsiadów, ręce opadają znowu rozgrzebane grządki i zapach g**** lubię generalnie koty ale te mam nadzieję, że samochód rozjedzie.... To w ogóle jakieś koty mutanty bo środki odstraszające nie robią na nich żadnego wrażenia.
Spontanicznie, nieco od rzeczy, kompletnie bez kontroli - mój chaos
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
Poszukuję, wymienię, sprzedam, oddam
Na parapetach miejsce zawsze się znajdzie nawet jak go już nie ma
- Destiny
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2012, o 10:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
kto by pomyślał że takie fajne mruczki potrafią tak uparcie dokuczać :/ i nic im nie jest w stanie wybić niektórych nawyków z główek ;(
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
U siebie delikatniejsze rośliny w ochronie przed kotami nakrywam gałązkami z brzozy.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 15 mar 2012, o 12:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jakich roślin w ogrodzie nie lubią koty?
również bardzo się cieszę, że wątek ponownie został podjęty i niecierpliwie czekam na informacje od 3koty jak skutecznie pozbyć się kocich sikaczy /obsikują ściany budynku pod balkonem/.
Natomiast, by moja kocia nie podgryzała roślin domowych wysiewam dla niej dość regularnie zboże w doniczkach na parapecie. Niestety, ta kupowana w sklepach gotowa mieszanka nie sprawdziła się, więc dotąd wysiewałam jęczmień wielkanocny. Planuję zdobyć gdzieś kłącza perzu i posadzić go w 2-3 naczyniach by stale odrastał. Kociaki muszą skubać jakąś trawkę, jeśli jej nie ma dobierają się do roślin. Odnośnie zrzucania roślin z szaf.... udostępniłam jej jedną szafę na którą umożliwiłam jej wskakiwanie /z pewnymi utrudnieniami dla utrzymania kondycji/ i jest zachwycona. Może popatrzeć na mnie z wysoka , obserwować i mieć wszystko pod kontrolą. Podrzucam jej również tam od czasu do czasu jedzonko, kiedy nie ma mnie przez nieco dłuższy czas.
Natomiast, by moja kocia nie podgryzała roślin domowych wysiewam dla niej dość regularnie zboże w doniczkach na parapecie. Niestety, ta kupowana w sklepach gotowa mieszanka nie sprawdziła się, więc dotąd wysiewałam jęczmień wielkanocny. Planuję zdobyć gdzieś kłącza perzu i posadzić go w 2-3 naczyniach by stale odrastał. Kociaki muszą skubać jakąś trawkę, jeśli jej nie ma dobierają się do roślin. Odnośnie zrzucania roślin z szaf.... udostępniłam jej jedną szafę na którą umożliwiłam jej wskakiwanie /z pewnymi utrudnieniami dla utrzymania kondycji/ i jest zachwycona. Może popatrzeć na mnie z wysoka , obserwować i mieć wszystko pod kontrolą. Podrzucam jej również tam od czasu do czasu jedzonko, kiedy nie ma mnie przez nieco dłuższy czas.
- EwkaEs
- Od: 9 lip 2008, o 20:28
Re: Jakich roślin w ogrodzie nie lubią koty?
Drzwi można smarować olejkiem pomarańczowym do ciasta,czasem octem spirytusowym,u szwagra skutecznie cudzego kocura odrzuciło po 10 dniach .
W Podwórkowym koty sąsiadów podgryzają końce mojej trawki żubrówki,nie robiąc większych szkód,nie lubią kopru.
W Podwórkowym koty sąsiadów podgryzają końce mojej trawki żubrówki,nie robiąc większych szkód,nie lubią kopru.
Ja mam po sąsiedzku panią która dokarmia koty. Dwa lata temu postawiono im domek tuż przy śmietniku. Niestety koty załatwiają mi się w moim ogrodzie i nie ma szans aby coś fajnego wyrosło z ziemi. Wszystko wiecznie rozdrapane. Ziemię ruszyć ciężko zeby coś zasadzić bo "zapach" odchodów odrzuca. Również jestem zdania, że jak ktoś bardzo kocha koty to niech trzyma je w domu. Ja mojego psa nie wypuszczam samego, nie załatwia się na ogrodzie, a na terenie podwórka zawsze po nim sprzątam. Staram się nie narzucać innym mieszkańcom z moim psem i oczekuję tego od innych. Niestety...
Kocham zwierzęta i jestem wrażliwa na ich los. Nigdy nie opędzałam się od kotów u znajomych jak jakiś się przymilał, ale przez te podwórkowe koty, które mi niszczą ogród i zostały mi w pewien sposób narzucone to gdzieś tam w środku stałam się lekko ANTY :P
PS. Tydzień temu miałam rozdrobnionego gołębia na trawniku :P Pióra były wszędzie. Koty nie dają o sobie zapomnieć
Kocham zwierzęta i jestem wrażliwa na ich los. Nigdy nie opędzałam się od kotów u znajomych jak jakiś się przymilał, ale przez te podwórkowe koty, które mi niszczą ogród i zostały mi w pewien sposób narzucone to gdzieś tam w środku stałam się lekko ANTY :P
PS. Tydzień temu miałam rozdrobnionego gołębia na trawniku :P Pióra były wszędzie. Koty nie dają o sobie zapomnieć
-
- 100p
- Od: 2 sty 2010, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Z przymrużeniem oka :
"Ludzie dzielą się na miłośników kotów i na osoby pokrzywdzone przez los."
Oscar Wilde
"Kot jest domowy na tyle, na ile mu to odpowiada."
Saki (H. H. Munro)
"Gdyby tak człowieka skrzyżować z kotem, człowiekowi wyszłoby to na dobre, ale kotu by z pewnością zaszkodziło."
Mark Twain
"To jak odnosisz się do kotów, określi twój status w niebie."
Robert A. Heinlein
"Najskromniejszy kot jest arcydziełem."
Leonardo Da Vinci
"Studiowałem wielu filozofów i wiele kotów. Mądrość kocia jest nieskończenie większa."
Hippolyte Taine
"Człowiek jest na tyle cywilizowany, na ile potrafi zrozumieć kota."
Jean Cocteau
"Jak można wierzyć, że nie ma duszy w głębi tych lśniących oczu!'
Théophile Gauthier
"Żeby zająć najlepsze miejsce w domu, trzeba przesunąć kota."
Anonim
"Kot może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem."
Théophile Gauthier
"W łóżku mieści się sześć kotów. Dziesięć bez właściciela."
Stephen Baker
"Czy dom bez kota ? najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego ? zasługuje w ogóle na miano domu?"
Mark Twain
"Kot, jestem tego pewien, mógłby chodzić po obłoku nie zapadając się."
Jules Verne
"Koty instynktownie znają dokładny moment, kiedy zbudzą się właściciele... więc budzą ich dziesięć minut wcześniej."
Jim Davis
Strzeż się ludzi, którzy nie lubią kotów. (Beware of people who dislike cats.)
Szczęśliwy jest dom, w którym mieszka chociaż jeden kot. (Happy is the home with at least one cat.)
Lepiej żywić jednego kota niż wiele myszy. (It's better to feed one cat than many mice.)
"Ludzie dzielą się na miłośników kotów i na osoby pokrzywdzone przez los."
Oscar Wilde
"Kot jest domowy na tyle, na ile mu to odpowiada."
Saki (H. H. Munro)
"Gdyby tak człowieka skrzyżować z kotem, człowiekowi wyszłoby to na dobre, ale kotu by z pewnością zaszkodziło."
Mark Twain
"To jak odnosisz się do kotów, określi twój status w niebie."
Robert A. Heinlein
"Najskromniejszy kot jest arcydziełem."
Leonardo Da Vinci
"Studiowałem wielu filozofów i wiele kotów. Mądrość kocia jest nieskończenie większa."
Hippolyte Taine
"Człowiek jest na tyle cywilizowany, na ile potrafi zrozumieć kota."
Jean Cocteau
"Jak można wierzyć, że nie ma duszy w głębi tych lśniących oczu!'
Théophile Gauthier
"Żeby zająć najlepsze miejsce w domu, trzeba przesunąć kota."
Anonim
"Kot może zostać waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem."
Théophile Gauthier
"W łóżku mieści się sześć kotów. Dziesięć bez właściciela."
Stephen Baker
"Czy dom bez kota ? najedzonego, dopieszczonego i należycie docenionego ? zasługuje w ogóle na miano domu?"
Mark Twain
"Kot, jestem tego pewien, mógłby chodzić po obłoku nie zapadając się."
Jules Verne
"Koty instynktownie znają dokładny moment, kiedy zbudzą się właściciele... więc budzą ich dziesięć minut wcześniej."
Jim Davis
Strzeż się ludzi, którzy nie lubią kotów. (Beware of people who dislike cats.)
Szczęśliwy jest dom, w którym mieszka chociaż jeden kot. (Happy is the home with at least one cat.)
Lepiej żywić jednego kota niż wiele myszy. (It's better to feed one cat than many mice.)
Kotom bez trudu udaje się to, co nie jest dane człowiekowi : iść przez życie nie czyniąc hałasu. Ernest Hemingway
Większość właścicieli kotów wie, że nie musi się obawiać, iż padną ofiarą fałszywych przyjaciół. Gdy do naszego domu zawita osoba obłudna lub po prostu zła, zwierzę wyraźnie da nam do zrozumienia, że ten "typ" mu się nie podoba.
Po co pozbywać się kotów ? Wystarczy je pokochać
Większość właścicieli kotów wie, że nie musi się obawiać, iż padną ofiarą fałszywych przyjaciół. Gdy do naszego domu zawita osoba obłudna lub po prostu zła, zwierzę wyraźnie da nam do zrozumienia, że ten "typ" mu się nie podoba.
Po co pozbywać się kotów ? Wystarczy je pokochać
No wątek rozwojowy - może następny będzie brzmiał, "jak pozbyć się sąsiada"
Ja ma dwa koty, do tego z 10 kotów sąsiadów, lisy, krety, nornice, kuny, sarny, zające, bażanty i co tam jeszcze. Jakoś muszę z tym żyć
Ten wątek przypomina mi kiedyś pytanie (może i z tego forum) -"jak pozbyć się żab z oczka". Wstrząsnęło to mną zdrowo.
popieram Kattin
pozdrawiam
tomek
Ja ma dwa koty, do tego z 10 kotów sąsiadów, lisy, krety, nornice, kuny, sarny, zające, bażanty i co tam jeszcze. Jakoś muszę z tym żyć
Ten wątek przypomina mi kiedyś pytanie (może i z tego forum) -"jak pozbyć się żab z oczka". Wstrząsnęło to mną zdrowo.
popieram Kattin
pozdrawiam
tomek
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Owszem, to na naszym forum istnieje taki watek http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... ab*#p83967
I ja też byłam ...no pod wrażeniem... bo ja zabiegam cały czas jak zmusić żaby by zechciały u mnie pozostać. każdego roku dokupuję partie liczną a one i tak idą sobie gdzieś hen....
Natomiast wszelka zwierzyna łowna ...nie jest obiektem mojego pożądania i raczej Ci współczuje,że musisz dzielić swój teren z tymi zwierzakami.
Jednak do wszystkiego potrzebny jest dystans,wtedy pewnie łatwiej znosić przeciwności losu...
I ja też byłam ...no pod wrażeniem... bo ja zabiegam cały czas jak zmusić żaby by zechciały u mnie pozostać. każdego roku dokupuję partie liczną a one i tak idą sobie gdzieś hen....
Natomiast wszelka zwierzyna łowna ...nie jest obiektem mojego pożądania i raczej Ci współczuje,że musisz dzielić swój teren z tymi zwierzakami.
Jednak do wszystkiego potrzebny jest dystans,wtedy pewnie łatwiej znosić przeciwności losu...
- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Wczoraj była u mnie piękna pogoda. Cały dzień pracowałem w ogrodzie porządki czyniąc.
W pewnym momencie kot, który chadza swoimi ścieżkami (bezdomny), przyniósł mi w prezencie upolowanego gryzonia, położył i spokojnie odszedł.
W pewnym momencie kot, który chadza swoimi ścieżkami (bezdomny), przyniósł mi w prezencie upolowanego gryzonia, położył i spokojnie odszedł.
- Uska73
- 10p - Początkujący
- Od: 8 paź 2011, o 07:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam,
Też mam problem z bezdomnymi kotami, które upodobały sobie mój ogródeczek w zeszły roku musiałam dwa razy siać warzywka, bo mi przeorały warzywniak
Kupiłam niedawno książkę Jerry'ego Bakera w której to jest przepis na taką miksturę
5 łyżek mąki
4 łyżki sproszkowanej gorczycy
3 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki chili
2 litry wody
wymieszać wszystkie składniki. Spryskać podłoże w okolicy roślin.
Więc jak tylko się ponownie pokażą kociaki to zastosuję tą miksturkę, dzięki której,mam nadzieję, będą omijały mój ogródeczek szerokim łukiem
Można jeszcze rozsypać mielony pieprz, to już sprawdzone i skutkuje
Też mam problem z bezdomnymi kotami, które upodobały sobie mój ogródeczek w zeszły roku musiałam dwa razy siać warzywka, bo mi przeorały warzywniak
Kupiłam niedawno książkę Jerry'ego Bakera w której to jest przepis na taką miksturę
5 łyżek mąki
4 łyżki sproszkowanej gorczycy
3 łyżki pieprzu mielonego
2 łyżki chili
2 litry wody
wymieszać wszystkie składniki. Spryskać podłoże w okolicy roślin.
Więc jak tylko się ponownie pokażą kociaki to zastosuję tą miksturkę, dzięki której,mam nadzieję, będą omijały mój ogródeczek szerokim łukiem
Można jeszcze rozsypać mielony pieprz, to już sprawdzone i skutkuje
Uska73 to odstrasza tylko koty? Mam psa i nie chciałabym żeby wyczuł ten zapach Biega sobie i nie wskakuje na grządki ale wiadomo pies ma silny węch i pewnie to wyczuje