Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
- kasik 69
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3695
- Od: 10 maja 2010, o 15:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mam podobny przepis,zamiast kiełków-kukurydza,dodaję pierś kurczaka i ma danie po chińsku
- anka22639
- 200p
- Posty: 283
- Od: 8 sty 2012, o 15:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kujawsko-Pomorskie
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Sos przygotowuje z podsmażonymi kawałkami fileta z kurczaka i podaję z ryżemgenowefa pisze:Witaj.Do czego się stosuje ten sos?
Pozdrawiam Anka
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Polecam coś na i o grillu http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 58&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 0p - Nowonarodzony
- Posty: 4
- Od: 27 lut 2012, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
ajj na samą myśl ślinka cieknie, jutro wypróbuje na obiad ale myślę że sos wyjdzie niezły według tego przepisu, dzięki
Biurowiec Warszawa - Nowy Sezam
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Mam rodzinę na Ukrainie i tam 30 lat temu jadłam takie pomidory. W tym roku zrobię własne. Dziękuję Romaszka za przepisromaszka pisze:Podaje przepis na pomidory w occie. Sprawdzony przez moją prababkę, babkę, matkę, mnie i 99% kobiet mieszkających na Ukrainie
Zalewa:
1,300 l. wody
4 łyżki cukru
2 łyżki soli
40 ml. octu ( na Ukrainie daje się 50 ml. ale tam ocet 8%)
Do wyparzonych słoików z szeroką szyjką wkładamy koper, natkę pietruszki, natkę selera ( nie żałować), liść czarnej porzeczki. Układamy ciasno pomidory ale z wyczuciem, żeby nie rozdusić. Zalewamy wrzątkiem, przykrywamy pokrywką / nie zakręcamy!/ zostawiamy na 10 min., zlewamy wodę trzymając jedną ręką słoik a drugą przytrzymując pokrywkę. Wkładamy kilka ząbków czosnku, zalewamy wrzącą zalewą, zakręcamy słoiki, przewracamy do wystygnięcia.
Kasia
-
- 100p
- Posty: 105
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Czaniec (śląskie)
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
A macie sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką, która smakuje jak ta sklepowa. Albo na sałatkę z czerwonej kapusty która jest lekko slodkawa. Taka jak sklepowa.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Znalazłam pożółkły karteluszek, na którym mam zapisane:
Jeżeli chcemy,aby kiszona kapusta była twarda to należy kisić w nowiu.
Kiszona w ostatniej kwadrze będzie bardziej miękka.
Ogórki kiszone w 3 kwadrze bywają puste,a najtwardsze są te które kisi się pięć dni po nowiu aż do pełni.
Jesteśmy przed sezonem,a więc możemy wypróbować różne warianty i sprawdzić.
Jeżeli chcemy,aby kiszona kapusta była twarda to należy kisić w nowiu.
Kiszona w ostatniej kwadrze będzie bardziej miękka.
Ogórki kiszone w 3 kwadrze bywają puste,a najtwardsze są te które kisi się pięć dni po nowiu aż do pełni.
Jesteśmy przed sezonem,a więc możemy wypróbować różne warianty i sprawdzić.
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3604
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Opole
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Robi może ktoś konfiturę z zielonych włoskich orzechów? Znalazłam sporo przepisów, ale intryguje mnie jedna rzecz. Nie trafiłam w żadnym przepisie, na jakim etapie przekraja się je na pół?
Ktoś może ma swój sprawdzony przepis?
Ktoś może ma swój sprawdzony przepis?
Waleria
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 3302
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Znajomy kucharz z "nadętej" restauracji do czerwonej kapustki dodaje odrobinę syropu malinowego, spróbuj, może to o tę słodycz Ci chodzimarcin1979 pisze:A macie sprawdzony przepis na sałatkę szwedzką, która smakuje jak ta sklepowa. Albo na sałatkę z czerwonej kapusty która jest lekko slodkawa. Taka jak sklepowa.
Pozdrawiam - BabajAGA
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 735
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Moim zdaniem jeśli chcemy aby kapusta była twarda to po I.-odmiana późna np kamienna głowa, po II.-odpowiednia proporcja soli- 15 dkg na 10 kg kapusty) , sól bez jodyny, kamienna lub morska, po III.- temperatura kiszenia-, im cieplej tym krócej kisimy i szybko obniżamy temperaturę.Wspomnieć też trzeba o tym że od pierwszych godzin przebijamy i odgazowujemy kapustę przynajmniej 2 razy na dobę. Ja po 3-5 dniach z beczki przekładam kapustę do słoików i w kotle doprowadzam do wrzenia po czym szybko wyjmuję.Tak samo postępuję z ogórkami - kiszę od razu w słoikach i po 3-5 dniach zagotowuję. -rewelacja, są naprawdę popisowe.Kaja pisze:Znalazłam pożółkły karteluszek, na którym mam zapisane:
Jeżeli chcemy,aby kiszona kapusta była twarda to należy kisić w nowiu.
Kiszona w ostatniej kwadrze będzie bardziej miękka.
Ogórki kiszone w 3 kwadrze bywają puste,a najtwardsze są te które kisi się pięć dni po nowiu aż do pełni.
Jesteśmy przed sezonem,a więc możemy wypróbować różne warianty i sprawdzić.
ania1590
- ania1590
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 735
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Kołobrzeg
- Kontakt:
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
157 Truskawki
Pochwalę się jeszcze truskawkami - truskawki zasypuję cukrem (1 kg cukru na 4 kg truskawek), kilka razy potrząsam i następnego dnia wkładam do słoików, na wierzch kilka owoców agrestu (5-6 szt) i kawałek obranego imbiru. Zalewam sokiem jaki wytworzył się z cukru i truskawek i na małym ogniu doprowadzam pomału do wrzenia, po czym wystawiam z wody odwracając każdy słoik. Rewelacja, fantastyczny smak, nie są mdłe jak same truskawki i podobno taki mix zabezpiecza przed pleśnieniem.
Pochwalę się jeszcze truskawkami - truskawki zasypuję cukrem (1 kg cukru na 4 kg truskawek), kilka razy potrząsam i następnego dnia wkładam do słoików, na wierzch kilka owoców agrestu (5-6 szt) i kawałek obranego imbiru. Zalewam sokiem jaki wytworzył się z cukru i truskawek i na małym ogniu doprowadzam pomału do wrzenia, po czym wystawiam z wody odwracając każdy słoik. Rewelacja, fantastyczny smak, nie są mdłe jak same truskawki i podobno taki mix zabezpiecza przed pleśnieniem.
ania1590
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Ania potwierdzam. Agrest w tajemniczy sposób zabezpiecza truskawki.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Podnosi kwasowość ?
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
- krzysztofkhn
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2021
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Łódź
Re: Nasze Najlepsze Przepisy - PRZETWORY Z DZIAŁKI
Nie wiem.
Ale ile razy mama dodała po kilka owoców agrest do słoika z truskawkami NIGDY, żadna pleśń na nie nie weszła.
Ale ile razy mama dodała po kilka owoców agrest do słoika z truskawkami NIGDY, żadna pleśń na nie nie weszła.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.