Hydroponika - przydatne porady
Osiągnięcia? Chyba mnie wcześniej nie zrozumiałaś
Dopisałam się na tym wątku, by odżył i żeby się czegoś nauczyć. Doświadczenia prawie nie mam, ale uważam, że hoja hodowana hydro. przez rok ze zdrowymi dużymi korzeniami i rosnącymi liściami to dobry początek.
W tym roku posadziłam następne i myślę, że osiągnięcia będą nieprędko.
Nie odważyłąbym się tak przesadzić dorosłej rośliny z ziemi. Może kiedyś.
Gabriela, masz imponującą kolekcję roślin. Widać, że dobrze Ci wszystko z nimi idzie. Życzę i hydro-sukcesów.
Dopisałam się na tym wątku, by odżył i żeby się czegoś nauczyć. Doświadczenia prawie nie mam, ale uważam, że hoja hodowana hydro. przez rok ze zdrowymi dużymi korzeniami i rosnącymi liściami to dobry początek.
W tym roku posadziłam następne i myślę, że osiągnięcia będą nieprędko.
Nie odważyłąbym się tak przesadzić dorosłej rośliny z ziemi. Może kiedyś.
Gabriela, masz imponującą kolekcję roślin. Widać, że dobrze Ci wszystko z nimi idzie. Życzę i hydro-sukcesów.
Storczyki- to tylko są badania.
Praktycznie ,nie znam dosłownego stosowania tej metody.
Uprawa s/h owszem , ale ten rodzaj uprawy nijak sie ma do metody dosłownej.
Ale nie możemy mówić ,ze stosowana jest metoda hydroponiczna.
Na stronie storczykowej miałeś okazję zapoznać się z opiniami i doświadczeniami
storczykarzy- nie ma stosowania, nawet u tych ,co myśleli,ze to robią.
Stosowanie keramzytu, czy innego porowatego materiału ,podobnie jak kazdego innego podłoza /np.kora/ma swój określony cel-utrzymanie mechaniczne korzeni i dostarczenie wilgotności,pożywienia..
Z z uwagi na nasiakliwość( lub brak) podłoża , dopasowujemy się rodzajem doniczek /z dziurkami powyżej - lub bez ale zanurzonych (na pewien poziom)w dodatkowym naczyniu.
Ot ,cała storczykowa s/h
Obiecałam opisać w stosownym terminie , pokażę to co stosujemy na podstawie własnych przykładów.Materiał jest w trakcie ukończenia , łącznie z opiniami w tym zakresie.
Prawdziwa uprawa hydroponiczna nęci wielu z nas- z uwagi na wygodę :P i elegancję.
I wspaniale, ze poszukujemy rozwiązań.
Najlepiej ...podjąć się prób na roślinach mniej wymagających,sprawdzonych już w uprawie.
Ja i nie tylko ja podglądamy to wszystko, jednak nie ma odważnych
Jeżeli ktoś ma blisko, w Krakowie na pewno będzie firmowe stoisko jak co roku ./na targach ogrodniczych -kwiecień/ Jest duży pokaz i pełny asortyment do wprowadzenia tej metody.
Pozdrawiam J :P VANKA
- Teresa600
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ponownie.
Zgodnie z zapowiedzia przesylam zdjecia swojej kolekcjikwiatow w uprawie hydroponicznej.Prosze o ocene
1)zdjecie rozowa szlumbergera,fikus ktorego zamierzam formowac jak pióropusz.i storczy
2)zdjecie 8 letni fikus
3)zdjeccie biala szlumbergera(zygokaktus) i paprotka koronkowa-o przepieknych delikatnych lisciach
4)zdjecie fiolek afrykanski obecnie ma malo kwiatow i corka paproci
5)zdjecie eschewiera
Witam jeszcze raz bardzo serdecznie.
Chyba nie jestem zbyt dobrym fotografem ale wybaczcie to są moje poczatki .....na forum rownież.
Na poprzednich zdjeciach pokazalam szlumbergere(zygokaktus)z czorajszego dnia,sa teraz w okresie spoczynku.
Natomiast na przełomie pazdziernika i listopada kwitna tak jak na załączonym zdjeciu
Zgodnie z zapowiedzia przesylam zdjecia swojej kolekcjikwiatow w uprawie hydroponicznej.Prosze o ocene
1)zdjecie rozowa szlumbergera,fikus ktorego zamierzam formowac jak pióropusz.i storczy
2)zdjecie 8 letni fikus
3)zdjeccie biala szlumbergera(zygokaktus) i paprotka koronkowa-o przepieknych delikatnych lisciach
4)zdjecie fiolek afrykanski obecnie ma malo kwiatow i corka paproci
5)zdjecie eschewiera
Witam jeszcze raz bardzo serdecznie.
Chyba nie jestem zbyt dobrym fotografem ale wybaczcie to są moje poczatki .....na forum rownież.
Na poprzednich zdjeciach pokazalam szlumbergere(zygokaktus)z czorajszego dnia,sa teraz w okresie spoczynku.
Natomiast na przełomie pazdziernika i listopada kwitna tak jak na załączonym zdjeciu
- Teresa600
Witam!
Wielkie Dzięki za ocene.Karmię zwyklym nawozem do kwiatow kwitnacych PLANTON nawoz do surfinii.........widac im to odpowiada albo mam taką dobrą ręke Znajomi mowią że raczej to dugie.Po prostu kocham je i rozmawiam z nimi i moze w ten sposób odwdzieczaja się.
A tak wygladał moj balkon w ubieglym roku.Nie jest to uprawa hydroponiczna.Jednak Sundaville ktora zaszczepiłam od tej co jest na zdjeciu a pokazalam wczoraj prowadze w uprawie hydroponicznej.Pozdrawiam Teresa
Witam ponownie!
Dopiero terez zauważylam brak mojej Sundavilli w uprawie hyrdoponicznej.Przepraszam za mala gafę.
Pozdrwaim Teresa
Wielkie Dzięki za ocene.Karmię zwyklym nawozem do kwiatow kwitnacych PLANTON nawoz do surfinii.........widac im to odpowiada albo mam taką dobrą ręke Znajomi mowią że raczej to dugie.Po prostu kocham je i rozmawiam z nimi i moze w ten sposób odwdzieczaja się.
A tak wygladał moj balkon w ubieglym roku.Nie jest to uprawa hydroponiczna.Jednak Sundaville ktora zaszczepiłam od tej co jest na zdjeciu a pokazalam wczoraj prowadze w uprawie hydroponicznej.Pozdrawiam Teresa
Witam ponownie!
Dopiero terez zauważylam brak mojej Sundavilli w uprawie hyrdoponicznej.Przepraszam za mala gafę.
Pozdrwaim Teresa
- Teresa600
Witam serdecznie!
Kazdą z roslinw uprawie hydroponicznej hodowalam od malenkiej szczepki.
Zapomnialam że 2 lata temu przeniosłam szlumbergere z ziemi do uprawy hydroponicznej lecz podarowalam ja kolezance.Rosnie pieknie.Zanim ja przesadzialm oczyścilam dokladnie korzenie pod bieracą woda aby usunać resztki ziemi.Zrobilam to pedzelkiem do ciasta.
Pozdrawiam Teresa
Kazdą z roslinw uprawie hydroponicznej hodowalam od malenkiej szczepki.
Zapomnialam że 2 lata temu przeniosłam szlumbergere z ziemi do uprawy hydroponicznej lecz podarowalam ja kolezance.Rosnie pieknie.Zanim ja przesadzialm oczyścilam dokladnie korzenie pod bieracą woda aby usunać resztki ziemi.Zrobilam to pedzelkiem do ciasta.
Pozdrawiam Teresa
- Teresa600
Witam!
Nie dowiary moj 8-letni fikus w uprawie hydroponicznej,ktorego w grudniu wystawiłam na korytarz ponieważ w domu juz mial mało miejsca zacząl chorowac.Liście pokrywaja sie błyszcczącymi plamami nastepnie żółkna i opadaja.Czyzby mszyce?Moze ktośpo obejrzeniu zdjęc podpowie mi co się dzieje,będę wdzięczna za rade.
Pozdrawiam ..... załamana Teresa
Tak wyglada to w powiekszeniu
Teresa
Nie dowiary moj 8-letni fikus w uprawie hydroponicznej,ktorego w grudniu wystawiłam na korytarz ponieważ w domu juz mial mało miejsca zacząl chorowac.Liście pokrywaja sie błyszcczącymi plamami nastepnie żółkna i opadaja.Czyzby mszyce?Moze ktośpo obejrzeniu zdjęc podpowie mi co się dzieje,będę wdzięczna za rade.
Pozdrawiam ..... załamana Teresa
Tak wyglada to w powiekszeniu
Teresa
- Storczykowa
- Od: 7 lut 2008, o 19:31