Bób cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Alembik

Re: Bób

Post »

Czy wsadził ktoś z was już bób z rozsad na miejsce stałe? Ja w tym roku posiałem wprost do gruntu, ale ciekawi mnie kiedy go sadzicie ;)
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alembik, ja wysadziłam kilka dni temu pod mini tunelik. Były już takie dorodne! Ale kiedy sie wysadza formalnie - nie wiem.

ps. Wysadziłeś i pytasz po fakcie? :wink:
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Alembik

Post »

Ja nie przygotowywałem rozsady. Siałem wprost do gruntu kilka dni temu.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

Ja miałam wrażenie-mylne,że ziemia jest bardzo wilgotna.Tymczasem okazało się,że wilgoci w niej nie za dużo-wysiałam już wczoraj,żeby nasionka napiły się zanim zrobi się susza...
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

ja miałem siać podkiełkowane nasiona, ale u mnie też ziemia szybko się osuszyła, tzn. ja jej pomogłem i bałem się, że ziarno będzie miało za sucho, dlatego siałem suche nasiona.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Moje doświadczenia z rozsadami i moczeniem jest takie, że nie zauważyłem różnicy w terminie plonu między trzema metodami uprawy:

-sianie suchych nasion
-sianie namoczonych nasion
-przygotowanie rozsady w domu.

Wydaje mi się, że decydujący wpływ na szybkość wzrostu roślin mają warunki pogodowe jak już rośliny znajda się w gruncie, które są w stanie wyrównać wszelkie różnica na starcie. Poza tym dużo łatwiej jest wzdłuż sznurka układać na glebie nasiona suche i je potem palcem wcisnąć i zagarnąć ziemią. Namoczone nasiona mogłyby ulec przy wciskaniu do gruntu uszkodzeniu i trzeba wcześniej porobić na nie dołki, a to podwójna robota.

Nie mówię już o uciążliwościach związanych w przygotowaniem rozsady.
wojtekman
200p
200p
Od: 26 lut 2012, o 18:21

Post »

Jankiel pisze:Moje
Wydaje mi się, że decydujący wpływ na szybkość wzrostu roślin mają warunki pogodowe jak już rośliny znajda się w gruncie, które są w stanie wyrównać wszelkie różnica na starcie.
Rok temu na polu miałem z 0,2ha zaobserwowałem, że na lżejszej ziemi (4 klasa) bób dojrzał szybciej, niż na cięższej i bardziej trzymającą wilgoć (3 klasa), dodam, że wszystko było siane 15 marca. :wit

Pozdrawiam
Wojtek
gesiog1
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 26 lut 2012, o 15:41

Post »

Dzięki forumowicz ,tylko kurcze gumiak trochę boli.wysiewam na lekko podwyższonych zagonach/mokre pole/ i myślałem,że zrobię jakis znacznik z koła z nabitymi kołkami-robil już ktos takie ustrojstwo.
Marzenka79
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 22:54

Post »

No to od dziś możemy spokojnie wysiewać warzywka do gruntu-wreszcie mamy wiosnę :tan
Awatar użytkownika
aśka2006
500p
500p
Od: 18 gru 2007, o 13:23

Post »

Bób namoczony i posiany (posadzony bo duże), rozsada hartuje się w namiocie i jutro idzie do gruntu...kurcze jak fajnie, że już wiosna ;:138
Aśka
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03

Post »

Też czekałam z utęsknieniem na wiosnę... Moja rozsada jutro lub pojutrze pójdzie do ziemi, na balkonie siedzi już ponad dwa tygodnie.
Alembik

Post »

Ciekawe, ciekawe, czy szybciej zaowocuje bób z rozsad, czy siany prosto do ziemi. Dzisiaj mi się śniło, że wszystkie siane warzywa powschodziły. Może za parę dni zaczną wyściubiać łby nasiona siane piętnastego ;)
majalomza
50p
50p
Od: 1 kwie 2011, o 19:19

Post »

Ja swoj bob posadzilam w sobote. teraz tylko czekac az cos wzejdzie ;:224
Pozdrawiam. Maja.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”