Ogród Leszka
Re: Ogród Leszka
Ten księżyc jest szokowy. Jak z NASA!
-- 8 mar 2012, o 21:52 --
-- 8 mar 2012, o 21:52 --
- lesioc
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Z najlepszymi życzeniami dla wszytki pań
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
lesioc pisze:Ostatnio niemalże codziennie są doskonałe warunki do fotografowania księżyca...
lesioc pisze:
Piękne zdjęcia!
- lesioc
Dzisiaj zrobiłem wielkie przycinanie clematisów i wiciokrzewów. Na szczęscie większość tych roslin juz wystrtowała więc wiem, że całkiem dobrze przezimowały.
Najbardziej oczywiście cieszyły mnie pączki na clematisach Josephine i Dimantania... bo to nie było pewne czy się nadają do polskich warunków klimatycznych.
A takich się doszukałem
Największe pączki u clemków to jak na razie u "Julki"
"Betty Risdon"
Kompletnie przemarznięte w zeszłum roku "Mazury" w tym mają się doskonale
Wiciokrzew Tellmana
Wiciokrzew włoski "Veriegata"
"Graham Thomas"
Pięknie wystarowała też hortensja pnąca
Pęcznieją pąki na wisterii
Najbardziej oczywiście cieszyły mnie pączki na clematisach Josephine i Dimantania... bo to nie było pewne czy się nadają do polskich warunków klimatycznych.
A takich się doszukałem
Największe pączki u clemków to jak na razie u "Julki"
"Betty Risdon"
Kompletnie przemarznięte w zeszłum roku "Mazury" w tym mają się doskonale
Wiciokrzew Tellmana
Wiciokrzew włoski "Veriegata"
"Graham Thomas"
Pięknie wystarowała też hortensja pnąca
Pęcznieją pąki na wisterii
- kropka010
- 500p
- Od: 28 lip 2011, o 22:45
Leszku obejrzałam twój wątek cały z otwartą gębę
a póżniej szczęka spadła mi kilka razy na ziemię oglądając twoje zdjęcia
i skończyło się to tym, że już zaczęłam mojemu M truć o obiektywie makro
jego mina była bezcenna i ,,czy ty zdajesz sobie sprawę ile on kosztuje?,,
dopiero co kupił mi lustrzankę, a ja już mam następną zachciewajkę i to Lesiu przez ciebie
a póżniej szczęka spadła mi kilka razy na ziemię oglądając twoje zdjęcia
i skończyło się to tym, że już zaczęłam mojemu M truć o obiektywie makro
jego mina była bezcenna i ,,czy ty zdajesz sobie sprawę ile on kosztuje?,,
dopiero co kupił mi lustrzankę, a ja już mam następną zachciewajkę i to Lesiu przez ciebie
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
Moje oczko w głowie Legnica i okolice
Pozdrawiam wszystkie ogrodoholiczki - Ania
- lesioc
Bardzo się cieszę, że zdjecia się podobają... i bardzo miło mi czuć się winnym kolejnej - jak to nazwałaś - zachciewajki
Co do obiektywu... to faktycznie obiekty macro mozna kupić baaardzo drogo, ale można też całkiem tanio ;)
Trochę o obiektywach macro pisałem w tym wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=322
Całość nie jest jeszcze skończona, ale na pewno już można co nieco się dowiedzieć.
Aniu - jeżeli podasz mi model swojego aparatu, to może będę mógł Ci zaproponować tańszą alternatywę dla tych drogich obiektywów oraz opisze wszelkie konsekwencjie jej zastosowaniz - w ten sposób bedziesz mogła zdecydować czy warto oszczędzać na droższy czy wystarczające są te tańsze alternatywy.
Co do obiektywu... to faktycznie obiekty macro mozna kupić baaardzo drogo, ale można też całkiem tanio ;)
Trochę o obiektywach macro pisałem w tym wątku: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... &start=322
Całość nie jest jeszcze skończona, ale na pewno już można co nieco się dowiedzieć.
Aniu - jeżeli podasz mi model swojego aparatu, to może będę mógł Ci zaproponować tańszą alternatywę dla tych drogich obiektywów oraz opisze wszelkie konsekwencjie jej zastosowaniz - w ten sposób bedziesz mogła zdecydować czy warto oszczędzać na droższy czy wystarczające są te tańsze alternatywy.
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 mar 2012, o 11:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zamiast iść pomóc żonie w ogrodzie to siedzę i oglądam Twoje zdjęcia.
- lesioc
Zbudowałem sobie wczoraj batboxa - czyli budkę dla nietoperzy. Ciekawe czy ktoś się wprowadzi ?
Tylne dłuższe deski do przymocowanie do ściany
Przednia ścianka z bokami
z góry
z dołu - czyli wlot do batboxa
daszek
i w całości + papa
W sobotę powieszę... jak się uda to bedę miał naturalną broń biologiczną na komary
Tylne dłuższe deski do przymocowanie do ściany
Przednia ścianka z bokami
z góry
z dołu - czyli wlot do batboxa
daszek
i w całości + papa
W sobotę powieszę... jak się uda to bedę miał naturalną broń biologiczną na komary
Ale sprytny pomysł , koniecznie daj znać czy wprowadził się jakiś pogromca komarów
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Ogród
- lesioc
Batbox zawieszony
- kropka010
- 500p
- Od: 28 lip 2011, o 22:45
Lesiu mój aparat to Canon EOS 400D
... najwspanialsze piękno świata, podarował nam Bóg w kwiatach ...
- lesioc
Do Canonów można spokojnie zamontować obiektywy z tak zwanym mocowaniem M42 (popularny w starszych aparatach takich jak Pentax, Praktica, Zenit, Ricoh i wielu innych).
W tym celu należy zakupić (na Allegro za około 50-100zł, na eBayu można już dostać za 7$) przejściówkę która nazywa się adapter Canon M42 z potwierdzeniem ostrości (w wyszukiwarkę wpisać "Canon M42" a potem sprawdzić gdzie pisze "potwierdzenie ostości" lub "potw. ostr." lub "AF" lub "dandelion" )
Następnie należy udać się do działu fotografia/obiektywy/M42 i tam wpisać "makro" lub "macro" - można tak znaleść kilka ciekawych modeli obiektywów do makrofotografii. Ja osobiście mogę polecić :
* Industar 61L/Z-MC 50mm/2.8 (bardzo często mylnie opisywany jako 61L/3 bo ta trójka to w rosyjskiej cyrylicy oznacza "z" - o ile dobrze jeszcze pamiętam z podstawówki)
* Wołna 9 (eksportowo nazywana Volna 9) 50mm/2.8
Całość (obiektyw+adapter) spokojnie można skompletować za jakieś 300zł
Wady
- ostrzenie ręcznie (nie ma autofokusa) - ale przy makrofotografii i tak najskuteczniejsze jest ostrzenie przez przysuwanie i oddalanie aparatu
- używane obiektywy (ale to są solidne metolww konstrukcje - nie tak prosto je uszkodzić)
- cięższe od większości nowych plastikowych obiektywów
Zalety
+ tanio!
+ sprawdzone obiektywy o doskonałych własciowściach optycznych
+ mimo wszystko mamy potwierdzenie złapania ostrości
Jeżeli masz gdzieś w domu starego Zenita, to na 99% ma on obiekty Helios 44... ten obiektyw również można zamontować jako makro.. w tym celu należy dokupić tylko wspomniany adapter oraz zestaw pierscieni M42 do makrofotografii.
W tym celu należy zakupić (na Allegro za około 50-100zł, na eBayu można już dostać za 7$) przejściówkę która nazywa się adapter Canon M42 z potwierdzeniem ostrości (w wyszukiwarkę wpisać "Canon M42" a potem sprawdzić gdzie pisze "potwierdzenie ostości" lub "potw. ostr." lub "AF" lub "dandelion" )
Następnie należy udać się do działu fotografia/obiektywy/M42 i tam wpisać "makro" lub "macro" - można tak znaleść kilka ciekawych modeli obiektywów do makrofotografii. Ja osobiście mogę polecić :
* Industar 61L/Z-MC 50mm/2.8 (bardzo często mylnie opisywany jako 61L/3 bo ta trójka to w rosyjskiej cyrylicy oznacza "z" - o ile dobrze jeszcze pamiętam z podstawówki)
* Wołna 9 (eksportowo nazywana Volna 9) 50mm/2.8
Całość (obiektyw+adapter) spokojnie można skompletować za jakieś 300zł
Wady
- ostrzenie ręcznie (nie ma autofokusa) - ale przy makrofotografii i tak najskuteczniejsze jest ostrzenie przez przysuwanie i oddalanie aparatu
- używane obiektywy (ale to są solidne metolww konstrukcje - nie tak prosto je uszkodzić)
- cięższe od większości nowych plastikowych obiektywów
Zalety
+ tanio!
+ sprawdzone obiektywy o doskonałych własciowściach optycznych
+ mimo wszystko mamy potwierdzenie złapania ostrości
Jeżeli masz gdzieś w domu starego Zenita, to na 99% ma on obiekty Helios 44... ten obiektyw również można zamontować jako makro.. w tym celu należy dokupić tylko wspomniany adapter oraz zestaw pierscieni M42 do makrofotografii.
- kasia126126
- 1000p
- Od: 8 cze 2010, o 18:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj Leszku.
Dawno tutaj nie zaglądałam więc kiedy przejrzałam twój wątek to aż zaniemówiłam.
Julka prześliczna i już taka duża. Zdjęcia super
Ja w miniony weekend też przycięłam moje clematisy. Wygląda na to, że dobrze przezimowały pomimo mrozów bez śniegu. Mam nadzieję, że pięknie będą mi kwitły w tym roku również.
Pozdrawiam wiosennie
Dawno tutaj nie zaglądałam więc kiedy przejrzałam twój wątek to aż zaniemówiłam.
Julka prześliczna i już taka duża. Zdjęcia super
Ja w miniony weekend też przycięłam moje clematisy. Wygląda na to, że dobrze przezimowały pomimo mrozów bez śniegu. Mam nadzieję, że pięknie będą mi kwitły w tym roku również.
Pozdrawiam wiosennie