Hydroponika - przydatne porady

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
selmun
100p
100p
Od: 23 lut 2008, o 13:04

Post »

Osiągnięcia? Chyba mnie wcześniej nie zrozumiałaś :D
Dopisałam się na tym wątku, by odżył i żeby się czegoś nauczyć. Doświadczenia prawie nie mam, ale uważam, że hoja hodowana hydro. przez rok ze zdrowymi dużymi korzeniami i rosnącymi liściami to dobry początek. :)
W tym roku posadziłam następne i myślę, że osiągnięcia będą nieprędko.
Nie odważyłąbym się tak przesadzić dorosłej rośliny z ziemi. Może kiedyś.

Gabriela, masz imponującą kolekcję roślin. Widać, że dobrze Ci wszystko z nimi idzie. Życzę i hydro-sukcesów.
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tu nie chodzi o podanie linka, bo każdy umie szukać na google.
Tu chodzi o doświadczenia własne i podzielenie się swoimi spostrzeżeniami.
Jovanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 29 cze 2006, o 00:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

:D

Storczyki- to tylko są badania.
Praktycznie ,nie znam dosłownego stosowania tej metody.
Uprawa s/h owszem , ale ten rodzaj uprawy nijak sie ma do metody dosłownej.
Ale nie możemy mówić ,ze stosowana jest metoda hydroponiczna.

Na stronie storczykowej miałeś okazję zapoznać się z opiniami i doświadczeniami
storczykarzy- nie ma stosowania, nawet u tych ,co myśleli,ze to robią.

Stosowanie keramzytu, czy innego porowatego materiału ,podobnie jak kazdego innego podłoza /np.kora/ma swój określony cel-utrzymanie mechaniczne korzeni i dostarczenie wilgotności,pożywienia..
Z z uwagi na nasiakliwość( lub brak) podłoża , dopasowujemy się rodzajem doniczek /z dziurkami powyżej - lub bez ale zanurzonych (na pewien poziom)w dodatkowym naczyniu.
Ot ,cała storczykowa s/h

Obiecałam opisać w stosownym terminie , pokażę to co stosujemy na podstawie własnych przykładów.Materiał jest w trakcie ukończenia , łącznie z opiniami w tym zakresie.

Prawdziwa uprawa hydroponiczna nęci wielu z nas- z uwagi na wygodę :P i elegancję.
I wspaniale, ze poszukujemy rozwiązań.

Najlepiej ...podjąć się prób na roślinach mniej wymagających,sprawdzonych już w uprawie.
Ja i nie tylko :D ja podglądamy to wszystko, jednak nie ma odważnych :D

Jeżeli ktoś ma blisko, w Krakowie na pewno będzie firmowe stoisko jak co roku ./na targach ogrodniczych -kwiecień/ Jest duży pokaz i pełny asortyment do wprowadzenia tej metody.

Pozdrawiam J :P VANKA
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 mar 2008, o 11:52

Post »

Witam ponownie.
Zgodnie z zapowiedzia przesylam zdjecia swojej kolekcjikwiatow w uprawie hydroponicznej.Prosze o ocene

1)zdjecie rozowa szlumbergera,fikus ktorego zamierzam formowac jak pióropusz.i storczy
Obrazek

2)zdjecie 8 letni fikus
Obrazek

3)zdjeccie biala szlumbergera(zygokaktus) i paprotka koronkowa-o przepieknych delikatnych lisciach
Obrazek

4)zdjecie fiolek afrykanski obecnie ma malo kwiatow i corka paproci

Obrazek
5)zdjecie eschewiera
Obrazek

Witam jeszcze raz bardzo serdecznie.
Chyba nie jestem zbyt dobrym fotografem :oops: ale wybaczcie to są moje poczatki .....na forum rownież.
Na poprzednich zdjeciach pokazalam szlumbergere(zygokaktus)z czorajszego dnia,sa teraz w okresie spoczynku.
Natomiast na przełomie pazdziernika i listopada kwitna tak jak na załączonym zdjeciu

Obrazek Obrazek Obrazek
selmun
100p
100p

Post »

Witaj. Są imponujące. Czym je karmisz?
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam!
Wielkie Dzięki za ocene.Karmię zwyklym nawozem do kwiatow kwitnacych PLANTON nawoz do surfinii.........widac im to odpowiada albo mam taką dobrą ręke :D Znajomi mowią że raczej to dugie.Po prostu kocham je i rozmawiam z nimi i moze w ten sposób odwdzieczaja się.

A tak wygladał moj balkon w ubieglym roku.Nie jest to uprawa hydroponiczna.Jednak Sundaville ktora zaszczepiłam od tej co jest na zdjeciu a pokazalam wczoraj prowadze w uprawie hydroponicznej.Pozdrawiam Teresa
Obrazek Obrazek

Witam ponownie!
Dopiero terez zauważylam brak mojej Sundavilli w uprawie hyrdoponicznej.Przepraszam za mala gafę.

Pozdrwaim Teresa

Obrazek
selmun
100p
100p

Post »

A powiedz jeszcze proszę, które z tych roślin hodowałaś tak od początku? Czy są jakieś przeniesione z ziemi?
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam serdecznie!
Kazdą z roslinw uprawie hydroponicznej hodowalam od malenkiej szczepki.

Zapomnialam że 2 lata temu przeniosłam szlumbergere z ziemi do uprawy hydroponicznej lecz podarowalam ja kolezance.Rosnie pieknie.Zanim ja przesadzialm oczyścilam dokladnie korzenie pod bieracą woda aby usunać resztki ziemi.Zrobilam to pedzelkiem do ciasta.

Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witam!
Nie dowiary moj 8-letni fikus w uprawie hydroponicznej,ktorego w grudniu wystawiłam na korytarz ponieważ w domu juz mial mało miejsca zacząl chorowac.Liście pokrywaja sie błyszcczącymi plamami nastepnie żółkna i opadaja.Czyzby mszyce?Moze ktośpo obejrzeniu zdjęc podpowie mi co się dzieje,będę wdzięczna za rade.
Pozdrawiam ..... załamana Teresa

Obrazek Obrazek Obrazek

Tak wyglada to w powiekszeniu

Obrazek Obrazek

Teresa
selmun
100p
100p

Post »

Ja mojego benjaminka kinky własnoręcznie "upranego" i przesadzonego w hydro wyniosłam do pracy, bo w domu nie miałam odpowiedniego miejsca. Zobaczymy jak się obrazi i ile liści tym razem zrzuci?
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Plamy są na lisciach na dolnych i górnych gałązkach.Nie wiem tylko czy mszyce mogłyby się o tej porze pojawic. Czekam na dalsze podpowiedzi.

Teresa :(
Awatar użytkownika
Teresa600
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Selum.....myslę że sie obrazi,ale nie zalamuj sie figus jest jak kobieta :D pokaprysi i odżyje trzeba trochę czasu zanim zaaklimatyzuje sie w nowym miejscu.

Pozdrawiam Teresa
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31

Post »

ja tak trzymam 1 storczyka (w samym keramzycie, zawsze ma wodę na podstawce). innych kwiatów nie trzymam tak. Phalaenopsisa wsadziłam w keramzyt, bo ma bardzo słabe korzenie, a trzymanie w mokrym keramzycie "wyciąga" korzenie.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”