Pokochałam storczyki ale..
Re: Pokochałam storczyki ale..
Może masz rację Monia, tylko nie zapominaj, że mój storczyk nie ma ani jednego korzenia więc skąd ma siłę żeby rosnąć w liście? Jak nie ma korzeni to wydaje mi się, że najpierw powinien iść w podłoże. Byłoby to dla mnie zrozumiałe gdyby miał jedne czy dwa korzonki ale jak nie ma to nie wiem co 'on kombinuje'. 

się okaże
a może doczekasz się jako pierwszy hodowca na świecie storczyka bezkorzennego
suuper by było, nigdy byś go nie zalała
tylko nie dłub przy keramzycie

hahahamonika pisze:się okażea może doczekasz się jako pierwszy hodowca na świecie storczyka bezkorzennego
![]()

Chciałam pokazać, że moja miniaturka dość, że już ma 6 kwiatów na jednym pędzie to otwiera kolejnego już 7 pączka, ale bardziej urzekły mnie te jej błyszczące płatki i to one pewnie bardziej zwracają na siebie uwagę.

- duju
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Pięknie się błyszczy
Dobrze ,że pączki rozwija,bo moje niektóre częściowo pogubiły.

Pozdrawiam - Justyna
-
- 1000p
- Od: 18 lut 2012, o 18:21

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=51384" onclick="window.open(this.href);return false; rosliny Oksi.

Dziwne, bo gdy tak normalnie na niego patrzę to nie widać tych srebrnych punkcików a nie używam żadnych dodatków ani w aparacie ani w żadnych programach, bo się po prostu na tym nie znam, ale wygląda to bajecznie.

No a moja kolekcja znowu się powiększyła o jednego falka. To mój pierwszy duży falenopsis cały w kropki. Kupiłam go od Arlet3

A tu małe nowości w Dendrobium

- Anno
- 500p
- Od: 24 paź 2010, o 20:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Oba phalaenopsisy cudowne 

Only a few find the way, some don't recognize it when they do. Some don't ever want to
Moje storczyki
Mój Garnek
Moje storczyki
Mój Garnek
- deszczowka79
- 200p
- Od: 14 lis 2011, o 10:21
helouuuu
masz super kwiatuchy,a w szczegulności miniaturki
a ten bez korzeni to naprawdę twarda sztuka
pozdrawiam

masz super kwiatuchy,a w szczegulności miniaturki

a ten bez korzeni to naprawdę twarda sztuka

pozdrawiam

Dziękuje Anno. Na razie nie mam w planach kupowania nowych. Te które mam są moimi wyczekanymi i na razie starczy mi jak na początek.

Jolu - Masz rację. Sama jestem zaskoczona jak ten duży reanimek dobrze sobie radzi i nie więdnie ani nic złego się z nim nie dzieje, tym bardziej, że widać jak rośnie ten drugi listek. Zastanawiam się nad zmianą keramzytu na kamienie...może to mu pomoże w wypuszczeniu korzeni a nie tylko liści.
A co do miniaturek to one też nie próżnują

Rosarita nie ruszaj go, keramzytu też
no daj mu trochę czasu. Wiesz jaki to dla niego był stres jak go ciągle przesadzałaś, 'kaleczyłaś' a na koniec zrobiłaś mu aputację? Lewo się przyzwyczaił do nowej sytacji a już właścicielkę nosi
Dodałaś wody z wierzby czy się boisz
?
A w ogóle o jakich kamieniach mówisz? przecież wiesz, że są różne (od pochodzenia do pH itd), a różnica miedzy kamieniem a keramzytem (mówimy o podłożu) jest przecież ogromna
I rękę do storczyków masz, naprawdę pięęęęknie Ci rosną

Dodałaś wody z wierzby czy się boisz

A w ogóle o jakich kamieniach mówisz? przecież wiesz, że są różne (od pochodzenia do pH itd), a różnica miedzy kamieniem a keramzytem (mówimy o podłożu) jest przecież ogromna
- Mala_MI
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2008, o 14:23
- Kontakt:
Witaj Rosarito. Chyba mnie nie było jeszcze u Ciebiw w wątku. Piękną masz kolekcję.
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
-
- 1000p
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rosaritko, sorki, że się podpinam, ale zaciekawiła mnie ta info od Moniki dlatego mam pytanie: Moniko, czy to może być jakakolwiek odmiana wierzby, akurat naciełam gałązek takich powykręcanych, (nie znam nazwy odmiany) do wazonu, a też mam reanimka i czy mogę taką wodą go podlewać?monika pisze: Natnij gdzieś gałęzi wierzby bez 'kotków' i wstaw do wody (deszczówki) do wazonu i nie zmieniaj jej. Najwcześniej po tygodniu, jak będziesz uzupełniać wodę w keramzycie reanimka, dolej tej wody wazonowej. Będzie zwierać naturalne auksyny, może pobudzą ukorzenianie.
sylvi każdy gatunek wierzby, tu trochę jest na temat w nieudolnym tłumaczeniu, zachęcam do przeczytania, bo są dwa sposoby uzyskania takiej 'wody wierzbowej' http://translate.google.pl/translate?hl ... md%3Dimvns
próbować można, czy pomoże storczykom tego nie wiem
próbować można, czy pomoże storczykom tego nie wiem
Że tak stoisz za nim i bronisz go rękami i nogami - zostawię go jeszcze w tym keramzycie. Dam mu czas, ale jak się wkurzę na niego to -monika pisze:Rosarita nie ruszaj go, keramzytu teżno daj mu trochę czasu. Wiesz jaki to dla niego był stres jak go ciągle przesadzałaś, 'kaleczyłaś' a na koniec zrobiłaś mu aputację? Lewo się przyzwyczaił do nowej sytacji a już właścicielkę nosi
![]()
Dodałaś wody z wierzby czy się boisz?

Mala_MI - witaj u mnie. Cieszę się, że ci się podobają moje storczyki.

-
- 1000p
- Od: 26 sty 2012, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Rosarita, zachwyciły mnie twoje storczyki, chyba zapomniałam o tym powiedzieć
są powalające...
Moniko dziękuję za odpowiedź
Moje gałązki wierzby w wodzie już puszczają korzenie!!! teraz wiem czemu nie powinno się ich używać jako podpór w ogrodzie - bo będzie las wierzbowy

Moniko dziękuję za odpowiedź

Moje gałązki wierzby w wodzie już puszczają korzenie!!! teraz wiem czemu nie powinno się ich używać jako podpór w ogrodzie - bo będzie las wierzbowy