Świerk (Picea) - choroby, szkodniki
Zastanawiałam się już nad problemem mrozu, tyle, że u nas w tym roku zmiy prawie nie było, cho zdarzyły się 2-3 dni z mrozem ok 8 stopni. Reszta iglaków (sosony czarne, koreanki, jodły) nie zareagowały na te mroźne dni.
Polecisz mi jakiś nawóz? Czy zastosowa taki długotrwały do iglaków czy może jakiś specjalny.
Polecisz mi jakiś nawóz? Czy zastosowa taki długotrwały do iglaków czy może jakiś specjalny.
Milena
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kolega, fachowiec roślinny ( pogotowie ogrodnicze) sugeruje fytoftorozę i jak najszybsze usunięcie chorego świerka.
Fytoftoroza, czyli grzyb w ziemi, zakaża rośliny, zatyka im taknki przewodzace, a zarodniki zostaja także w glebie.
Aby ochronić resztę nasadzeń, pomogłoby pryskanie okolicznych roślin i ziemi ( odkażanie) Previcurem 840SL lub Mildex 711,9 WG na zmianę z bioseptem lub Bioczosem.
Fytoftoroza, czyli grzyb w ziemi, zakaża rośliny, zatyka im taknki przewodzace, a zarodniki zostaja także w glebie.
Aby ochronić resztę nasadzeń, pomogłoby pryskanie okolicznych roślin i ziemi ( odkażanie) Previcurem 840SL lub Mildex 711,9 WG na zmianę z bioseptem lub Bioczosem.
Zasychanie pączków świerka
witam ,czy ktoś moze mi pomóc odpowiedzieć na pytanie,co dolega moim świerkom,które mają mnóstwo pączków,ale niestety większość z nich jest zaschnięta,a poza tym od wierzchołka usychają igly i gałązki(w kierunku od zewnątrz do pnia);kilka świerkow uschło całkiem i musialam je usunąć,
bardzo proszę o radę.
bardzo proszę o radę.
wika30
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 wrz 2006, o 14:57
Problem ze świerkami.
Zwracam się z prośbą do forumowiczów, gdyż już kiedyś zaangażowali się wielce w pomoc przy moim problemie.
Tym razem chodzi o świerki..
Kilka świerków w ogrodzie "zaatakowało"... no właśnie : co?
Nie mam pojęcia, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Załączam zdjęcia.
Cynamonowa.
http://www.wrzuta.pl/obraz/h8BrUaEDoZ/
http://www.wrzuta.pl/obraz/6YNCIgmE7F/
Tym razem chodzi o świerki..
Kilka świerków w ogrodzie "zaatakowało"... no właśnie : co?
Nie mam pojęcia, dlatego zwracam się z prośbą o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Z góry dziękuję za pomoc.
Załączam zdjęcia.
Cynamonowa.
http://www.wrzuta.pl/obraz/h8BrUaEDoZ/
http://www.wrzuta.pl/obraz/6YNCIgmE7F/
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witaj!
Na pierwszym zdjęciu to jest mszyca swierkowa czarna.Szybciutko opryskaj Mospilanem 20 0,02% i to teraz ,gdy jest ładna pogoda.Powinno pomóc .Te brązowe igły to efekt żerowania tej mszycy.Zabieg powtarzaj do konca czerwca co 14 dni nawet ,jak juz mszyc nie będzie.Z preparatów mozesz uzyć jeszcze Fastac 100 EC,lub Sumi-Alfa 050EC 0,04%.Pomiędzy zrób jeszcze oprysk na przędziorka-nie zaszkodzi -Nissorun 050EC.
Te brązowe igły opadną ,ale się nie przejmuj,ze drzewko będzie marnie wyglądało.Ze śpiących oczek wyjdą nowe igły.
Na pierwszym zdjęciu to jest mszyca swierkowa czarna.Szybciutko opryskaj Mospilanem 20 0,02% i to teraz ,gdy jest ładna pogoda.Powinno pomóc .Te brązowe igły to efekt żerowania tej mszycy.Zabieg powtarzaj do konca czerwca co 14 dni nawet ,jak juz mszyc nie będzie.Z preparatów mozesz uzyć jeszcze Fastac 100 EC,lub Sumi-Alfa 050EC 0,04%.Pomiędzy zrób jeszcze oprysk na przędziorka-nie zaszkodzi -Nissorun 050EC.
Te brązowe igły opadną ,ale się nie przejmuj,ze drzewko będzie marnie wyglądało.Ze śpiących oczek wyjdą nowe igły.
-
- 100p
- Od: 21 mar 2008, o 01:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
zgadzam się, na mszyce zastosuj mospilan ,ale to nie wiem (kropka? znak zapytania?)chociarz mam pytanie, czy igły ze świerka sypia się od środka korony, czy od zewnętrznej strony ,bo na zdjeciu dokładnie nie widać. widze, że igły brązowieja i opadaja. tak jest ....
Vegasi, proszę cię, pisz uważnie i prawidłowo. Błędy można poprawić ZANIM wyśle się posta, a jeśli się tego nie zrobi, można potem wcisnąć Zmień. Sam zobacz ile tego w jednym poście!!! Wrrr. Nalewka
Vegasi, proszę cię, pisz uważnie i prawidłowo. Błędy można poprawić ZANIM wyśle się posta, a jeśli się tego nie zrobi, można potem wcisnąć Zmień. Sam zobacz ile tego w jednym poście!!! Wrrr. Nalewka