Kawon ( arbuz ) - część 1
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kawon ( arbuz ) - część 1
Witam
W tym roku mam zamiar uprawiać arbuzy i mam pare pytań
Kiedy należy wysiać nasiona?
Jakie polecacie odmiany arbuzów? (może być odmiana bingo?)
Jak poznać jego dojrzałość?
W tym roku mam zamiar uprawiać arbuzy i mam pare pytań
Kiedy należy wysiać nasiona?
Jakie polecacie odmiany arbuzów? (może być odmiana bingo?)
Jak poznać jego dojrzałość?
- k-c
- Przyjaciel Forum
- Od: 3 wrz 2007, o 15:53
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
dojrzałość arbuza poznasz opukując go delikatnie - gdy dźwięk jest głuchy to znaczy że już dojrzał gdy jest pełny to jescze trochę musi rosnać
wysiewać go trzeba w marcu kwietniu do doniczek i po 15 maja do gruntu lub od razu w maju siać do gruntu ale to znacznie opóźnia jego owocowanie
wysiewać go trzeba w marcu kwietniu do doniczek i po 15 maja do gruntu lub od razu w maju siać do gruntu ale to znacznie opóźnia jego owocowanie
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
- k-c
- Przyjaciel Forum
do gruntu po zimnych ogrodnikach stanowisko słoneczne i wilgotne - trzeba obcinać pędy nieowocujące - tylko osłabiają roślinę
jak masz już sadzonki to wsadż je w doniczki i na parapet niech jeszcze podrosną
jak masz już sadzonki to wsadż je w doniczki i na parapet niech jeszcze podrosną
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
- coccinella
- 1000p
- Od: 8 kwie 2008, o 12:42
a jeśli się przesadzi do większej doniczki w połowie maja i na balkon to nie ma szans na wyrośnięcie, trzeba do gruntu?k-c pisze:do gruntu po zimnych ogrodnikach stanowisko słoneczne i wilgotne - trzeba obcinać pędy nieowocujące - tylko osłabiają roślinę
- k-c
- Przyjaciel Forum
to by musiała być wielka donica wypełniona dobrą substancją odżywczą (kawony lubią mieć żyzne podłoże ) i taras nasłonczniony przez cały dzień ... gdyż lubią ciepełko ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
-
- 50p
- Od: 20 lut 2008, o 13:29
- k-c
- Przyjaciel Forum
ciężko mi się wypowiadać bo nigdy nie sadziłem w donczkach ale taka duża by musiała być - min 40 cm średnicy i ziemia dobra kompostowa (ja chodowałem w ogrodzie własnie na ziemi kompostowej z dodatkiem nawozu kurzego)gaulik pisze:wielka donica czyli ile litrów? a i substancja odżywcza - którą polecasz?k-c pisze:to by musiała być wielka donica wypełniona dobrą substancją odżywczą (kawony lubią mieć żyzne podłoże ) i taras nasłonczniony przez cały dzień ... gdyż lubią ciepełko ...
pozdrawiam, Karol
moje wątki
moje wątki
Witajszymon2020 pisze:
To są twoje okazy? Myślałem, że nie uda się takich dużych wyhodować u nas.
Zarówno arbuzy jak i melony były bardzo smaczne i słodkie, natomiast rozmiarami nie imponowały (1-2 kg), szczególnie dotyczy to arbuzów, bo dla melona to normalna waga owocu. Myślę jednak, że do sukcesu uprawy przyczyniła się opisywana przeze mnie agrotkanina. Odmiany które zastosowałem to arbuz -sugar baby i melon miodowy.
Pozdrawiam
Kamil
Kamil