Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Stosowanie pestycydów, herbicydów, chemicznych i naturalnych środków ochrony roślin.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Niekonwecjonalne środki ochrony roślin

Post »

Podaj, chętnie się zapoznamy. :)
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
martinez_82
500p
500p
Od: 1 wrz 2008, o 10:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Niekonwecjonalne środki ochrony roślin

Post »

Napar z chrzanu
03-04 kg chrzanu(liści korzeni , kwiatów)
10 litrów wody
zalewamy wrzątkiem ipo ostudzeniu przelewamy do zbiornika i opryskujemy
Pomaga na owocówkę jabłkóweczkę, brunatną zgnilizne drzew pestkowych, opryski sosujemy w fazie pękania paków i podczas kwinienia. Na owocówkę opryskujemy na przełomie maja i czercwa.
Opryski z mleka
litr mleka mieszamy z litrem wody i opryskujemy
zwalcza takie patogeny jak czarna plamistość ,rdza mączniaki
opryski z tytoniu
Garśc niedopałków papierosów zalewamy wrzątkiem około litra wody i po wystudzeniu opryskujemy na mszyce i mrówki.
na mszyc jeszcze można zrobić wywar z 0.5 szklanki octu z litrem wody lub 10 ml denaturatu z litrem wody.
przemo111444
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lis 2011, o 16:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Niekonwencjonalne środki ochrony roślin

Post »

Witam serdecznie wszystkich. nie stosowałem jeszcze mleka jako nawozu ale spróbuje, nie chce stosowac chemii
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53

Post »

reniazt pisze:A ja podnoszę temat środka na pędraki i nicienie
- konkretnie chcę zapytać, czy ktoś stosował "Biomass-sugar" i jakie to daje skutki.
Na nicienie dobra jest też aksamitka,wykańcza je korzeniami, oprócz tego nagietek, poza tym aksamitka zapachem ponoć odstrasza mszyce, nawet jak nie pomogą te kwiatuszki to zapewnią nieco kolorów na działce :wink:
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
krakfix
50p
50p
Od: 19 mar 2011, o 14:35

Post »

witam wszystkich :wit
wiele ciekawych informacji wyczytałam. w tym roku wypróbuję pomysł z mlekiem, choć tych z folii nie trzeba bardzo pryskać 1-2 razy wystarcza. gorzej z tymi w gruncie. w tamtym roku z dnia na dzień poleciały po jakimś deszczu i nie dało się już uratować...

-- 8 mar 2012, o 14:26 --

pomidorków oczywiście;)
Pozdrawiam, Monika:)
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=76198" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2009, o 08:31
Kontakt:

Post »

reniazt pisze:A ja podnoszę temat środka na pędraki i nicienie
- konkretnie chcę zapytać, czy ktoś stosował "Biomass-sugar" i jakie to daje skutki.
Reniu, moje marchewki były rozwidlone, poskręcane, buraki , seler też nie wszystkie kształtne,za to wszystkie jakieś małe niewyrośnięte jednym słowem podejrzewałam nicienie czy inne dziadostwo. W ubiegłym roku przed siewem wysłałam glebę do analizy, oczywiście nie na nicienie, ale stwierdzono mało azotu, b. mało potasu. Zastosowałam obornik koński, siarczan potasu, polałam to rozcieńczonym rosahumusem i wysiałam 1 kg cukru na ok. 10 m2 grządki. O cukrze wyczytałam w książce amerykańskiego ogrodnika Jarry,ego Bakera "Sekrety doświadczonego ogrodnika".Warzywa urosły b ładne, ale nie wiem co było skuteczne, a może wszystko razem.
ania1590
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

Aniu,możesz cos więcej o tym cukrze? O co chodzi?
Pozdrawiam! Gienia.
irzi
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 29 gru 2010, o 10:31
Kontakt:

Post »

gienia1230 pisze:Aniu,możesz coś więcej o tym cukrze? O co chodzi?

Też czekam na rozwinięcie tematu cukru
myszka
200p
200p
Od: 9 lip 2011, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Też interesuje mnie temat cukruAniu czekamy
Pozdrawiam!!!
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witam, na temat cukru niewiele mogę powiedzieć ponad to co napisałam. Możecie się przekonać same, w końcu cukier niewiele kosztuje, a przynajmniej warzywa będą słodsze-moje niewątpliwie były słodsze, szczególnie buraki, marchew i pietruszka. Skąd pomysł, otóż mam książkę Jerrego Bakera "Sekrety doświadczonego ogrodnika". To taki Amerykanin, wydaje książki, czasopisma, prowadzi programy ogrodnicze. Nie wiem czy jeszcze ma czas na ogród, ale... I w tej książce przeczytałam że jeśli masz problemy z marchwią, jest niekształtna i skarłowaciała to jest to efekt nicieni w glebie i aby się ich pozbyć należy rozsypać 2,5 kg cukru na 5 m2 gleby i porządnie przekopać. Następnej wiosny nasączyć glebę miksturą z puszki piwa i szklanki melasy(to taki syrop buraczany i można go chyba zastąpić cukrem), rozcieńczoną w wodzie i obficie podlać.
W innych jego przepisach na cudowne mikstury wyczytałam np. że;
pod drzewami owocowymi wiosną trzeba nawiercić 20 cm otwory, w które trzeba wsypać mieszankę złożoną z 12 kg nawozu ogrodniczego,1/2 kg cukru,1/4 kg siarczanu magnezowego. Wsypać po 2 łyżki tej mieszanki w każdy otwór, dosypać kompostu i resztę rozsypać cienko pod drzewa.
Żeby truskawki były słodsze i zdrowe-wiosną dokarm rośliny suchym nawozem typu 4-12-4 lub 5-10-5 z dodatkiem 1/2 kg cukru a później co trzy tygodnie spryskuj je miksturą z 1 puszki piwa, 1 szklanki amoniaku, 1/2 szklanki płynu do mycia naczyń, 1/2 szklanki płynnego nawozu do trawników, 1/2 szklanki melasy. Wymieszaj wszystko w dużym wiadrze, dopełnij do 80 litrów i opryskuj co 3 tyg.
Na pomidory poleca p/w zarazie przed sadzeniem w każdy dołek wrzucić mieszankę z 1 szkl kompostu, 3/4 szklanki mleka w proszku, 1/2 szklanki siarczanu magnezowego. Mleko w proszku można też rozrzucić wokół pomidorów na glebę, a w razie choroby skuteczny jest oprysk z 1 części mleka i 1 wody do oprysku.
Wszechstronny oprysk przeciwko szkodnikom i chorobom- 3 łyżki proszku do pieczenia, 2 łyżki płynu do mycia podłóg, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki octu, 8 litrów ciepłej wody-wymieszaj wszystkie składniki i wczesną wiosną opryskuj wszystkie rośliny aż zacznie z nich skapywać woda.
Grzybów na trawniku pozbędziesz się rozsypując cieniutką warstwę proszku do prania.
Pod stare, zmęczone krzewy róż zakop dojrzałe banany w skórce.
O co naprawdę Jerremu chodzi w tych przepisach- otóż amoniak to umiarkowane źródło azotu, stymulujący rośliny do wzrostu, piwo- aktywator enzymów-przyspiesza rozkład materii i uwalnia substancje odżywcze z gleby, melasa-źródło cukru- stymuluje wytwarzanie chlorofilu przez rośliny. To wszystko z książki Jerrego Bakera- nie biorę odpowiedzialności za skuteczność, ale sama stosuję z dobrym skutkiem.
ania1590
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49

Post »

"problemy z marchwią, jest niekształtna i skarłowaciała to jest to efekt nicieni w glebie i aby się ich pozbyć należy rozsypać 2,5 kg cukru na 5 m2 gleby i porządnie przekopać. Następnej wiosny nasączyć glebę miksturą z puszki piwa i szklanki melasy(to taki syrop buraczany i można go chyba zastąpić cukrem), rozcieńczoną w wodzie i obficie podlać."
Ten fragment mnie szczególnie zainteresował, co cukier robi tym nicieniom? Mam od groma i trochę nicieni, muszę sie ich pozbyc, szukam sposobu. wysypać 10kg cukru na grządki?
Pozdrawiam! Gienia.
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witaj Gieniu, zrobisz jak chcesz, ale ja na Twoim miejscu teraz po posypaniu cukrem posiałabym grykę i po wschodach jak będą miały 10 cm przekopałabym, później aksamitki, ale już współrzędnie z warzywami i te również po zbiorze warzyw bym przekopała.Pozdrawiam Cię serdecznie
ania1590
Awatar użytkownika
ania1590
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Oczywiście nie grykę lecz gorczycę. Przepraszam za przejęzyczenie.Ania
ania1590