Bazylia (Ocimum basilicum) wysiew nasion
Re: Bazylia w mieszkaniu na własny użytek - wskazówki.
Nie wiem czy próbowaliście rozmnażać bazylię przez ukorzenianie szczepek.
Bardzo łatwo to zrobić. W ubiegłym roku udało mi się "przezimować" 3 roślinki (oczywiście w domu !). Wczesną wiosną robiłam sadzonki dla siebie i znajomej. Gałązki szybko wypuszczają korzonki. Od razu ma się roślinki dużo większe niż te z nasion. Robiłam to również latem z bazylią rosnącą na grządce.
W ten sam sposób można rozmnożyć miętę. Mam na myśli te niezbyt znane gatunki jak gapefruitowa, czy jabłkowa, które nie rozrastają się tak szybko jak zwykła .
Bardzo łatwo to zrobić. W ubiegłym roku udało mi się "przezimować" 3 roślinki (oczywiście w domu !). Wczesną wiosną robiłam sadzonki dla siebie i znajomej. Gałązki szybko wypuszczają korzonki. Od razu ma się roślinki dużo większe niż te z nasion. Robiłam to również latem z bazylią rosnącą na grządce.
W ten sam sposób można rozmnożyć miętę. Mam na myśli te niezbyt znane gatunki jak gapefruitowa, czy jabłkowa, które nie rozrastają się tak szybko jak zwykła .
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Bazylia - wysiew nasion
Moja bazylia już taka
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Edyta, no pełne uznanie
Słuchajcie, wysiałam bazylię z paczki ale oprócz czegoś, co podejrzewam jest bazylią wyrosły mi również takie długie i wiotkie siewki. Jest ich bardzo dużo, właściwie to zagłuszają bazylię bo są dużo wyższe, tyle, że cienkie. Czy ktoś miał podobnie?
Słuchajcie, wysiałam bazylię z paczki ale oprócz czegoś, co podejrzewam jest bazylią wyrosły mi również takie długie i wiotkie siewki. Jest ich bardzo dużo, właściwie to zagłuszają bazylię bo są dużo wyższe, tyle, że cienkie. Czy ktoś miał podobnie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 lut 2012, o 22:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
wow nieźle wyrosłaedi13 pisze:Moja bazylia już taka
Biurowiec Warszawa - Nowy Sezam
- survivor26
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sty 2012, o 14:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
A czy są takie czerwonawe? Bo u mnie takie coś wyrosło...zamiast bazylii Bazylia być może jeszcze ruszy, ale na razie wyroslo tylko to cos - podejrzewam jakieś zanieczyszczenie nasion, bo siałam do tej samej ziemi, co wszystkie inne rośliny, a wyrosło tylko w bazylii.Magdallena pisze:Edyta, no pełne uznanie
- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Mam czerwoną rośnie z tyłu może nie dokładnie widać na zdjęciu ale zdecydowanie gorzej rośniesurvivor26 pisze:A czy są takie czerwonawe? Bo u mnie takie coś wyrosło...zamiast bazylii Bazylia być może jeszcze ruszy, ale na razie wyroslo tylko to coś - podejrzewam jakieś zanieczyszczenie nasion, bo siałam do tej samej ziemi, co wszystkie inne rośliny, a wyrosło tylko w bazylii.Magdallena pisze:Edyta, no pełne uznanie
- Magdallena
- 1000p
Te cienkie siewki są zielone. Posiałam też inną bazylię - cytrynową, zdaje się, ale siewki wyglądają tak samo jak bazylii właściwej.
Czy siewki bazylii są "korpulentne" z pierwszymi liśćmi kształtem zbliżonymi do trójkąta?
Czy siewki bazylii są "korpulentne" z pierwszymi liśćmi kształtem zbliżonymi do trójkąta?
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Moje są takie:Magdallena pisze:Czy siewki bazylii są "korpulentne" z pierwszymi liśćmi kształtem zbliżonymi do trójkąta?
- Magdallena
- 1000p
O, moje też takie są Tyle, że siewki bazyli cytrynowej wyglądaja tak samo jak właściwej...hmmm
Dzięki za fotkę
Dzięki za fotkę
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
Pewnie siewki bazylii cytrynowej będą miały inny zapach, kiedy będziesz uszczykiwać żeby się ładnie rozkrzewiały to łatwo będzie odróżnić .
Poprawcie mnie, jeśli wypisuję głupoty nie z tej ziemi
Poprawcie mnie, jeśli wypisuję głupoty nie z tej ziemi
- Magdallena
- 1000p
Jak się mają Wasze bazylie? Ja mam całą masę siewek. Już nie mam w co je pikować Ale rzeczywiście te przepikowane są ze 3 razy większe od tych, które nadal rosną razem. Ot, magia pikowania
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Ja swoje porozdawałam, zostawiłam tylko jedną doniczkę z kilkoma sztukami, brak miejsca, a między warzywka to już wysiana w foliaku, także w maju pójdzie na grządki.
Iwona