Sadzenie róż

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Sadzenie róż

Post »

Farmer09 pisze:Chciałabym w swoim domowym ogródku zasadzić róże najlepiej koloru herbacianego? Czy ktoś może mi udzielić informacji kiedy jest najlepsza pora na zasadzenie tych kwiatów? Czy trudna jest pielęgnacja tych kwiatów? Pozdrawiam :)
Najlepiej sadzić w marcu/kwietniu.

Róże, niestety wymagają trochę zabiegów: jesienią zakopczykować, wiosną odkopczykować i przyciąć. Nawozić, pryskać.
To tak z grubsza :)

-- Wt 13 mar 2012 16:30 --

Promyk,
przed sadzeniem przygotuj ziemię dodając do niej kompostu i najlepiej przekompostowanego obornika.
Co do odchodów psa, to naprawdę nie wiem.

Cebule tulipanów samej róży nie zaszkodzą, chodzi o to, że jak róże będą miały kopce i zakopcujesz jednocześnie i cebule, to potem pod takim kopcem się paskudnie łodygi powyciągają. Trzeba je wiec posadzić tak, żeby kopce ich nie przykrywały w przyszłości.
Lawenda powinna mieć co najmniej te pół metra przestrzenie od róż. A właściwie to róże od lawendy :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
_Magdusia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 16 mar 2012, o 10:53
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

ile takich róż w woreczkach z dobrym ukorzenieniem powinnam kupić chcąc obsadzić donicę tarasową ok 50cm średnicy? 1? 2?
Awatar użytkownika
promyk
200p
200p
Od: 18 kwie 2011, o 22:02

Post »

Witaj Oliwko dziękuje za odpowiedź, szkoda że dopiero teraz mi odpowiedziałaś bo zrobiłam tak jak pisałam oprócz lawendy bo tą dopiero teraz będę sadzić, ale posadziłam tulipany i już widzę ze to był błąd tzn jednak trochę za blisko, bo już widzę jak części przedziera się przez kopczyki ziemi którą są róże obsypane no ale może jakoś to będzie, jutro trochę rozgarnę te kopczyki od tej strony co wychodzą tulipany.
Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności.
Pozdrowienia z Doliny Wieprza - Sylwia
Promyczkowy przed ogródek
duduś
1000p
1000p
Od: 22 sie 2009, o 09:07

Post »

Mam tylko pyt. , kiedy przesadzać róże , które już u mnie rosną ale muszę im zmienić miejsce ? Czy teraz jak są w uśpieniu czy mogę w kwietniu jak już zapewne będą listki lub pączki ?
Gł. chodzi mi o to czy mogę pózniej bo teraz kręgosłup mi nie pozwala?
duduś
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W kwietniu też można.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
tralaluszy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 sty 2010, o 18:46

Post »

Zamierzam kupić w Lidlu mączkę rogową, sypać ją do dołów przy sadzeniu? W jakich ilościach?
Pozdrawiam - BabajAGA
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Kontakt:

Post »

Garść do dołka i garść wokół posadzonego krzewu. :)
Awatar użytkownika
Ogrodnik88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 cze 2010, o 22:30

Post »

Witam
czy mogę posadzić róże 30cm obok dużych krzewów ?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

30 cm to za mało. Zdecydowanie odległość powinna być większa. Róża musi mieć przewiew, no i za duża konkurencja korzeni krzewów.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
pestka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 gru 2008, o 21:09

Post »

Oliwko kupiłam róże ,Rosa Rugosa' w kapersie zupełnie nie wiem gdzie ją posadzić ,jaki dół wykopać i czy wsypać kompostu i ile mam raczej piaszczystą ziemię, pod spodem szczerze nie mam na nią miejsca ile jaki odstęp od siatki w rogu , musiałabym
wyrzucić z tego miejsca maliny, lub posadzić gdzieś w trawie czekam na rady ;:65
RychuWroc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 mar 2012, o 13:02

Post »

Witam,

mam pytanie odnośnie odkopczykowania róż. Zostały one posadzone na jesień, jestem z Wrocławia, więc jest tu już ciepło, ale w innym wątku wyczytałem, że i tak róże świeżo posadzone powinny być okopczykowane by pędy nie wyschły.

U niektórych róż w kopczyku lub nad, widać pąki, czasami listki. Czy powinienem ciągle zostawić kopczyki? Jeżeli tak, to do kiedy?
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pestko - rugosa to gatunek botaniczny, więc mniej wymagający. Możesz nawet w tej trawie :wink: Wykop dół tak na 2 głębokości szpadla, szeroki na 40-50 cm, daj tego kompostu, jakiegoś obornika jak masz, albo i cięższej gliniastej ziemi. I posadź, podlej, okopczykuj tak na wszelki wypadek i powinno być dobrze. Aha, jeśli to na pewno żadna odmiana rugosy tylko gatunek, to może nie być szczepiona, a to oznacza, że zacznie się rozrastać rozłogami. Trzeba jej więc dać miejsce.
Jednak te 30 cm od iglaków, to nawet dla rugosy za mało.

Rychu - ten kopczyk dotyczy głównie róż sadzonych teraz, wiosną. Myślę, że możesz już go usunąć i tylko dbać, żeby róże nie miały sucho. Znaczy się po prostu podlać, jakby co :wink:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
RychuWroc
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 22 mar 2012, o 13:02

Post »

Dziękuję Oliwka za odpowiedź.

Była też mowa o sadzeniu na jesień i było to uzasadnione tym, że na wiosnę system korzeniowy jeszcze nie jest dostatecznie rozwinięty, róża ciagle się ukorzenia, więc trzeba zostawic kopczyki by zapobiec wysuszeniu pędów. Ile osób tyle opinii, może to w ogóle nie ma znaczenia ;-) Tylko czy jeżeli róża zaczyna puszczac pąki po przezimowaniu, nie oznacza to, że sama sobie już poradzi? Inna sprawa, czy kopczyk w czymś przeszkadza?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Róże”