Aktinidia, Kiwi - uprawa, formowanie, zawiązywanie owoców cz.1
- Maraga
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Actinidia kiwi - zawiązywanie owoców
Jawgarden!
Teraz pewnie te odmiany nowe szybciej będą owocowały.Kupiłam kiwi już dawno temu w szkółce(bardzo znanej).Dwa krzaki:zielony i czerwony i zapylacz męski.Niestety nie wiedziałam,że koty lubią liście z tego męskiego.I ciągle go oskubywały.W tym roku posieję pod krzaczkiem trawę dla nich to może w końcu coś z tego będzie.
Pozdrawiam Maria.
Teraz pewnie te odmiany nowe szybciej będą owocowały.Kupiłam kiwi już dawno temu w szkółce(bardzo znanej).Dwa krzaki:zielony i czerwony i zapylacz męski.Niestety nie wiedziałam,że koty lubią liście z tego męskiego.I ciągle go oskubywały.W tym roku posieję pod krzaczkiem trawę dla nich to może w końcu coś z tego będzie.
Pozdrawiam Maria.
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
A czy ktoś posiada odmianę pstrolistną Sientabrskaja (odm. ukraińska). Ja taką zakupiłam i posadziłam jesienią ubiegłego roku. Dokupiłam Adam'a i posadziłam obok. Widzę, że tu na fourm popularna jest Issai.
Przytocze cytat z działkowca lipiec 2008r.
Aktinidia ostrolistna (arguta), znosi mrozy do -30, młode rośliny okrywać, rośnie bardzo silnie - dorasta do 12m, walorem dekoracyjnym są liście,latem osadzone na kontastowo czerwonych ogonkach, jesienią barwiące się na żółto, kredowobiałe kwiaty pojawiąją się w czerwcu, owoce dojrzewają we wrześniu i październiku, owoce wielkości orzecha włoskiego, 4 razy mniej wit. C niż u a. pstrolistnej
aktinidia pstrolistna (kolomikta), znosi mrozy do - 40, młode rośliny okrywać, rośnie bardzo słabo - jedynie do 2 - 4m, wyjątkowe liście przebarwione wiosną - początkowo na biała a potem w maju na czerwonawo -- gatunek ten uważany jest za jeden z najb. dekoracyjnych pnączy. Zakwita ok 2 tyg wcześniej od ostrolistnej- w końcu maja białymi kwiatami. Owoce ma mniejsze od ostolistnej ale dojrzewają we wrześniu i szybko opadają. Zawartość wit. C to ok. 1500mg/100g owoców.???
Dla przykładu dzika róża ma ok 640mg/100g.
porzeczka czarna ok 180mg/100g.
Czy ktoś to potwierdzi?
Przytocze cytat z działkowca lipiec 2008r.
Aktinidia ostrolistna (arguta), znosi mrozy do -30, młode rośliny okrywać, rośnie bardzo silnie - dorasta do 12m, walorem dekoracyjnym są liście,latem osadzone na kontastowo czerwonych ogonkach, jesienią barwiące się na żółto, kredowobiałe kwiaty pojawiąją się w czerwcu, owoce dojrzewają we wrześniu i październiku, owoce wielkości orzecha włoskiego, 4 razy mniej wit. C niż u a. pstrolistnej
aktinidia pstrolistna (kolomikta), znosi mrozy do - 40, młode rośliny okrywać, rośnie bardzo słabo - jedynie do 2 - 4m, wyjątkowe liście przebarwione wiosną - początkowo na biała a potem w maju na czerwonawo -- gatunek ten uważany jest za jeden z najb. dekoracyjnych pnączy. Zakwita ok 2 tyg wcześniej od ostrolistnej- w końcu maja białymi kwiatami. Owoce ma mniejsze od ostolistnej ale dojrzewają we wrześniu i szybko opadają. Zawartość wit. C to ok. 1500mg/100g owoców.???
Dla przykładu dzika róża ma ok 640mg/100g.
porzeczka czarna ok 180mg/100g.
Czy ktoś to potwierdzi?
Szymanowskiemu dosadziłem Sientiabrską i nie owocuje ani jedna ani druga.Ostrolistne owocują
co rok bez problemu.
co rok bez problemu.
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Pewnie ta Sentyabraskaya, nie ma odpowiedniego zapylacza, u mnie tęże wyczochrały koty, został kikut
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
Zapylaczem będzie Adam - tak wyczytałam. Ja posadziłam u siebie, ale efekty będą w przyszłości a ja już mam smaka uuuu
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 9 mar 2010, o 11:49
Czy komukolwiek Szymanowski zaowocował?
proszę o odpowiedź
a na koty jest sposób - trzeba owinąc drucianą siatką od samej ziemi do 1 m wysokości (bo ostrżą sobie pazury na niej! )
można także posadzic gdzieś obok kocimiętkę - może się nią zadowolą . Moja kocica uwielbia w niej spać (ale na jej synka w ogole nie działa )
proszę o odpowiedź
a na koty jest sposób - trzeba owinąc drucianą siatką od samej ziemi do 1 m wysokości (bo ostrżą sobie pazury na niej! )
można także posadzic gdzieś obok kocimiętkę - może się nią zadowolą . Moja kocica uwielbia w niej spać (ale na jej synka w ogole nie działa )
-
- 100p
- Od: 31 mar 2010, o 23:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: 2 odmiany kiwi pomoc w wyborze.
Męska tylko zapyla (Weiki), są też obupłciowe (Issai, Kokuwa).
Ja mam Weiki, Kens Red i Jumbo, to bedzie ich czwarty sezon i mam nadzieję spróbować w tym roku owoców. Dokupiłam im jeszcze do towarzystwa Ananasnają.
Ja mam Weiki, Kens Red i Jumbo, to bedzie ich czwarty sezon i mam nadzieję spróbować w tym roku owoców. Dokupiłam im jeszcze do towarzystwa Ananasnają.
Kasia
-
- 100p
- Od: 6 gru 2011, o 22:09
Re: 2 odmiany kiwi pomoc w wyborze.
Kiwi może rosnąć na północnej ścianie?
Będę wdzięczna za wskazówki dotyczące zasilania kiwi. Mam bardzo kiepską ziemię, praktycznie sam piach.
Na forum są informacje dot. podlewania, ale nigdzie nie widzę nic o nawożeniu. Czy powinnam podlac je trochę gnojówką czy potraktowac czymś innym? Dodam, że kiwi wsadzone w tym roku, odmiana 'issai'
Pozdrawiam
Dorota
Na forum są informacje dot. podlewania, ale nigdzie nie widzę nic o nawożeniu. Czy powinnam podlac je trochę gnojówką czy potraktowac czymś innym? Dodam, że kiwi wsadzone w tym roku, odmiana 'issai'
Pozdrawiam
Dorota
Pozdrawiam, Dorota
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
Moje pupilki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=60009" onclick="window.open(this.href);return false; Wymienię, kupię, sprzedam: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 11&t=59803" onclick="window.open(this.href);return false;
Przepraszam, ale nie działa u mnie klawisz 'alt+c'
-
- 100p
- Od: 30 gru 2010, o 15:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
U mnie owocuje już kilka lat (post z 7 września 2011r) Ale zaczął dopiero po dokupieniu mu Adama (egzemplarza męskiego)hannaa pisze:Czy komukolwiek Szymanowski zaowocował?
proszę o odpowiedź
)
Pozdrawiam - Waldek
W tym roku daj jej spokój Od przyszłego dużo azotu. Ja stosuję w formie gnojówki z pokrzyw.dorkosa pisze:Będę wdzięczna za wskazówki dotyczące zasilania kiwi. Mam bardzo kiepską ziemię, praktycznie sam piach.
Pozdrawiam
Dorota
Kasia
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Podlewasz gnojówką czy dolistnie?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!