Tunel jaki kupić

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
ODPOWIEDZ
juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Tunel

Post »

Tak nową folię dobrze jest zgrzać żelazkiem przez papier czy gazetę szybkie łączenie i dobrze trzyma
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Czytałam gdzieś że prostownica się nadaje :wit ,ja nie próbowałam
_fox_

Post »

Kamilo Prościej i fachowo jest zgrzać tunel z jednej i drugiej strony, przeciągnąć przez niego sznurek, założyć, naciągnąć i przywiązać do podstawy. I bez kombinacji, szycia lub co gorsza gwoździ.
A jeśli chodzi o drZwi to na górze i na dole na szerokości drzwi przymocuj drewniane listwy, zdejmujesz drzwi owijasz folią na długości i zgrzewasz, dół i górę przymocowujesz do tych listew.Masz wtedy podwójną folię na drzwiach. Lub zgrzać dookoła, najprościej i najszybciej.
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

mam ten sam problem z rozciągnięciem folii na rurkach stalowych. Rozglądałem się za różnymi opcjami i jestem zdecydowany na użycie klamr/klipsów tego rodzaju jak na zdjęciach ze sklepów.

Obrazek

Obrazek

Wycina się folię w rozmiarze drzwi z marginesem około 10cm, margines zawija się folie na rurce i wciska klamrę. Odległosć klamr na profilu na wyczucie. Nie trzeba zgrzewać, zszywać, nic się nie rozerwie, nie odklei, trzyma fachowo. A jak musisz poprawić folię to możesz klamrę zdjęć i folię naciągnąć.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

Czy macie już obsiane tunele?Czy jeszcze za wcześnie?
Awatar użytkownika
IWONA1311
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 mar 2011, o 12:10

Post »

Magda a co byś już chciała siać, ja już posiałam rzodkiewkę i sałatę, w środę chyba.
magda1975
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2008, o 18:25

Post »

To samo co TY.
Awatar użytkownika
krykiet66
50p
50p
Od: 18 lip 2011, o 20:58

Post »

kamma pisze:Czytałam gdzieś że prostownica się nadaje :wit ,ja nie próbowałam
To ja pytałem o tą prostownicę , lecz jasnej odpowiedzi nie otrzymałem. Przeważa opinia że żelazkiem jest lepiej, choć (przynajmniej mi się tak wydaje ) prostownica jest bardziej poręczna. Ponawiam pytanie
; czy ktoś już kiedyś próbował zgrzać folię prostownicą?
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Krykiet! Jak masz niepotrzebny kawałek foli i prostownicę spróbuj - będziemy wiedzieli czy się da.

Pozdrawiam!
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
Damroka
100p
100p
Od: 28 cze 2009, o 19:02

Post »

Krykiet, z prostownicy korzystam codziennie, z żelazka chyba nawet rzadziej :wink:
i jakoś nie korci mnie szczególnie (choć pomysł taki kiedyś miałam), by męczyć się przy zgrzewaniu folii prostownicą.
Moja stara prostownica nie ma regulacji temperatury (nowa ma, ale nie zaryzykuję jej zniszczenia), więc już odpada, bo nagrzewa się za mocno. Poza tym taniec z przekładaniem papieru po obu stronach folii :roll: Woreczek śniadaniowy może chciałoby mi się zgrzewać prostownicą, ale płachtę na NS-6 wolę "przeprasować" żelazkiem. Oczywiście jeśli chcesz - próbuj. I podziel się z nami doświadczeniem :) Mi tak sprawnie wyszedł ubiegłoroczny debiut ze zgrzewaniem folii żelazkiem, że już z niczym innym kombinować chyba nie będę - żeby nie przekombinować. A bałam się tego straszliwie - nawet myślałam nad zakupem zgrzewarki na tę okazję :;230 na szczęście zdobyłam się na odwagę i dobrze wyszło ;:333
Pozdrawiam serdecznie,
Iwona
Awatar użytkownika
zuzia55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 kwie 2008, o 21:26

Post »

Czy ma ktoś może tunel o szerokości 3 m?,zastanawiam się jak najekonomiczniej wykorzystać powierzchnię a jednocześnie nie narobić buszu z pomidorów.Do tej pory uprawiałam pomidory w gruncie,obecnie dziś zmontowaliśmy tunel i będę próbować/mam nadzieję/dobre odmiany pomidorów z "foliaka"Obrazek
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

Środkiem ścieżka, dwa rzędy z prawej i z lewej strony wzdłuż, w rzędzie co pół metra.
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
ostatnia szansa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lis 2009, o 18:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Problem z prowadzeniem na sznurkach - brak poprzeczki do której można wiązać dwa środkowe rzędy.
Moje nowe imię Szansa :)
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19

Post »

W moim foliaczku do konstrukcji mam przyspawane nakrętki M8, a przez nie przeciągnięty drut izolowany, i do niego wiążę sznurki. W przypadku braku takiego lub podobnego rozwiązania, można przeciągnąć sznurek owijając każdą rurkę (najlepiej ten grubszy), i do niego wiązać sznurki. :wink:
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Ja zamiast sznurka mam w tym celu przeciągnięty kabel , który do rurek tunelu jest przyczepiony opaskami zaciskowymi plastikowymi.
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”