Galeria Anitaaa.Mieczyki, gladiole kolekcjonerskie Anity.

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
bukjan
200p
200p
Od: 26 paź 2009, o 15:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mieczyki, gladiole kolekcjonerskie Anity.

Post »

Taki porządek zrobiłem dopiero w sobotę jak wywiozłem na działkę. W szałerku znalazłem te kuwetki i tak poukładałem, kilka sztuk leży sobie nawet w starych filiżankach do kawy :lol:
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jeśli przez pomyłkę nie zrobisz sobie w nich małej czarnej , to można to nawet uznać za miejsce honorowe :wink: :wink: :wink:
Awatar użytkownika
bukjan
200p
200p
Od: 26 paź 2009, o 15:08

Post »

Cebulki wyniesione są na piętro, a w kuchni mam swój tradycyjny kubeczek do kawy. W innym nie piję.
elzbieta 2010
50p
50p
Od: 31 sie 2010, o 15:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Anitko , podpowiedz :lol:
Moje cebule mieczyków zostawiłam jesienią w letnim domku. Niestety , temperatura wewnątrz spadła poniżej zera i cebulki przemarzły - są miękkie. Natomiast odniosłam wrażenie , że małe cebulki przybyszowe - koraliczki są w porządku. Niewiele miałam tych mieczyków , ale za to ciekawe odmiany. Jeśli byłaby szansa na ich reaktywację , to poczekałabym cierpliwie , aż maluchy będą kwitnąć. Jak postąpić z małymi cebulkami? W czym moczyć , jak długo i kiedy?Słyszałam , że można w rumianku...Kiedy je "wysiać na rozsadniku"? Jak głęboko?
Może uda mi się odzyskać odmiany... Nie takie piękne , rzecz jasna , jak Twoje , ale zawsze jednak... Wdzięczna będę za rady.
Awatar użytkownika
Plum
100p
100p
Od: 12 mar 2012, o 21:41

Post »

Anitaaa Twoje kwiaty są cudne ;:138 . Napatrzyłam się na te zdjęcia i obawiam się, że teraz moje nie będą mi się już tak podobać jak w momencie zakupu cebulek ;:131 .

W tym roku pierwszy raz będę sadziła cebulki, wynotowałam sobie wiele, wiele rad, których udzieliłaś. ;:168
Na przyszły rok na pewno zgłoszę się po kilka odmian, no cudne są! Aż się boję na myśl, że przyjdzie mi wybierać z takiej ilości - no jak tu się zdecydować?? ;:202

Pozdrawiam serdecznie!
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

Dziękuję za odwiedziny i dzielnie się wiadomościami ;:180
Jestem zajęta już prawie sezonowo pracami w ogrodzie i w gospodarstwie :? Czasem odpowiem z opóźnieniem.
Najbardziej zmartwiły mnie wymarznięcia 100 procentowe w gospodarstwie(pszenica ,rzepak ,koniczyn dla bydła) :( odnowa nakład w pole.
W ogrodzie niewielkie straty dało się pokrywać wrażliwe rośliny.

bukjan
Dziękuje za fotorelację,wszystko w porządku masz w ładzie i składzie gratulację. ;:180

elzbieta 2010

Mieczyki przybyszowe często zdarza się ,że nie przemarzają.Z powodzeniem możesz posadzić.
Wybierz różne koraliki ( w tym przypadku zastanowiłam bym się .bo grube mogły by przemarznąć) .Możesz namoczyć w letniej wodzie nawet na noc po wyjęciu namocz w np.Topsinie lub Kaptanie plus Decis na wciornastki,możesz też w cali z apteki lub inne zaprawy .Stosowałam różne metody i wszystkie są dobre nawet ekologiczne.
Wszystkie mieczyki są dla mnie piękne ;:108
Jak chcesz na próbę mam jeszcze o woskowych kwiatach w mix np..
np.Golden Fantasy
Obrazek

Elen
Obrazek

Plum
Dziękuję ;:196
Naprawdę warto mieć kilka takich woskownic ;:108
Mój ulubieniec kolejny znowu dubluję,ale lubię. ;:170
Quendolina
Obrazek
elzbieta 2010
50p
50p
Od: 31 sie 2010, o 15:41

Post »

Dziękuję Anitko za odpowiedź. Pocieszyłaś mnie , - może uda się uratować te odmiany.
Z tych , które pokazalaś powyżej , bardzo podoba mi sie Golden Fantasy . Jakoś zawsze wpadają mi do serca żółte , takie słoneczne. Piszesz , że masz w mixie. Weszłam do sklepu - masz na myśli ofertę 7 dużych cebul wybranych losowo? Czyli nie mogą być np w większośći Golden Fantasy?
Współczuję Ci strat po zimie. Z tego , co piszesz , nie wygląda to ciekawie. Ciągle niestety jesteśmy uzależnieni od pogody - że też człowiek ma taki ograniczony wpływ na warunki
Awatar użytkownika
Anitaaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2008, o 14:16
Kontakt:

Post »

elzbieta 2010
Obecnie jest szaro buro, jeszcze wieje wiatr suszy :|
Tak jak chcesz to może być sam Golden Fantasy :)
Awatar użytkownika
Destiny
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 9 mar 2012, o 10:01
Kontakt:

Post »

:wit oh piękne te Wasze mieczyki ;:180 :) ja w tym roku zasadziłam po kilka do dużych donic, tradycyjnego żółtego i abisyńskie jeśli dobrze pamiętam, więc do waszych cudów to im daleko, na razie czekam aż coś mi wyrośnie.... odmiana Elen jest rewelacyjna, koniecznie muszę gdzieś dopaść choć jedną cebulkę.... cudna odmiana cuuudna !! :)
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

Witam,
mam pytanie do doświadczonych - czy jeśli zdecyduję się obierać te cebule, to czy zrobić to przed czy po namaczaniu w preparacie owado-/grzybo-bójczym? Zastanawiam się nad tym, bo boję się, żeby tych "golasków" nie uszkodziła ta chemia... Chciałam namoczyć w Topsinie 500 na początek w roztworze jak na pudełku 50 ml/10l, czyli zrobię 5ml/1 l wody - co wy na to?
Będę wdzięczna za odpowiedź.
ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
Awatar użytkownika
kasiain
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 mar 2012, o 09:45

Post »

czytam tematy dot. mieczyków i teraz doczytałam że piszecie o obieraniu cebulek, a ponieważ pierwszy raz chciałabym posadzić te kwiaty powiedzcie proszę z czego je należy obrać? i czy zrobić to przed moczeniem w środkach grzybobójczym i anty-wciornastkowym?
z pozdrowieniami z Wrocka
Kasia
ziemia_120
100p
100p
Od: 19 mar 2012, o 22:31

Post »

kasiain - widzę, że jesteśmy w podobnej sytuacji - początkujących / pytających :)
Pytamy o to samo, innymi słowami :) No mocarze forum - zlitujcie się nad "zielonymi jak trawa" i dajcie jakieś wskazówki :)

Pozdrawiam!
ziemia_120
Pozdrawiam!
Gosia ziemia_120
Ogród Wschodzącego Słońca
Awatar użytkownika
rotos
1000p
1000p
Od: 7 mar 2009, o 23:54

Post »

Anita zapewne jest bardzo zapracowana i teraz rzadziej zagląda na forum. Wobec chwilowej nieobecności "mocarzy" w kwestiach mieczyków, postaram się jako laik pomóc w tym problemie.

Bulwy, najpóźniej na wiosnę, należy obrać z łusek. Ja obieram jesienią - łatwiej mogę wtedy kontrolować stan mieczyków w czasie ich zimowego przechowywania.
Wiosną brak łusek ułatwia kiełkowanie bulw, poza tym kiełki są widoczne - mniej narażone na uszkodzenie. Przed moczeniem powinny być już obrane, chociażby po to aby lepiej schły.

Kasiain - jeżeli nie widzisz łusek do obrania, znaczy to, że masz już obrane bulwy.
Ziemia - myślę, że dobry przelicznik dawkowania Topsinu zastosowałaś :D

Pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”