Identyfikujemy kaktusy i inne sukulenty, cz.3
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Identyfikujemy kaktusy, prośby o rozpoznanie cz.3
Możesz ją nazwać również mieszańcem lub kundelkiem.W czasie sezonu uprawa jak wszystkich innych roślin doniczkowych czyli od marca do października możliwie słoneczne i ciepłe stanowisko, podłoże powinno mieć równomierną wilgotność. Zimą roślinka przechodzi okres spoczynku, temperatura powinna być około 12*C, podlewanie powinno być ograniczone, można nawet próbować rośliny trzymać od listopada do lutego w zupełnej suszy.
Ponieważ to epifit to podłoże powinno być przepuszczalne i lekko kwaśne.
Ponieważ to epifit to podłoże powinno być przepuszczalne i lekko kwaśne.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- hen_s
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Moje tej zimy nie były podlewane od końca października do wczoraj.
Dały radę - wszystkie które wcześniej wygladały nieźle teraz również są OK i zawiązują pąki.
Dały radę - wszystkie które wcześniej wygladały nieźle teraz również są OK i zawiązują pąki.
Moje Epiphyllum od kwietnia do października stoi na słonecznym tarasie. Zimą trzymam je w chłodnym pokoju i bardzo mało podlewam. Nawet takie maleństwo, ładnie mi kwitło (zdjęcie z 24.05.2011.)
Pozdrawiam Sylwia.
- hen_s
Podobnie hodujemy swoje epikaktusy. Ja też od wczesnej wiosny trzymam je na balkonie. Tyle, że mam ich jakby więcej...
Kwitnąć potrafią naprawdę małe sadzonki.
Kolorek kwiatu ładniutki.
Kwitnąć potrafią naprawdę małe sadzonki.
Kolorek kwiatu ładniutki.
- igusia2812
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 19 mar 2012, o 22:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam proszę o zidentyfikowanie kilku kaktusów:)
Oto pierwszy
[
Oto drugi:
oto trzeci:
i jeszcze mam jeden problem:
posiadam echonocactusa grusonii i chyba kupiłam go chorego..po jakimś czasie zauważyłam na nim zółte plamy..po jeszcze jakimś czasie te zółte plamy zrobiły się brązowe...w między czasie byy na nim przędziorki- które zwalczyłam opryskiem... po oprysku na przędziorki te plamy zrobiły się białe i wklęsłe..kaktus jest twardy, ma jędrne korzenie i jasne.. dzisiaj został opryskany preparatem grzybobójczym Miedzian 50 Wp. Czy to rzeczywiście może być jakiś grzybol?
pozdrawiam
Oto pierwszy
[
Oto drugi:
oto trzeci:
i jeszcze mam jeden problem:
posiadam echonocactusa grusonii i chyba kupiłam go chorego..po jakimś czasie zauważyłam na nim zółte plamy..po jeszcze jakimś czasie te zółte plamy zrobiły się brązowe...w między czasie byy na nim przędziorki- które zwalczyłam opryskiem... po oprysku na przędziorki te plamy zrobiły się białe i wklęsłe..kaktus jest twardy, ma jędrne korzenie i jasne.. dzisiaj został opryskany preparatem grzybobójczym Miedzian 50 Wp. Czy to rzeczywiście może być jakiś grzybol?
pozdrawiam
Iga
Czy ktoś zna nazwę tego kaktusa? Proszę o identyfikację
- hen_s
To na pewno jakaś mammillaria. Nie powiem jaka bo jest w tak złym stanie, że nie podejmuję się jej pełnej identyfikacji.
Powinna być zwarta, o pokroju +- kulistym a tu brodawka od brodawki centymetr i wyciągnięta w słupek...
Za dużo wody, za mało słońca. Ta roślina już nigdy nie będzie taka jak powinna być i zamiast mieszkanie zdobić zwyczajnie go szpeci...
Powinna być zwarta, o pokroju +- kulistym a tu brodawka od brodawki centymetr i wyciągnięta w słupek...
Za dużo wody, za mało słońca. Ta roślina już nigdy nie będzie taka jak powinna być i zamiast mieszkanie zdobić zwyczajnie go szpeci...
- igusia2812
- 0p - Nowonarodzony
a czy moge liczyć na pomoc:) chciałam je opisać:) dwie odpowiedzi wyżej moja prośba
Iga
- hen_s
Fot. 1.
Może to być nieco podciągnięta Mammillaria spinosissima 'Un Pico' już tu kiedyś identyfikowana. W każdym razie na pewno któraś z form Mammillaria spinosissima z długim cierniem środkowym.
Fot. 2
Mammillaria - nie powiem na pewno jaka bo takich podobnych do siebie mnóstwo a fotka nie za dobra.
Fot. 3.
Echinopsis eyriesii.
Może to być nieco podciągnięta Mammillaria spinosissima 'Un Pico' już tu kiedyś identyfikowana. W każdym razie na pewno któraś z form Mammillaria spinosissima z długim cierniem środkowym.
Fot. 2
Mammillaria - nie powiem na pewno jaka bo takich podobnych do siebie mnóstwo a fotka nie za dobra.
Fot. 3.
Echinopsis eyriesii.
- igusia2812
- 0p - Nowonarodzony
nie wiem czy dobrze mi się wydaje ale to chyba bedzie mammilaria candida ten drugi . Zdjęcie jest wyraźne.. głowy w środek kaktusa przeciez nie włożę.. Pozdrawiam
Iga
- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
nr 2 przypomina M. spinosissima ssp. pilcayensis
Raczej E. multiplex:)hen_s pisze:Fot. 3.
Echinopsis eyriesii.
- igusia2812
- 0p - Nowonarodzony
Czy to o mojego kaktusa chodzi? Sąsiadka go jakiś czas temu wyrzucić chciała na śmietnik więc go przygarnęłam. Czy można go uratować choćby z tych brodawek?hen_s pisze:To na pewno jakaś mammillaria. Nie powiem jaka bo jest w tak złym stanie, że nie podejmuję się jej pełnej identyfikacji.