Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne.cz.1
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Przygotowanie gleby -prace polowe jesienno-zimowo-wiosenne..
oj satysfakcja to jest,a przy żywopłocie to od razu efekt ,ja to dzisiaj przokopując swój ogródek też miałam dżokera na twarzy i jeszcze te słoneczko cud pogoda
Pozdrawiam Sylwia
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ywona - mam nieduży ale stary żywopłot z ligustru.
Wiosną grubsze gałęzie przycinam porządnym sekatorem, w sezonie młode przyrosty reguluję nożycami akumulatorowymi.
Kupiłam kiedyś w Lidlu, głównie do przycinania trawnika na obrzeżach, ale mają dwa wymienne ostrza.
Jedne bardziej przypominają nożyce ( do trawnika , plus pałąk na kółkach ) a drugie piłę ( do cięcia żywopłotów ).
Fajna sprawa, ale nie tną grubszych pędów czy gałęzi - tu tylko porządny sekator pomaga.
Może w tym roku znów się pojawią ?
Bo w zeszłym roku ich nie było....
Wiosną grubsze gałęzie przycinam porządnym sekatorem, w sezonie młode przyrosty reguluję nożycami akumulatorowymi.
Kupiłam kiedyś w Lidlu, głównie do przycinania trawnika na obrzeżach, ale mają dwa wymienne ostrza.
Jedne bardziej przypominają nożyce ( do trawnika , plus pałąk na kółkach ) a drugie piłę ( do cięcia żywopłotów ).
Fajna sprawa, ale nie tną grubszych pędów czy gałęzi - tu tylko porządny sekator pomaga.
Może w tym roku znów się pojawią ?
Bo w zeszłym roku ich nie było....
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
Witam się wiosennie
U nas też wczoraj prace wiosenne caaaały dzień. Ogródek przekpany 3,5/9, drzewa przyciete, pod drzewam z grabione igły, zostały truskawki i trawę pogrbić.
A powiedzcie kiedy mozna zacząc dosiewać trawe? i kiedy zacząć nawożenie trawy?
U nas też wczoraj prace wiosenne caaaały dzień. Ogródek przekpany 3,5/9, drzewa przyciete, pod drzewam z grabione igły, zostały truskawki i trawę pogrbić.
A powiedzcie kiedy mozna zacząc dosiewać trawe? i kiedy zacząć nawożenie trawy?
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Miałaś podać nazwę tego nawozu do trawy ,co to Ci sąsiad naraiłgosiakmala pisze: kiedy zacząć nawożenie trawy?
Pozdrawiam
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
forumowicz te "coś" to chyba FRUKTOVIT.
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Pozdrawiam Gosia
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Świeci słonko, ale strasznie wieje...I przez moment coś popadało, a tak chciałam jechać i dokończyć cięcie żywopłotu
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Kochani co się będzie działo z moimi pomidorami (które już rosną na parapetach)kiedy je wysadzę do ..namiotu w którym dzis rozsiano wapno a wcześniej przykopano obornik .Czy jest szansa na uratowanie ich? Innego miejsca nie mam.
Do sadzenia zostało ponad miesiąc.A może lać codziennie wodę to rozpuści wapno i przesiąknie głębiej.Sprawca całego nieszczęścia twierdzi że nic się złego nie stanie.
A co z przygotowaniem odpowiedniej ziemi jeśli hoduje się w donicach? Czy można wysadzac w tej samej ziemi co roku czy lepiej zmieniać?
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Po co zadajesz ciągle te same pytania i nie czytasz odpowiedzi?Megalia pisze:A co z przygotowaniem odpowiedniej ziemi jeśli hoduje się w donicach? Czy można wysadzac w tej samej ziemi co roku czy lepiej zmieniać?
Z innego watku
nursem71 pisze:Megalia pisze:Dziękuję za dotychczasowe odpowiedzi - widzę, że nie wszystkie moje posty dochodzą. Więc się powtarzam.
Czy ziemię pod pomidory i inne warzywa powinno się zmieniac co roku? Jeśli tak to czy starą można pod coś użyć?
Jeśli pomidory były w pojemnikach, to ziemię powinno się wymienić. Starą można użyć w innej części ogrodu, rozrzucić między kwiatami albo uprawiać w niej mało wymagające warzywa. Ja zanim moją wymienię mam w niej rzodkiewkę, koper, spring onions i listki sałatkowe.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
Ale ciekawostka przyrodnicza, można by rzec mosses from hell
jeśli ci się chce to wrzuć w wyszukiwarkę Comparative analysis of 16S r-RNA genes from Piora Dolomite
albo bugs from hell
Pewnie forumowicz nam to rozjaśni
jeśli ci się chce to wrzuć w wyszukiwarkę Comparative analysis of 16S r-RNA genes from Piora Dolomite
albo bugs from hell
Pewnie forumowicz nam to rozjaśni
- Maraga
- Od: 5 lut 2011, o 13:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
moniko!
Dzisiaj sprawdziłam pH te zielonej ziemi i wyszła mi siódemka.Czyli trochę chyba przedobrzyłam.Ale niedługo będę przekopywać to pewnie ten odczyn się zmieni.Do sadzenia pomidorów jeszcze czas.Popytam znajomych ogrodników może wyjaśnią co nie co.
Pozdrawiam Maria.
Dzisiaj sprawdziłam pH te zielonej ziemi i wyszła mi siódemka.Czyli trochę chyba przedobrzyłam.Ale niedługo będę przekopywać to pewnie ten odczyn się zmieni.Do sadzenia pomidorów jeszcze czas.Popytam znajomych ogrodników może wyjaśnią co nie co.
Pozdrawiam Maria.