Wszystko o skalniakach:Skalniak i chwasty. Materiał skalny, Podłoże pod rośliny skalne

Oczka wodne, stawy kąpielowe, strumienie, kaskady, skalniaki, rośliny wodne, itp
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2006, o 17:37
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przekopałam skalniak z powodu chwastów i ogólnego zarośnięcia :oops: .
Zdjęcie z ubiegłego roku przed zabiegiem i obecnie w wersji po :D . Jestem cały czas w trakcie robienie tego skalniaka co jeszcze mogę poprawić ?
ObrazekObrazek
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Kontakt:

Post »

mora1 pisze:Przekopałam skalniak z powodu chwastów i ogólnego zarośnięcia :oops: .
Zdjęcie z ubiegłego roku przed zabiegiem i obecnie w wersji po :D . Jestem cały czas w trakcie robienie tego skalniaka co jeszcze mogę poprawić ?
Obsypał bym podłoże skalniaka, między roślinami, grysem z materiału z jakiego masz skalniak. Zabezpieczy to skalniak przed chwastami.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki serdeczne za radę tak właśnie zrobię :D . Z "materiałem " na skalniak mam największy problem, nie można kupić u nas ładnych kamieni :cry: . Zdobyłam granit z rozbieranej drobi, jest ciosany i okrągły, to była już końcówka kamienie jak się o nich dowiedziałam. Na zamówienie to olbrzymi koszt. Jeden sprzedawca oferował mi duże ciosy, ale za ok 3000 zł, więc sobie odpuściłam. Dalej męczę ten skalniak. Za wszystkie rady dziękuję. Pawle jak pooglądałam zdjęcia które zamieściłeś to rozbolała mnie głowa, cudne te skalniaki. Teraz wiem jakbym chciała aby wyglądał mój skalniak, tymczasem będę męczyć to co mam :D .
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

mora1 pisze: Z "materiałem " na skalniak mam największy problem, nie można kupić u nas ładnych kamieni :cry: . Zdobyłam granit z rozbieranej drobi, jest ciosany i okrągły, to była już końcówka kamienie jak się o nich dowiedziałam. Na zamówienie to olbrzymi koszt. Jeden sprzedawca oferował mi duże ciosy, ale za ok 3000 zł, więc sobie odpuściłam. Dalej męczę ten skalniak.
Czy w okolicach Chełma nie ma żwirowni, tam można nie drogo kupić kamień, albo u rolników, nie gromadzą wyoranych z pola kamieni, u nich też za nie duże pieniądze można załatwić kamień.
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Gromadzą, ale to takie polne otoczaki albo zlepieńce. Są piękne wielkie głazy, ale nikt nie chce ich pobić :( . Już nawet wiem, gdzie leżą. Polne kamienie mam u siebie, ale mało są efektowne, robiłam z nich takie sztuczne strumyki pod rynnami. Do nas kamienie przywożą chyba z Kielc, tak mi mówił pan ze szkółki. Na składach jest tłuczeń, pospółka, ale dużych ładnych kamieni nie mają. Tam podali mi cenę jakbym chciała zamówić, niestety nawet ich nie widziałam bo nie mieli na stanie. U nas w Chełmie , kreda, margiel, opoka są w olbrzymich ilościach , z innym surowcem gorzej . Na moim skalniaku mam granit a on z kamieniami polnymi jakoś dogadać się nie chce, bardzo sztucznie to wygląda. Ze skalniaka nie zrezygnuje, będę szukać dalej :D
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

mora1 pisze: Na moim skalniaku mam granit a on z kamieniami polnymi jakoś dogadać się nie chce, bardzo sztucznie to wygląda. Ze skalniaka nie zrezygnuje, będę szukać dalej :D
Granit z granitem nie chcą się dogadać, bo kamienie polne to w 90% granit.
Przyjrzyj się bliżej fotce w drugim poście na tej stronie. To moim zdaniem bardzo podobny w kształcie skalniak do Twego, a zrobiony jest z kamieni polnych. Cały dowcip polega na takim ich wkopaniu, aby wyglądały jak by dopiero co wychodziły z podłoża. Wkopuje się je na 1/3, a nawet te większe do połowy, w podłoże, sprawia to wrażenie starego skalniaka.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
mora1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Dzięki za rady :D Poszukam jeszcze lepiej innych kamieni polnych niż te co mam, bo one raczej granitowe nie są. Czyżbym miała pecha i trafiła w 10% które z granitem nic wspólnego nie mają:( .Podczas ostatnich poszukiwań kamieni znalazłam wielkie krzemienie w otoczce wapiennej , czy można je jakoś ciekawie połączyć z tym co mam czy może lepiej wykorzystać do nowych „ kompozycji”. Mogę mieć ich bardzo dużo jakby były użyteczne. Wstawię zdjęcia:1. kamienie polne dostępne u mnie 2. krzemienie. Bardzo pocieszające jest dla mnie to, że zauważyłeś jakieś podobieństwo mojego skalniaka do tego na zdjęciu :D .
Zdjęcie nr 1:
ObrazekZdjęcie nr 2: Obrazek
Pozdrawiam Monika
moja skarpa
(nie)zapominajka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2008, o 00:37

Post »

(nie)zapominajka pisze:Obrazek
Czy ktoś wie jaka to trawa na zdjęciu, bo chciałabym założyć sobie część ogrodu taką rabatą zamiast trawnika, a moje pytanie chyba zgubiło się pomiędzy kameniami do skalniaka... :oops:
Bettina11
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 26 mar 2007, o 22:47

Post »

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k&start=16
tu jest odpowiedź na pytanie o trawę na obrazku;-)

Pozdrawiam
Beata
(nie)zapominajka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 8 kwie 2008, o 00:37

Post »

ooo upss przepraszam i dziękuję :oops:
Kasiunia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2008, o 09:37

Post »

Witam :)

W tym roku również planuję zrobienie skalniaka. Mam pytanie o podłoże. Czy można dać kamienie i piasek? Nie ma u nas zgodności w tej sprawie. Dodam jeszcze, że ziemię mam bardzo przepuszczalną - również tzw. piaseczek.
Pozdrawiam
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Kontakt:

Post »

Kasiunia pisze:Witam :) Mam pytanie o podłoże. Czy można dać kamienie i piasek? Nie ma u nas zgodności w tej sprawie. Dodam jeszcze, że ziemię mam bardzo przepuszczalną - również tzw. piaseczek.
Odpowiedź na to pytanie znajdziesz TUTAJ to znaczy, na początku tego wątku.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Kasiunia
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 23 kwie 2008, o 09:37

Post »

Dziękuję pięknie za odpowiedź Panie Pawle!
Przepraszam, ale niezbyt precyzyjnie się wyraziłam - chodzi mi konkretnie o pierwszą warstwę - czy będzie to dobrym drenażem (ten piasek). Mam to na ogrodzie i chciałam się upewnić czy na pewno mogę z tego skorzystac.
Całośc już wcześniej dokładnie przeczytałam i dobrze zrozumiałam.
Aha - jeszcze jedno. Czytałam, że piaskowiec niezbyt nadaje się na kaskady. Czy faktycznie nie powinnam z niego korzystac? Marzył mi się na skalniaku, ale kamieni jeszcze nie kupiłam.
Jeżeli za dużo marudzę, to bardzo przepraszam, ale macie Wszyscy i doświadczenie i wiedzę i ogrody jak z bajki.
Pisał Pan już wcześniej, że jak zrobic to porządnie i tak bym chciała.
Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „OCZKA wodne, kaskady, skalniaki, rośliny wodne”