Trytoma groniasta(Kniphofia uvaria)

Rośliny wieloletnie, trawy, paprocie, lawenda, chryzantemy, piwonie, ...
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Trytoma

Post »

Ja unikam zamoknięcia trytom w ten sposób: związuje je w koński ogon pochylone do ziemi. To też działa. Woda spływa pod kątem.
Awatar użytkownika
iwciach
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sty 2009, o 11:54
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

A mi prawdopodobnie wszystkie trytomom pogniły :( . Załatwił je mróz. Jeszcze w styczniu były takie piękne, a potem przyszedł mróz i zważył wszystkie liście. Wczoraj sprzatalam w ogrodzie i po pociagnięciu wszystkie liście wychodziły. Chyba już po nich :( .
Awatar użytkownika
renata d
100p
100p
Od: 4 paź 2009, o 18:14

Post »

U mnie podobnie a tak się cieszyłam,bo ubiegłego roku sama sialam i takie ładne były. :(
_fox_

Post »

Słyszałem że z siewu trzeba przez co najmniej 2 zimy okrywać, później już podobno daje sobie radę sama. Nie wiem jeszcze jak moje przezimowały, sadzone spore cebule zeszłej wiosny.
Awatar użytkownika
karol
200p
200p
Od: 28 lis 2011, o 15:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

na pewno trzeba ją zabezpieczać co roku,a jeszcze jedno trytoma nie jest rośliną cebulową.
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

Ja mojej trytomy nigdy nie zabezpieczałem i nigdy nie przemarzła
Walczykk
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 27 lut 2012, o 22:47

Post »

To masz wyjątkowe szczęście, ja mimo zabezpieczeń i tak musiałem moją spisać na straty :?
Biurowiec Warszawa - Nowy Sezam
X-A-9
---
Od: 24 gru 2009, o 12:54

Post »

No właśnie, nie wiem czy to nie "wina" podłoża same kamienie i piach, wiele roślin zabezpieczam a mi pomarzły przez ostatnie 3 zimy a trytome zostawiam niezwiązaną, nieokrytą i nawet jej nie ruszyło :)
Awatar użytkownika
JustynaK
200p
200p
Od: 24 lis 2010, o 19:50

Post »

Moje zeszłoroczne z siewu , które były przykryte gałązkami świerku żyją a część pozostawiona bez przykrycia zdechła
Awatar użytkownika
damek1718
1000p
1000p
Od: 20 mar 2012, o 12:53

Post »

Witam wszystkich. Jestem tutaj nowy. :) Jeśli chodzi uprawę trytomy, z mojego doświadczenia wymaga stanowiska słonecznego, ale podłoże powinno być wilgotne, tzn wyściółkowane korą lub trocinami. Roślina żarłoczna, wiec dobrze by było co roku podsypać kompostem. I teraz najistotniejsze szczególnie w rejonach zimniejszych , wymagane okrycie liśćmi. niestety nie mam czym sie pochwalić bo moja trytomę w tym roku zaniedbałem i przykryłem tylko gałązkami iglastymi... i mi zmarzła ;:145 Wcześniej zawiązywałem liście podsypywałem ziemia i przykrywałem liśćmi oraz na końcu gałązkami i jakoś przezywała. Jeśli chodzi o kiełkowanie nasion trytomy to kiełkują bez problemu w temperaturze pokojowej, jednak kwitną po upływie 3-4 lat przy prawidłowej pielęgnacji. Pozdrawiam
Radość z kwiatów - to resztki raju w nas. Ogród z "historią"; Sprzedam rośliny pojemnikowe, na taras
Awatar użytkownika
polemika_schola
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 lut 2012, o 12:50
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

damek1718 pisze: [...]jednak kwitną po upływie 3-4 lat przy prawidłowej pielęgnacji[...]
Ile?? O matko!!
A taka byłam zadowolona że że wykiełkowały... że będę mieć takie ładne kwiatuszki ;:14 a tu jeszcze tyle lat trzeba czekać ;:222
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

No moją właśnie też chyba szlag trafił....chyba zgniła..Ktoś dysponuje jakimś zdjątkiem?
Awatar użytkownika
Agrokasia
200p
200p
Od: 14 kwie 2010, o 15:07

Post »

Trytomy kwitną na drugi rok, a nawet znam taką, która zakwitła w pierwszym roku we wrześniu. Bardzo szybko rozrastają się.
ODPOWIEDZ

Wróć do „BYLINY, trawy, zioła”