Poziomki - uprawa cz. 1
- mr25ur
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Poziomki - uprawa
Pojemniki można pociąć na mniejsze kawałki i jako podstawek użyć blach na ciasto, albo podstawek z donic balkonowych.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To takie białe na ziemi to co to? żwirek?
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Perlit, zatrzymuje wilgoc w ziemii
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- Ogrodnik88
- Od: 17 cze 2010, o 22:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Myślicie że można teraz nawozić poziomki czy lepiej poczekać?
- monimg
- 500p
- Od: 13 lut 2012, o 13:16
Tygi 11 - bardzo dorodne poziomki pokazałaś. Moje są mniejsze. Niedawno sobie siadłam, bo pikowałam. Wyszło mi jednak 96 sadzonek i jeszcze 1/3 do rozsady. Do tego jeszcze niedawno posiałam inną odmianę - Baron - i dla niej też będę potrzebować miejsca, dlatego chyba sobie podaruję tą 1/3 pojemnika. Następnym razem to będę siać z głową. Duże odstępy między ziarenkami i znacznie mniej. Serce trochę boli wyrzucić tą resztę. To samo mam z kostrzewą siną. Zrobiłam rozdadę,ale jeszcze połowa pojemnika została. Co Wy robicie z resztą?
Odnośnie nawożenia to chyba lepiej się wstrzymać. Ja wsadzałam do specjalnej ziemi przeznaczonej dla siewek, wiec chyba bogata we wszystkie składniki. Bałabym się spalić. Ale to moje zdanie.
Pod rozsadniki dałam zwykłą folię, choć blacha też jest dobrym pomysłem. Może wykorzystam do następnych.
Odnośnie nawożenia to chyba lepiej się wstrzymać. Ja wsadzałam do specjalnej ziemi przeznaczonej dla siewek, wiec chyba bogata we wszystkie składniki. Bałabym się spalić. Ale to moje zdanie.
Pod rozsadniki dałam zwykłą folię, choć blacha też jest dobrym pomysłem. Może wykorzystam do następnych.
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tygi 11, moje poziomeczki zbliżone wielkością do Twoich, zastanawiam się tylko kiedy one zdążą urosnąć - tempo koszmarne....
pozdrawiam
Iwona
Iwona
Ogrodnik a Ty o sadzonkach czy już masz "dorosłe" krzaczki na działce i chcesz je nawieźc? Bo jak maleństwa to ja myslę jak Monimg nie ma co przesadzac bo ziemia do siewek jest bogata w składniki pokarmowe.
Monimg dzięki No ja niestety też zazwyczaj wysieje wszystko z paczki a później reszta po pikowaniu ląduje w śmietniku. Latem to sąsiadom na działce rozdam a zimą nie ma komu Moja Regina sama zdecydowała za mnie bo sporo siewek mi padło chyba miały za mało światła albo wody. Ale z 30 sztuk będzie
Leniawko strasznie wolne szczerze nie myślałam że coś potrafi aż tak wolno rosnąc oprócz lobelii Poziomki Rugia wysiałam jako pierwsze na początku lutego i tyle urosły przez 1,5 miesiąca
Monimg dzięki No ja niestety też zazwyczaj wysieje wszystko z paczki a później reszta po pikowaniu ląduje w śmietniku. Latem to sąsiadom na działce rozdam a zimą nie ma komu Moja Regina sama zdecydowała za mnie bo sporo siewek mi padło chyba miały za mało światła albo wody. Ale z 30 sztuk będzie
Leniawko strasznie wolne szczerze nie myślałam że coś potrafi aż tak wolno rosnąc oprócz lobelii Poziomki Rugia wysiałam jako pierwsze na początku lutego i tyle urosły przez 1,5 miesiąca
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- monika25
- 50p
- Od: 20 mar 2012, o 08:52
Ja dopiero wczoraj wysiałam moje poziomki,bo wcześniej nie mogłam dostać nasion w sklepie myślicie że jeszcze zaowocują w tym roku?w tamtym roku nie mając zielonego pojęcia o nasionach wysiałam je w maju wprost do gruntu i nic nie wyrosło w tym roku zrobiłam to trochę wcześniej i oczywiście do doniczek w domu ale widzę że to i tak za późno
"Kwiat jest uśmiechem rośliny"
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Monika chyba raczej powinno się udac, fakt że straszliwie wolno rosną ale ja na paczce mam wysiew od stycznia do marca. A jaką masz odmiane?
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- monika25
- 50p
tygi11 mam odmiane Baron von Solemacher bo innych w sklepie nie było,niestety mieszkam w takiej dziurze że nie mam zbyt dużego wyboru posiałam je płytko w ziemi i posatwiłam na parapecie,mam nadzieje że szybko wykiełkuje.na paczce pisze żeby siać luty-marzec ale jak tak wolno rosną to chyba za pózno się za nie zabrałam.A tak w ogóle to może mi ktoś powiedzieć co oznacza to 25-30 x 15-30cm przy sadzeniu do ziemi?może to głupie pytanie ale jestem świeża ogrodniczka
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Monika to rozstawa w jakiej mają byc od siebie oddalone przy sadzeniu.
Ja dzisiaj pikuje swoją Regine bo ona nadal w sporym pudełku
Ja dzisiaj pikuje swoją Regine bo ona nadal w sporym pudełku
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- monika25
- 50p
tygi11 czyli jak na opakowaniu rzodkiewki jest 3x10cm to pomiędzy każdym nasionkiem ma być odstęp 3cm a między rządkami 10cm?
Pozdrawiam
Pozdrawiam