Jednoczesna uprawa warzyw pod szkłem

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Adrianos13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2010, o 10:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Czy papryka i ogórek mogą rosnac w tunelu foliowym razem?

Post »

Czy papryka i ogórek mogą rosnac w tunelu foliowym razem?
Proszę o poradę :wink:
Awatar użytkownika
sagia
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 kwie 2010, o 18:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czy papryka i ogórek mogą rosnac w tunelu foliowym razem?

Post »

Mogą.
Ja mam mały tunel-i zawsze w nim rośnie kilkanaście krzaków pomidorów,kilkanaście papryk-i 2-3 ogórki.
Adrianos13
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 9 maja 2010, o 10:21

Post »

Dzięki
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Ja mam mały tunelik, zaczynam z nim trzeci sezon. W poprzednich dwóch miałam 15 pomidorów, 10 papryk i około 30 ogórków. Wszystko ciasno upchnięte i jakoś rosło. Nie zauważyłam, żeby coś niedobrego działo się z warzywami, więc chyba można. Teraz też tak zamierzam. Wyczytałam na forum, że nie zalecają ogórków z pomidorami, ale u mnie rosną.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Anpio7
500p
500p
Od: 7 lut 2009, o 23:34
Kontakt:

Post »

Hmmm :roll: ciekawi mnie jaki to wg Was jest ten mały tunelik ;:88

Ja mam inspekcik wys. 0,8 m , dł ok. 3,5 m, w zeszłym roku uprawiałam w nim paprykę, :tan
a w tym mam w planie posadzić paprykę, melona i właśnie chyba posieje ogórka za Waszą sugestią, ;:180
lecz pomidory się nie zmieszczą niestety, ale będą w folii (1,80m x 2,2m x4m) :tan .

:wit
.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Mój mały tunelik ma 4 m długości i niecałe 3 (może ze 2,80) szerokości. Naprawdę jest niewielki, bo moja działeczka też nie jest duża, taki ogródek działkowy 3a.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
edyta16
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 21 lut 2012, o 15:14

Ogórek wężowy obok pomidora

Post »

Czy to prawda, że nie uda się zebrać plonów z jednego i drugiego jeśli rosną w jednym tunelu?
W ub. roku do tunelu foliowego z pomidorkami posadziłam (na początku i na końcu po kilka krzaczków) ogórka wężowego.
Pomidory padły prawdopodobnie na zarazę ziemniaka, natomiast ogórki porosły giganty, nie do przejedzenia. ;:130
Obok w gruncie ogóreczki też wspaniałe, zbiór trwał bardzo długo.
Wiem, że pomidorki nie dostały właściwej ochrony.
Jedyne co stosowałam, to kilkakrotny oprysk rozcieńczonego mleka z wodą (na wszystko).
Czy mogę zaryzykować i powtórzyć zestawienie, może przy zastosowaniu odpowiednich środków na pomidory uda się wyhodować je razem. Wiem ,że raczej się nie pokochają, :pogon ale może mogłyby się nawzajem tolerować ;:224 ;:221.

Pozdrawiam
Edyta
Pozdrawiam
Edyta
wiaro
100p
100p
Od: 19 cze 2011, o 12:11

Re: Ogórek wężowy obok pomidora (tunel)

Post »

Powiem tak ogórek z pomidorem nie lubi się nawet w sałace nie powinno się ich mieszać ze sobą dojrzewając pomidory wydzielają etylen który szkodzi na ogórka to nie wszytko korzenie obu roślin wydalaj produkty przemiany materii obustronnie niekorzystne po za tym ogórek morz zarazić pomidora niektórymi chorobami powinno się uprawiać w tunelu obie rośliny ściśle odgrodzone folią ach ta teoria. Ale praktyka to co jeśli jesteś wtajemniczony w arkana ogrodnictwa można obie rośliny uprawiać razem w szklarni sam kędyś tak robiłem ale nie jest to optymalne rozwiązanie. Po za tym w tamtym roku pamiętam że był ogromny problem z zarazą zniemczaną w mim regionie wymiotło w ciągu 2 tygodni wszystkie zielone chmieliny ziemniaków o pomidorach nie wspomnę. Tak że wiedza to tylko podstaw ale kilkuletnia praktyka to skarp, oczywiście poparta ogromna widzą.
gizela-75
100p
100p
Od: 22 lis 2009, o 10:00

Post »

Ja miałam w zeszłym sezonie w tunelu foliowym pomidory i ogórki sałatkowe. I jedno i drugie było długo, duże i pyszne. Jak miałyby być jeszcze większe to chyba specjalnie sadziła bym razem.
Awatar użytkownika
kasia82
500p
500p
Od: 25 lut 2012, o 09:36

Post »

W szklarni mam ogórka wężowego po jednej stronie, pomidory po drugiej, póki co to moja pierwsza uprawa, na razie wszystkie pomidory kwitną a ogórki są już wielkości połowy małego palca :) jaki będzie finał zobaczymy.
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”