FORSZMAK
* 350g szynki
* 350g kiełbasy
* 250g boczku wędzonego
* 350g ogórka kiszonego
* 90g koncentratu pomidorowego
* 50g cebuli
* 80g smalcu lub oleju
* 50g mąki
* 200g śmietany
* listek, ziele ang, sól, pieprz , papryka, vegeta
(Tyle mówi oryginalny przepis, ja sie jednak go nie trzymam i daję takie wędliny jakie mam. Czyli wszelkie wędzonki, szynka, polędwica, baleron, kiełbaska, jak mam to dodaję również upieczonego kurczaka lub inne mięsko. Zawsze jak mam nadmiar wędliny czy pieczonego mięsa to mrożę, a później jest jak znalazł do forszmaku

)
Wędliny pokroić w zapałki i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Zalać wodą i dusić( konsystencja powinna być podobna jak we flaczkach). Jak już wywar nabierze smaku dodać pokrojone w paseczki ogórki. Chwilę pogotować. Dodać koncentrat, rozprowadzoną w wodzie mąkę , zabielić śmietaną, doprawić do smaku.
