Sprzedaż legalna własnych sadzonek i produktów
-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Re: Sprzedaż roślin z ogrodu a prawo
To Twój cytat:
" regularnie ma spore nadwyżki z powodu przyrostów roślin na ograniczonej przestrzeni i w efekcie szprzedaje ich wiele w długim okresie czasu."
No to wybacz, bo ja za ciebie w twojej sprawie nie będe płaciła, ani chodziła po urzędach, tymbardziej, że zamierzasz sprzedawać regularnie, wiele i w długim okresie czasu. W US jest informacja, u nas aż 3 pokoje, jeśli nie chcesz płacic to sie chociaż dowiedz ustnie.
US nie daje odpowiedzi z "zapasem". Nie sądzę, abyś tego doświadczył przy tak prostym pytaniu. Mówisz im, że nie posiadasz pola uprawnego, tylko ogród przydomowy, którego jesteś właścicielem, ewentualnie twój domownik jest właścicielem - mieszkająca na tej samej posesji mama itp. Nie jesteś rolnikiem ubezpieczonym w KRUS. Chciałbyś od czasu do czasu sprzedać rośliny pochodzące z tego ogrodu. I czy musisz płacić od tego podatek.
Jeśli chcesz robić jakiś "biznes" i koniecznie chcesz znać wykładnie prawną to naucz sie chodzić po urzędach, bo od 2014 najprawdopodobniej i tak będzie sprzedaż roślin objęta podatkiem dochodowym. Ty nie możesz tłumaczyć sie tym, że ktoś na forum napisał tak czy siak to ty się tego trzymasz. Fakty są w urzędach.
" regularnie ma spore nadwyżki z powodu przyrostów roślin na ograniczonej przestrzeni i w efekcie szprzedaje ich wiele w długim okresie czasu."
No to wybacz, bo ja za ciebie w twojej sprawie nie będe płaciła, ani chodziła po urzędach, tymbardziej, że zamierzasz sprzedawać regularnie, wiele i w długim okresie czasu. W US jest informacja, u nas aż 3 pokoje, jeśli nie chcesz płacic to sie chociaż dowiedz ustnie.
US nie daje odpowiedzi z "zapasem". Nie sądzę, abyś tego doświadczył przy tak prostym pytaniu. Mówisz im, że nie posiadasz pola uprawnego, tylko ogród przydomowy, którego jesteś właścicielem, ewentualnie twój domownik jest właścicielem - mieszkająca na tej samej posesji mama itp. Nie jesteś rolnikiem ubezpieczonym w KRUS. Chciałbyś od czasu do czasu sprzedać rośliny pochodzące z tego ogrodu. I czy musisz płacić od tego podatek.
Jeśli chcesz robić jakiś "biznes" i koniecznie chcesz znać wykładnie prawną to naucz sie chodzić po urzędach, bo od 2014 najprawdopodobniej i tak będzie sprzedaż roślin objęta podatkiem dochodowym. Ty nie możesz tłumaczyć sie tym, że ktoś na forum napisał tak czy siak to ty się tego trzymasz. Fakty są w urzędach.
AgnieszkaG trudno nie przyznać Ci racji. Dziękuję za Twoje komentarze.
A teraz, czy jest ktoś inny na forum w podobnej sytuacji kto już pytał w urzędzie
? Będę wdzięczny za wypowiedzenie się.
A teraz, czy jest ktoś inny na forum w podobnej sytuacji kto już pytał w urzędzie

A w urzędach odpowiadają w zależności do których drzwi zapuka
Prowadziłem działalność gospodarczą mając na działce i szklarnie i tunel, świadomie postawiłem 1 metr mniejsze, aby nie płacić podatku od upraw specjalnych, i tylko w zeznaniu podatkowym do US pisałem że posiadam takowe i tylko metraż, natomiast nie było wymagane opisywanie co ja tam uprawiam.Wszystko było OK przez cały okres prowadzenia działalności, tylko 5% podatku obrotowego ale to od działalności, a że swój towar sprzedawałem w placówce, to podciągało się pod te 5 % i tylko na podstawie tzw. noty własnej.

Ciekawy myk ale uważaj bo licho nie śpi a paragraf zawsze się znajdzie.
-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Przepraszam Cię ale to chyba nie ten ustrój.fogrod pisze:Ciekawy myk ale uważaj bo licho nie śpi a paragraf zawsze się znajdzie.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
Nadwyżki z domu i ogrodu
ludzie bywają ci sami. Szarotko w Twoich linkach widzę "Wymiana,sprzedaż,kupno". Pozwól, że zapytam... czy jesteś w KRUS lub rozliczasz jakiś Vatszarotka66 pisze:Przepraszam Cię ale to chyba nie ten ustrój.

-
- 1000p
- Od: 21 sie 2011, o 14:11
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jestem "szczęśliwym" KRUS-owcem, i co za tym idzie ryczałtowcem.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Nadwyżki z domu i ogrodu
-
- 10p - Początkujący
- Od: 23 lut 2012, o 19:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
taa ...wiecie w glowie mi sie zakrecilo...czy w Polsce jest podatek od rzeczy od sprzedazy rzeczy uzywanych?Bo jak nie to Ty te rosline uzywales ...a teraz sprzedajesz...
Ale nie powinnam sie wtracac bo mieszkam na polu za oceanem i od kiedy zdeklarowalam dzialke jako farme to mi obnizyli podatki...musze tylko miec paragony na sprzedaz Wiec kolezanka kupuje ode mnie pomidory a ja od niej jaja...odpisujemy CALE wydatki zwiazane z hodowla... i wychodzi na minus...co skwapliwie odpisujemy z calosci dochodu...Widze teraz ze ja zyje w RAJU...

luna2002 gdzie dokładnie leży ten Raj? 

-
- 10p - Początkujący
W Pensylwanii ten Raj...ale co stan to obyczaj-np w Pensylwanii mozna sprzedawac mleko niegotowane...wolne od podatku..w stanie Nowy Nork owszem mozna zakupic na lewo do wlasnego pojemnika
logicznie bez podatku
natomiast jak zakupisz od "przemyslowca " pol-legalnie placisz podatek od pojemnika...8,6 % wartosci...W Nowym dzersej mozesz kupic jajo...ale do rozbicia w miejscu publicznym potrzebna jest licencja
Ogolnie w wiekszosci stanow farmerzy maja ulgi a sprzedaz zywnosci nieprzetworzonej jest nieopodatkowana...Niestety male farmy padaja bo koszty prod przewyzszaja zarobek...Tworza sie farmy komunalne (uff ale brzmienie) gdzie kilka osob kupuje ziemie i ja uprawia na wlasne potrzeby zeby moc sie po smierci prawidlowo rozlozyc na czynniki pierwsze i nie gnic przez lat 400 po zarciu z konserwantami... 

Ech, łagodne przepisy, zbliżony klimat, mniejszość Polska, przyzwoite PKB per capita. Gdyby nie tornada może bym się przeprowadził ;)
-
- 10p - Początkujący
Zbliżony klimat? Żartujesz?Nie dość,że gorąco to wilgotno-nienawidzę tu lata. 

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 27 kwie 2012, o 17:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uprawa tui do ogrodu i na sprzedaż
Witam jestem nowy więc proszę o wyrozumiałość.
Mam kilka pytań odnośnie hodowli tui i tu właśnie rozpoczyna się problem
-Jakie tuje posadzić aby przyniosły zyski?
-Jak przygotować glebę ?
-Czym pryskać, jak często itd?
-Jak i kiedy rozsadzać ?
-Kiedy i jak często podlewać?
Proszę o odpowiedzi lub linki. Tuje również w dużym stopniu potrzebne będą mi do ogrodu dlatego zdecydowałem się na hodowle i być może sprzedaż

Mam kilka pytań odnośnie hodowli tui i tu właśnie rozpoczyna się problem

-Jakie tuje posadzić aby przyniosły zyski?
-Jak przygotować glebę ?
-Czym pryskać, jak często itd?
-Jak i kiedy rozsadzać ?
-Kiedy i jak często podlewać?
Proszę o odpowiedzi lub linki. Tuje również w dużym stopniu potrzebne będą mi do ogrodu dlatego zdecydowałem się na hodowle i być może sprzedaż

- Napoleon
- 500p
- Od: 23 lis 2010, o 14:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa tui do ogrodu i na sprzedaż