Siew, rosada,pikowanie cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.

Post »

dopuszczony jest Decis Ogród 015 EW http://www.ochronaroslin.agro.pl/index. ... &offset=10 i z tej karty Środek działa najskuteczniej w temperaturze poniżej 20oC. W temperaturze wyższej zabiegi wykonywać pod koniec dnia. jakiej wyzszej nie napisano :?

Tak różnią się składem? bo ten zakres temperatur jest hmm... żeby nie uszkodzić sadzonek no i żeby była skuteczna ta chemia na 'pierwszą plagę egipską
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zauważyłaś, że w składzie jest solwent nafta ?. Jak pamiętam była również onegdaj w Owadofosie, Winylofosie.

:wit :wit
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Gdzie teraz jest wątek Pomidory - choroby i szkodniki? Nie mogę znaleźć. Może mnie ktoś skierować?
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

forumowicz dzięki, ale mi chodziło o ten, co ostatnio był utworzony ale przeniesiony do śmietnika ;:202 Tam tak fajnie wszystkie bolączki w jednym miejscu na początku postu były, ale dla czegoś go zamknęli. Myślałam, że przenieśli w inne miejsce ale może jest po prostu za wcześniej na takie horrory ;:oj
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, o to. Ale dla czego jest zamknięty w śmietniku?!
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
kaba303
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 7 mar 2011, o 13:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Anitko, kurcze, też chciałabym mieć tyle ;:65, uwielbiam pomidorki , ale M by mnie opuścił, mam na razie 24 sadzonki przepikowane i może jeszcze będę miała kilka, ale M się ze mnie śmieje, że "hodowca" jestem :heja
Pozdrawiam Grażyna
Awatar użytkownika
meandrzejew
500p
500p
Od: 28 sie 2011, o 08:27

Post »

Ałło-Romaszko, to wie chyba tylko Mariola-Comcia. Ale ja go nie wygrzebałam ze śmietnika. Ten wątek jest w dziale warzywnym na samej górze.

Comcia posłuchała sugestii, przykleiła wątek na początku sekcji warzywnej i zamknęła.
Normalny "gadany" wątek o chorobach będzie oczywiście też, już tradycyjnie. :)

Comcia
Kwiatowy: cz 1 i cz 2 oraz warzywny świat Moniki.

Sprzedam/wymienię/poszukuję... rośliny
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kaba303 pisze:Anitko, kurcze, też chciałabym mieć tyle ;:65, uwielbiam pomidorki , ale M by mnie opuścił, mam na razie 24 sadzonki przepikowane i może jeszcze będę miała kilka, ale M się ze mnie śmieje, że "hodowca" jestem :heja
:;230 :;230 Mój M jakby chciał ze mną się rozwieść ze względu na sadzonki, to bym już dawno byłam rozwódką. Bo on biedaczysko jak wstaje rano z łóżka to musi uważać bo sadzonki są wszędzie, nawet nad łóżkiem. Już nie wspomnę, że czytać musi w kuchni, ponieważ wszystkie lampki pozabierałam :heja
Alembik

Post »

Ta już sobie wyobrażam te koszmary, jak pomidory się rozrastają po całym domu ;D
danaa
200p
200p
Od: 13 sty 2012, o 22:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

forumowicz pisze:danaa

Przede wszystkim odpowiedz mi w jakiej ziemi rosną Twoje pomidory?. Odpowiedz szybko, bo czasu masz niewiele.

Wysiewałam do substratu. Wzeszły bardzo szybko! Przesadziłam po przeczytaniu porad :D do ziemi Kronen, ale.... tak jak pisałam, żeby było im jeszcze lepiej domieszałam nieco kredy pastewnej :( .Teraz już wiem, że powinnam lepiej dodać dolomitu (już się w niego zaopatrzyłam). Podejrzewam, że na tym etepie najlepiej było nic nie sypać :( . No ale "mleko się wylało"!
Najważniejsze, że nie usychają!

konar55 pisze:jakie jest minimum temperaturowe dla pomidorów
Minimum termiczne dla pomidora to 12 * C /przestaje rosnąć/. Spadek temperatury poniżej + 5 * C nawet krótkotrwały może być zabójczy.

Pozdrawiam
Pozdrawiam - Danuta

Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Awatar użytkownika
NITKA
1000p
1000p
Od: 29 sie 2010, o 11:30

Post »

kaba303 pisze:Anitko, kurcze, też chciałabym mieć tyle ;:65, uwielbiam pomidorki , ale M by mnie opuścił, mam na razie 24 sadzonki przepikowane i może jeszcze będę miała kilka, ale M się ze mnie śmieje, że "hodowca" jestem :heja
No ja mam szczęście bo mój M tolerancyjny facet jest. ;:172
Dzisiaj popikowałam część do większych doniczek i tak zachodzę w głowę, gdzie ja się z tym podzieję, bo w sumie będzie ok 500-set sadzonek. ;:202 , w tym pomidory, papryka i kwiatki + inne różności. Nie wliczam w to bazylii, kapustnych, pora i selera - nie wiem, jak ja to wszystko pomieszczę.. ;:124

Kasia. mnie tak w ubiegłym roku mszyce zaatakowały młode sadzonki szalwii. Zanim się zorientowałam oblazły wszystkie szałwiowe sadzonki i część innych kwiatów z tegoż parapetu. :evil:
Moja rada - nie czekaj ani chwili, jeśli nie masz pod ręką Decis'u, zrób mixa z płynu i octu. ;:134
pozdrawiam, Anita
x-p-o
ZBANOWANY

Post »

danaa pisze:Najważniejsze, że nie usychają!
Ja bym Ci radził czym prędzej przepikować te pomidory do czystej ziemi do rozsad albo wysiać nową rozsadę albo jedno i drugie.
Co za pomysł z ta kredą pastewną?. Przecież pomidor to roślina a nie zwierzę :lol: Jeżeli pisze na worku z ziemią, że sporządzone na bazie torfu wysokiego i jest podane pH to producent tam już dał odpowiednią dawkę kredy /nawozowej !/
Jeżeli będziesz się cieszyć tylko z tego , że Ci rozsada nie padła, to możesz nie mieć co wsadzić w maju do gruntu. A wtedy na siew będzie za późno i będzie " adio pomidory ".
Przemyśl to.

Pozdrawiam
jaroufo
50p
50p
Od: 3 kwie 2011, o 08:30

Post »

Moje pomidorki wysiane 16.03:

http://img26.imageshack.us/img26/9625/dsc03293j.jpg

http://img814.imageshack.us/img814/4190/dsc03294t.jpg

Tak się zastanawiam, czy nie mają za ciepło...W miejscu, gdzie rosną jest może 23 stopnie za dnia i stoją na parapecie przy grzejniku(lokal użytkowy i nie idzie przykręcić grzejnika - stare pokrętło), w nocy to nie powiem...Podlewa z rana i późnym popołudniem, bo mi się wydaje, że szybko sucho mają...
Mogę je przenieść na halę, gdzie z rana temperatura spada do 12-13 stopni, a za dnia dojdzie do około 20-21 stopni i ładny dostęp do okna nasłonecznionego...

To moje pierwsze pomidorki i nie chciałbym ich stracić przez jakieś niedopatrzenie...Na 90 nasionek wzeszło około 75...
Ktoś poradzi ??
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”