Rośliny na miejsce cieniste
- hanka55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sty 2008, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Może trochę kolorów do cienia ?
"CIEKAWE "WARIEGACJE" CZ. I
mgr Adam Marosz
Rośliny o pstrych liściach określane są łacińskimi przydomkami argenteovariegata, aureovariegata, luteovariegata, variegata, itp., wywodzącymi się od słowa vario (urozmaicam, ozdabiam). Obecnie, według nomenklatury obowiązującej od 1959 roku, nowo opisanym odmianom nie nadaje się nazw łacińskich. Już więc same nazwy kultywarów, które przedstawiam, wskazują, że większość to odmiany dość stare. Nadal jednak rzadko się je spotyka, a niektóre należą do unikatów dendrologicznych — np. Aralia elata 'Variegata' czy Zelkova serrata 'Variegata'. (..........)"
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=358
"CIEKAWE "WARIEGACJE" CZ. I
mgr Adam Marosz
Rośliny o pstrych liściach określane są łacińskimi przydomkami argenteovariegata, aureovariegata, luteovariegata, variegata, itp., wywodzącymi się od słowa vario (urozmaicam, ozdabiam). Obecnie, według nomenklatury obowiązującej od 1959 roku, nowo opisanym odmianom nie nadaje się nazw łacińskich. Już więc same nazwy kultywarów, które przedstawiam, wskazują, że większość to odmiany dość stare. Nadal jednak rzadko się je spotyka, a niektóre należą do unikatów dendrologicznych — np. Aralia elata 'Variegata' czy Zelkova serrata 'Variegata'. (..........)"
http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=358
Ja też chciałam posadzić sobie kwiatuszki i zrobiłam to.
Obawiam sie jednak czy przeżyją, ponieważ rosną w miejscu zacienionym, pod morelą.
Nie jest to może najmądrzejsze, ale tylko ten skrawek nadawał się do obsadzenia kwiatkami.
Posadziłam tam prymulkę, żonkile i takie dziwne kwiatuszki, które wyglądają jak szczypiorek, a w środku mają na pałeczce podłużny kwiat składający się z malutkich pączków.
Przy okazji może ktoś zna nazwę.
Czy jest szansa aby moje kwiatuszki wytrzymały w cieniu?
Obawiam sie jednak czy przeżyją, ponieważ rosną w miejscu zacienionym, pod morelą.
Nie jest to może najmądrzejsze, ale tylko ten skrawek nadawał się do obsadzenia kwiatkami.
Posadziłam tam prymulkę, żonkile i takie dziwne kwiatuszki, które wyglądają jak szczypiorek, a w środku mają na pałeczce podłużny kwiat składający się z malutkich pączków.
Przy okazji może ktoś zna nazwę.
Czy jest szansa aby moje kwiatuszki wytrzymały w cieniu?
"Abyście tylko potrafili położyć kwiaty pomiędzy smutnymi liśćmi życia!" Wilhelm Raabe, pseud. Jakob Corvinus
Większość tych roślin,wydaje mi sie, rośnie w cieniu, ale potrzebuje dużo wilgoci.A ja mam takie miejsce przy ścianie domu, gdzie jest bardzo sucho i zupełnie ciemno.Ziemia marna wyschnięta na pył.Ziemię wymieniłam ale zbyt dużo wilgoci tam nie będzie. Wiem, że bukszpanki radzą sobie w takich miejscach. Ale czy coś jeszcze? Czy trzmielina potrzebuje dużo wilgoci?Poproszę o rade
-
- 50p
- Od: 27 maja 2007, o 18:16
Rośliny do cienia
Witam serdecznie . Po kopaniu studni na działce pozostały trzy betonowe kręgi które są umieszczone po wschodniej stronie pod szpalerem 2 m. modrzewi. Światło jest tylko do godziny 9-10. W czasie opadów gałęzie zatrzymują wodę a więc jest raczej sucho. Do tej pory w tych kręgach rosły konwalie oraz sadziłam kwiatki jednoroczne m.in. aksamitki. Wymagało to podlewania. Proszę o radę co mogę posadzić z bylin żeby były dekoracyjne przez okres od czerwca do jesieni oraz nie wymagały częstego podlewania. Myślałam o hostach ale te wymagają wilgotnej gleby. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam Teresa
Pozdrawiam Teresa
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Kontakt:
Generalnie rośliny cieniolubne są także wilgociolubne. Myślę ,że będziesz musiał zapewnić rosnącym tam roślinom nieco wody.
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
W moim suchym i zacienionym starymi świerkami miejscu rosną raczej bezproblemowo
bodziszek korzeniasty,hebe ,miodunki,orliki, żurawki ,brunera,rdestowiec ostrokończysty.
Podlewam raczej wcale.... tego roku zaledwie dwa razy ...bo jest to miejsce niewygodne dla mnie..oddalone ,kłopot mam z dostawą tam wody
bodziszek korzeniasty,hebe ,miodunki,orliki, żurawki ,brunera,rdestowiec ostrokończysty.
Podlewam raczej wcale.... tego roku zaledwie dwa razy ...bo jest to miejsce niewygodne dla mnie..oddalone ,kłopot mam z dostawą tam wody