Zioła na działce cz. 1
Re: Zioła na działce - uprawiacie ?
Ja w tym roku wysiałam: bazylię, tymianek, trybułę, majeranek bardzo ładnie mi wzeszły bazylię już pikowałam mam jej ok.60szt. chyba wiosną pójdę na targ i będę handlować
- danutka66
- 500p
- Od: 11 sie 2006, o 15:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumiem,że należy wysiać do doniczek,a po ogrodnikach na działkę,czy tak?Jakie jeszcze zioła w ten sposób?Czy te w doniczkach należy pikować przed ostatecznym sadzeniem na działkę?Adrian89 pisze:Ja mam wysiane już chyba wszystkie zioła które kupiłem cząber, majeranek,rozmaryn, oregano, bazylia, estragon... ładnie wzeszły i rosną dobrze
Magda1975-To jest bazylia? Wygląda jak melisa. Moja bazylia ma inne liście.
Bazylia-ja melisy nie siałam.Nawet pachnie jak bazylia.
Magda1975- bazylia grecka przyznaje nie wiedziałam o takiej.
- Mlody_Ogrodnik
- 100p
- Od: 17 wrz 2011, o 19:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kiedy wysiewać bazylię właściwą ? chcę założyć ogródek ziołowy i mam już melisę lekarska(12 sadzonek ) i zakupiłem bazylie ale nie wiem kiedy siać tak aby ją można było na ogród wysadzić po 15 maju . Kiedy najlepiej wysiać : miętę pieprzową , kminek i tymianek ?
Do czego dodajecie bazylię ? Nigdy nie posiadałem tego zioła i nie bardzo wiem z czym to się je
W poniedziałek zaczynam działać . Kącik ziołowy będzie miał kształt prostokąta otoczony drewnianym płotkiem . Mam ziemię z rozłożonym obornikiem czy wysypać ta ziemię po wierzchu z wymieszanym kompostem czy zostawić samą ziemie ( nigdy nie była nawożona) . Zioła należy sadzić blisko siebie czy w dużej odległości ? Lubią nawożenie i częste podlewanie ?
Do czego dodajecie bazylię ? Nigdy nie posiadałem tego zioła i nie bardzo wiem z czym to się je
W poniedziałek zaczynam działać . Kącik ziołowy będzie miał kształt prostokąta otoczony drewnianym płotkiem . Mam ziemię z rozłożonym obornikiem czy wysypać ta ziemię po wierzchu z wymieszanym kompostem czy zostawić samą ziemie ( nigdy nie była nawożona) . Zioła należy sadzić blisko siebie czy w dużej odległości ? Lubią nawożenie i częste podlewanie ?
"Każdy ma prawo kochać, każdy ma prawo do miłości. Nieważne czy jesteś homo czy hetero - kochaj, bo tylko dzięki miłości świat staje się piękniejszy i lepszy."
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Bazylia- jeśli masz miejsce w domu i masz w domu ciepło to już posiej- uważaj żeby nie przelać,
jest bardzo wrażliwa na zalanie
bazylia w kuchni- jeśli spodoba Ci się jej smak i aromat będziesz jej dodawać do wszystkiego, dla mnie jest rewelacyjny
ogólnie bardzo pasuje do pomidorów
olejek bazyliowy rozjaśnia umysł, działa odprężająco
Mięta- możesz też wysiać do doniczki, a część możesz też wysiać później wprost do gruntu,
dla niej musisz mieć najlepiej miejsce w jakiś sposób ograniczone, ponieważ mięta to wędrowna roślina,
ta część zielna, która się rozwijała, raczej obumiera i mięta wypuszcza całą masę rozłogów za pomocą których się rozrasta
Tymianek- tez posiej do doniczki, bo ma bardzo drobne nasionka i będzie to lepiej niż siać taki drobiazg do gruntu
Kminek- można siać wprost do gruntu, jest rośliną dwuletnią, więc zakwitnie w roku przyszłym
Melisa - piszesz, że masz 12 sadzonek, ona rośnie dość spora, musisz na każdą roslinę przeznaczyć ok. pół metra kw.
Co do żyzności gleby, nie trzeba przesadzać, ważne aby nie była zbyt zbita i raczej o odczynie zasadowym
jest bardzo wrażliwa na zalanie
bazylia w kuchni- jeśli spodoba Ci się jej smak i aromat będziesz jej dodawać do wszystkiego, dla mnie jest rewelacyjny
ogólnie bardzo pasuje do pomidorów
olejek bazyliowy rozjaśnia umysł, działa odprężająco
Mięta- możesz też wysiać do doniczki, a część możesz też wysiać później wprost do gruntu,
dla niej musisz mieć najlepiej miejsce w jakiś sposób ograniczone, ponieważ mięta to wędrowna roślina,
ta część zielna, która się rozwijała, raczej obumiera i mięta wypuszcza całą masę rozłogów za pomocą których się rozrasta
Tymianek- tez posiej do doniczki, bo ma bardzo drobne nasionka i będzie to lepiej niż siać taki drobiazg do gruntu
Kminek- można siać wprost do gruntu, jest rośliną dwuletnią, więc zakwitnie w roku przyszłym
Melisa - piszesz, że masz 12 sadzonek, ona rośnie dość spora, musisz na każdą roslinę przeznaczyć ok. pół metra kw.
Co do żyzności gleby, nie trzeba przesadzać, ważne aby nie była zbyt zbita i raczej o odczynie zasadowym
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
magda1975 twoja bazylia przy mojej to mutant! Czy ta odmiana jest taka wyjątkowa? Ja swoją siałam w połowie lutego i dopiero ma 2 listki właściwe Co ty z nią robisz kobieto??
Pozdrawiam Sylwia
-
- 100p
- Od: 5 paź 2011, o 19:55
Witajcie,
zamierzam posadzić zioła- na początek: melisę, bazylię, oregano, miętę, rozmaryn.
Ale wyczytałam u was że można jeszcze mieć liście laurowe- tu pewnie warto poszukać sadzonek... i maggi?? hmm.. mój mąż bardzo lubi lubczyk ogrodowy- ale byłoby świetnie mieć to na działce!
No i muszę dodać, że piękne macie zielniki!
zamierzam posadzić zioła- na początek: melisę, bazylię, oregano, miętę, rozmaryn.
Ale wyczytałam u was że można jeszcze mieć liście laurowe- tu pewnie warto poszukać sadzonek... i maggi?? hmm.. mój mąż bardzo lubi lubczyk ogrodowy- ale byłoby świetnie mieć to na działce!
No i muszę dodać, że piękne macie zielniki!
torebka kobiety nie jest po to, aby coś w niej znaleźć, tylko po to aby wszystko w niej mieć
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
działka z widokiem na... samoloty:)
gry planszowe-sposób ma kreatywne spędzenie czasu ze znajomymi
- tralaluszy
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Ja się skusiłam na miętę o śmiesznych, "rozczochranych" listkach.Pięknie pachnie, zaparzona smakuje wyśmienicie. Mam zamiar posadzić ją w ogródku, ciekawe, czy wytrzyma:)
Pozdrawiam - BabajAGA