Nemezja powabna (Nemesia strumosa)
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Nemezja powabna (Nemesia strumosa)
Oj, trochę trudno je zebrać, bo bardzo wątłe one są i do tego torebki szybko się otwierają. Jakiś czas po przekwitnięciu kwiatka zostaje taka torebka ususzona i w niej sa nasiona. Sa one maleńkie, w takich białawych jakby membranach, w sumie to sobie odpuściłam ich zbieranie bo za dużo zachodu. Wiosną kupię gotowe.
- Locutus
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Kontakt:
widze że nemezja to do tak łatwych nie należy a ja juz akupilam nasiona, szkoda że wcześniej tu nie dotarłam ale skoro już kupilam to wysieje zobaczymy co mi wyjdzie
czy nemezja jest trująca
czy nemezja jest trująca
- Locutus
- Kontakt:
Wiesz co, Evy ? początkowo marudziłem, ale po jakimś czasie ta burza kwiatów, jaką obdarzyły mnie moje nemezje, wynagrodziła mi wszystkie moje początkowe troski i zmartwienia. Naprawdę wyglądało to imponująco.
Pozdrawiam!
LOKI
Pozdrawiam!
LOKI
-
- 1000p
- Od: 27 lis 2011, o 22:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nemezja nie wykłada sie na rabatach kiedy jest rzadko posadzona-ja sieję do gruntu 1 kwietnia,1 maja zawsze rozsadzam po 2,3 siewki w jedno miejsce i tak co 15 cm-wtedy ładnie sie krzewi,nie wykłada,a gdy słabiej już kwitnie-przycinam o połowę,zasilam i mam kolorki do mrozów
Wydaje mi się że nemezja ma być taka trochę rozciągnięta i ma zwisać z doniczek.
- Magdallena
- 1000p
Jeśli mogę dorzucić swoje 3 grosze - w końcu udało mi się ja wyhodować z nasionka - to sugerowałabym późniejsze sianie. Teraz jeszcze jest za wcześnie. Ona robi się mocniejsza pod wpływem słońca, jak zresztą cała masa roślin Zbyt wczesne sianie spowoduje, że nie wzejdzie. Myślę, że spokojnie można siać nawet w drugiej połowie kwietnia. Ja tak zrobię.
- jofracy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
do gruntu, czy do skrzynek? bo ja bym chciała na balkonie w skrzynkach mieć nemezję i teraz sama nie wiem, co robić
-------------------------
Pozdrawiam! Magda
Pozdrawiam! Magda
- Magdallena
- 1000p
Ja mam tylko balkon więc sieje do skrzynek. Posiej od razu do skrzynki - tochę trudno się ją pikuje. Ja wsieję w kwietniu do skrzynki, trochę ją potrzymam na chłodnym oknie. Byc może w dzien będę wynosić a na noc zabierać jak temperatura będzie spadać poniżej 5 stopni. Możesz zrobić tak samo
-
- 200p
- Od: 12 lut 2012, o 16:19
Czy to pomarańczowe to nemezja? Kupiłam w tamtym roku na bazarku i nie wiem co to, a kwitło przepięknie i długo, tylko z mojego balkonu musiałam oddać mamie, bo u mnie w lecie strasznie pali niestety.
Uploaded with ImageShack.us
Uploaded with ImageShack.us
Iwona
- jofracy
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 2 kwie 2011, o 10:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To poczekam dobrze, że tu zajrzałam, bo bym już miała wysiane i mogłyby się nie udać. Balkon mam na stronę południową. Mam nadzieję, że nie będą się źle czułyMagdallena pisze:Ja mam tylko balkon więc sieje do skrzynek. Posiej od razu do skrzynki - tochę trudno się ją pikuje. Ja wsieję w kwietniu do skrzynki, trochę ją potrzymam na chłodnym oknie. Byc może w dzien będę wynosić a na noc zabierać jak temperatura będzie spadać poniżej 5 stopni. Możesz zrobić tak samo
-------------------------
Pozdrawiam! Magda
Pozdrawiam! Magda
- Locutus
- Kontakt:
@ Ivona15 ? no wygląda jak nemezja.
Pozdrawiam!
LOKI