Styropian zamiast keramzytu
- Magdallena
- 1000p
- Od: 26 lis 2010, o 23:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Styropian zamiast keramzytu
Witajcie
4 litry keramzytu w Obi kosztuje 7 zł Styropianu mam sporo. Czy na dno doniczek można jako drenaż połozyć kawałki styropianu zamiast kermazytu? Jak myslicie? Może ktoś już tak robił?
4 litry keramzytu w Obi kosztuje 7 zł Styropianu mam sporo. Czy na dno doniczek można jako drenaż połozyć kawałki styropianu zamiast kermazytu? Jak myslicie? Może ktoś już tak robił?
Re: Styropian zamiast keramzytu
Robił i robi.Na drewnianej ramie rozpiąłem siatkę podtynkową,taką ostrą,z rozciągniętej blachy.
Ramę zakładam na skrzynkę z ziemią kompostową i na siatce ucieram styropian.Mieszam styropian z ziemią,i używam taką mieszankę do sadzenia roślin w doniczkach.
Ramę zakładam na skrzynkę z ziemią kompostową i na siatce ucieram styropian.Mieszam styropian z ziemią,i używam taką mieszankę do sadzenia roślin w doniczkach.
- Magdallena
- 1000p
Dzięki za opowiedź I to wystarczy jako drenaż? Już nie dajesz nic na dno?
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja używam styropianu od lat, do wszystkich roślin balkonowych jednorocznych. Donice z takim drenażem są przede wszystkim lżejsze, świetnie napowietrzają korzenie, jednym słowem dla mnie same zalety.
- Baryczka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 wrz 2008, o 12:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja również używam styropianu jako drenażu, świetnie się sprawdza, przede wszystkim zawsze jest pod ręką (po remoncie), dzięki niemu donice są lżejsze, co jest bardzo ważne przy tych dużych, balkonowych. Korzystam z niego również przy storczykach czy kaktusach. Sprawdza się szczególnie wtedy, gdy zmieniam doniczki na większe- korzenie zwykle przerastają przez keramzyt, a przez styr. nie, więc nie niszczę ich przy okazji przesadzania.
Styropian zwykle łamię na 2-3 cm sześciany, zbytnio rozdrobniony może wypływać na wierzch podłoża, gdy np. za mocno się podleje roślinę, to ważne u balkonowych- nie lubię, gdy drobinki styropianu latają po tarasie po większym wietrze.
Także polecam
Styropian zwykle łamię na 2-3 cm sześciany, zbytnio rozdrobniony może wypływać na wierzch podłoża, gdy np. za mocno się podleje roślinę, to ważne u balkonowych- nie lubię, gdy drobinki styropianu latają po tarasie po większym wietrze.
Także polecam
* Moje miejsca na forum *
Pozdrawiam! Kamila
Pozdrawiam! Kamila
- Magdallena
- 1000p
To super news bo bym chyba zbankrutowała przy obecnej ilości doniczek i skrzyń kupując keramzyt, kótry i tak się wyrzuca przy wymianie ziemi, bo nie sposób go odzyskać.
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi
Dziękuję Wam bardzo za odpowiedzi
Styropian mieszam z ziemią,czasem też sypnę na dno doniczki.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
A czy można użyć styropianu prasowanego z wytłaczanek do sprzedaży jajek?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
Do mirzan
Mam duzo dżdżownic kalifornijskich, do kompostownika wyrzucam również ziemię po ubiegłorocznych kwiatach, jeśli jest wymieszana ze styropianem, czy nie zaszkodzi to robaczkom?na pewno go nie przetrawią, ale czy też mi nie padną?
Mam duzo dżdżownic kalifornijskich, do kompostownika wyrzucam również ziemię po ubiegłorocznych kwiatach, jeśli jest wymieszana ze styropianem, czy nie zaszkodzi to robaczkom?na pewno go nie przetrawią, ale czy też mi nie padną?
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam. Mineralek - styropian to nie substancja organiczna, a na organizmy glebowe nie oddziałuje, jest po prostu obojętny, dlatego można go stosować jako ekwiwalent np keramzytu. Chociaż chemicznie jest związkiem organicznym, ale to zupełnie co innego. Pozdr, Francik.
Francik
-
- 200p
- Od: 30 lip 2011, o 15:05
Styropian wcale nie jest taki obojętny. Takie zatruwanie ziemi powinno być karalne.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
Czy masz jakieś konkretne źródło tej hiobowej wieści
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
- asprokol
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 cze 2012, o 21:53
Styropian otrzymuje się w procesie spieniania kulek polistyrenu a ten jak wiadomo ma wszystkie atesty do kontaktu z żywnością.
Autorka hiobowych wieści w swoim rozumowaniu pominęła te styropianowe opakowania a w nich produkty do bezpośredniego spożycia. (Słynne zupki czy kubki do kawy, talerze , pudełka itd.)
Nie znam kraju na świecie gdzie styropian został uznany za szkodliwy.
No to jak już karać to pozostaje paragraf 22
Autorka hiobowych wieści w swoim rozumowaniu pominęła te styropianowe opakowania a w nich produkty do bezpośredniego spożycia. (Słynne zupki czy kubki do kawy, talerze , pudełka itd.)
Nie znam kraju na świecie gdzie styropian został uznany za szkodliwy.
No to jak już karać to pozostaje paragraf 22