Posadzone miałam tych cebulek chyba z 50. Czy myślisz Adamie, że wszystkie naraz mogły zgnić???rotos pisze:Annani - sama sobie odpowiedziałaś. Po zżółknięciu liści wykopuj cebule, przesusz je i we wrześniu, październiku do ogrodu.
Z reguły niewykopywane tulipany powinny przetrwać, ale w 2011 mieliśmy stosunkowo chłodne, deszczowe lato. Może to była przyczyna ich "wypadnięcia".
Pozdrawiam
Adam
Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
Re: Tulipany
- rotos
- 1000p
- Od: 7 mar 2009, o 23:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli aż tyle zasadziłaś to spróbuj wykopać chociaż jedną cebulę. Dowiemy się wtedy czegoś więcej o Twoich tulipanach .
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Annani a z jakiego regionu naszego pięknego kraju jesteś ?? Może głęboko posadzone, może gleba zimna a te sadzone jesienią są zawsze kilka dni późniejsze widzę to u siebie w zależności od stanowiska.
Ja mieszkam niedaleko Krakowa. Jutro spróbuję delikatnie w jednym miejscu pokopać i zobaczę czy tam coś nie kiełkuje i czy są tam w ogóle te cebule.
Jak sprawdzę to napiszę
Jak sprawdzę to napiszę
U mnie neonek w powijakach i jak zwykle pierwszy będzie Shakespeare ale jeszcze troszkę.
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jesienią przyłapałam wiewiórkę jak mi wykopuje cebulki tulipanów. Tylko kita jej się trzęsła. Szara paskuda jedna!
Adam - Sliczne te Twoje tulipany, pomimo sarenki Co to za odmiana?
Adam - Sliczne te Twoje tulipany, pomimo sarenki Co to za odmiana?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Czy można teraz zasilić cebulowce? jak tak ,to czym?
Właśnie dzisiaj odkopałam w jednym miejscu trochę ziemi i już wiem co się stało z moimi cebulkami Wszystkie zgniły... Pewnie przez to, ze nie wykopałam w czerwcu Ale jestem zła na siebie Będę miała teraz nauczkę, żeby zawsze wykopywać.
Ale super zdjęcia już kwitnących okazów. Jak miło.
Ale super zdjęcia już kwitnących okazów. Jak miło.
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Tak, juz pora. Jakąś Azofoską czy czymś takim.Pelasia pisze:Czy można teraz zasilić cebulowce? jak tak ,to czym?
Pozdrawiam - BabajAGA
Annani ja przez 20 lat nie kopałem i nic się nie działo a więc to nie jest główna przyczyna zgnicia.
- Locutus
- Od: 17 kwie 2010, o 16:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Kilka kolejnych fotek z mojego balkonowego ogrodu. Ta wielka kępa z pierwszej z nich rośnie w mikrej skrzynce z ziemią z recyklingu po dziwaczkach (zostało mi jesienią kilka cebul, sąsiadkę która podlewa mi kwiaty pod nieobecność obdarowałem, a że tego, co zostało, nikt z okolicy nie chciał, to wsadziłem do tego, co miałem pod ręką, byle się nie zmarnowały ? i efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania).
Inna rzecz, że te piękności (z wyjątkiem różowego ? którego mam już trzeci sezon) miały być odmianą Viridiflora Groenland... No ale tak to jest, jak się robi zakupy roślinne w osiedlowym supermarkecie...
Pozdrawiam!
LOKI
Inna rzecz, że te piękności (z wyjątkiem różowego ? którego mam już trzeci sezon) miały być odmianą Viridiflora Groenland... No ale tak to jest, jak się robi zakupy roślinne w osiedlowym supermarkecie...
Pozdrawiam!
LOKI