nawóz naturalny do warzyw

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
mar_tola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2012, o 00:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

nawóz naturalny do warzyw

Post »

witam! jestem nowa na forum i nie wiem gdzie znaleźć coś o naworzeniu ogrodu lub poszczególnych roslin.
chodzi mi o takie porady które są sprawdzone tj. moczona krojona pokrzywa wiem ze to się stosuje ale do czego do jakich roslin czy warzyw?! co mozna jeszcze zrobić samemu?
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: nawóz naturalny do warzyw

Post »

juda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2008, o 20:06

Post »

Comcia dzięki za linka bardzo interesujący dużo skorzystam z tej wiedzy
Awatar użytkownika
mar_tola
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 2 mar 2012, o 00:05

Post »

bardzo dziękuje za odpowiedz :) bardzo przydatne informacje!
loginal
200p
200p
Od: 2 sie 2011, o 10:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Niestety, w mojej okolicy krowa to zwierzę wymarłe....
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

Mam dosc pilne pytanie: czy mozna jeszcze teraz czyms nawiesc ziemie pod warzywniak, jeśli na jesieni sie nie zrobilo nawozenia obornikiem?
Awatar użytkownika
Reniak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 cze 2009, o 13:53

Post »

Zależy co chcesz siać/sadzić,z różnych przyczyn i ja tego nie zrobiłam,ale ponieważ mam dobrą ziemię,nie zmartwiłam się i posiałam marchew,buraki,pietruszkę,koper,cebulę,pod dynię i tak zawsze daję obornik do dołka,tak samo pod pomidory,a pod ogórki zamoczyłam kurzeniec i po 2 tyg,polałam cały na ziemię pod ogórki.I tak zawsze w sezonie podlewam jeszcze gnojówką z pokrzyw.
Alembik

Post »

Czy jest podobny temat do tego jaki podała Comcia, ale dotyczący gnojówek? Nieco łatwiej jest je przyrządzić ;)
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Alembik

Post »

Dziękuję.
Ja w tamtym roku robiłem jeszcze gnojówkę z czosnku liściowego i ze skrzypu.

W necie jeszcze znalazłem takie coś. Może się przyda:
Gnojówka z odchodów ptasich i innych zwierząt

Na 1 litr nawozu (odchodów) dodać 5-10 litrów wody. Dodaje się rówież do 5g superfosfatu na 5 l cieczy. Po zakończeniu fermentacji i odcedzeniu jest gotowa do użycia. Do upraw warzywniczych należy gnojówkę rozrzedzić w stosunku 1:20 (na 1 litr gnojówki dodać 20 litrów wody), a do upraw sadowniczych - w stosunku 1:10.

Gnojówka z materiału roślinnego

Pokrzywa zwyczajna
Do 1 kg świeżej pokrzywy lub 200 g suszu dodać 10 l wody. Zawiera dużo azotu, żelaza, wapnia, fosforu i magnezu. Gnojówkę należy rozcieńczyć w stosunku 1:10. Nadaje się do nawożenia większości warzyw (za wyjątkiem cebuli, czosnku, fasoli i grochu), kwiatów jednorocznych i bylin, krzewów i drzew owocowych.

Żywokost lekarski
Do 1 kg świeżego żywokostu lub 200 g suszonego dodać 10 l wody. Zawiera dużo potasu, węgla i azotu. Do podlewania stosuje się w rozcieńczeniu 1:10. Bardzo dobrze na podlewanie gnojwką reagują pomidory.

Skrzyp polny
Do 1 kg świeżego skrzypu lub 200 g suszu dodać 10 l wody. Stosuje się w rozcieńczeniu 1:5. Ma raczej działanie wzmacniające rośliny i uzdrawiające glebę.

Czosnek pospolity
Do 100 gr rozdrobnionych ząbków czosnku lub 500 g świeżych (200 g suszonych) lisci i łusek dodać 10 l wody. Stosuje się w rozcieńczeniu 1:10. Podlewać drzewa i krzewy owocowe - wzmacnia i działa zapobiegawczo przeciw chorobom grzybowym.

Mniszek lekarski
Do 1 kg liści i korzeni mniszka dodać 10 l wody. Zawiera dużo potasu. Wzmacnia rośliny, pomaga w tworzeniu próchnicy.

Pomidor
Do 200-300 g liści i pędów pomidora dodać 10 l wody. Podawać w rozcieńczeniu 1:10. Nadaje się do zasilania pomidorów!

Nagietek lekarski
Do 1 kg świeżego lub 200 g suszonego ziela dodać 10 l wody. Stosować w rozcieńczeniu 1:5. Wzmacnia kwiaty, kapustę, pomidory.

Każda gnojówka wyśmienicie nadaje się do wzbogacania kompostu.
W praktyce stosuje się rónież gnojówki niesfermentowane, tzn. takie, gdzie proces fermentacji jeszcze się nie rozpoczął lub zaledwie się rozpoczął - zwane wyciągami lub nastojami. Są stosowane głównie do zwalczania szkodników i chorób grzybowych, ale to już inna kwestia.
johnywawa
200p
200p
Od: 23 sty 2011, o 17:00

Post »

A czy pod dyniowate (dynie, cukinie itp.) mozna dawac teraz obornik w dolek? slyszalem ze potem warzywa moga miec niezbyt ciekawy smak..
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

Ja sadzę w dołki ogórki sałatkowe pod oknem inspektowym.Tak, że o smaku wiem nie ze słyszenia. Ale coś musi być na rzeczy z tym smakiem ,bo jak tylko zaczną mi owocować te ogórki to już nikt z rodziny nie chce jeść kupnych :lol:

Pozdrawiam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”