Siew, rosada,pikowanie cz.1
- ekopom
- -Moderator Forum-.
- Od: 3 cze 2010, o 17:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pomidory ? siew i rozsada sezon 2012 r.
Gdy w tej fazie rozwoju pomidorów utrzymasz przez jakieś 2 tygodnie obniżoną temperaturę około 12 do 15 oC, to za stymulujesz im większe pierwsze grona i większą ilość kwiatów.
pozdrawiam Ludwik
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
Uprawa pomidorów na zbiór jesienny
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 08:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Czyli zabrać jej z tego ukropu na halę mam ??
I wyjdzie to i pomidorkom i mi tylko na lepsze ??
I wyjdzie to i pomidorkom i mi tylko na lepsze ??
No to masz naprawdę farta. Jeżeli masz tam więcej miejsca, to posadź setki sadzonek. Sprzedasz na targu, nikt nie będzie miał lepszych krzaków. Idealne warunki.jaroufo pisze: Mogę je przenieść na halę, gdzie z rana temperatura spada do 12-13 stopni, a za dnia dojdzie do około 20-21 stopni i ładny dostęp do okna nasłonecznionego...
-
- 50p
- Od: 3 kwie 2011, o 08:30
To hala produkcyjna - stolarnia. Ale wygospodaruję przy oknie niezłe miejsce, wytnę ładny wielki parapet...Ale ciekawe, czy pyły nie podtrują mi sadzonek...
11krzych już myślę nad tym, ale to na przyszły rok, ten to będzie eksperymentalny, bo jak przepikuję pomidorki do większych pojemników to wysieję inne warzywka...
11krzych już myślę nad tym, ale to na przyszły rok, ten to będzie eksperymentalny, bo jak przepikuję pomidorki do większych pojemników to wysieję inne warzywka...
Dzięki forumowicz za poradę!
Ponieważ co cenniejsze nasiona już wykorzystałam, została mi tylko druga "opcja" - czyli przesadzenie... Trudno się mówi...
Ale znowu się czegoś nowego nauczyłam : nie należy w niczym "przedabrzać" (dziwne słowo ! )
Ponieważ co cenniejsze nasiona już wykorzystałam, została mi tylko druga "opcja" - czyli przesadzenie... Trudno się mówi...
Ale znowu się czegoś nowego nauczyłam : nie należy w niczym "przedabrzać" (dziwne słowo ! )
Pozdrawiam - Danuta
Porządek powinien brać przykład z bałaganu i robić się sam :-)!
Zawsze wysiewam taką awaryjną kuwetę , bo przecież nie będę czekał i modlił się , czy mi pomidorki te co chcę, wyjdą ,czy nie wyjdą. Jak coś, to rozdaje sąsiadom działkowcom do przepikowania.
Pozdrawiam
A przyznaj się , gdzieś się nauczyła dawać kredy pastewnej do ziemi pod rozsady ?danaa pisze: znowu się czegoś nowego nauczyłam
Pozdrawiam
No wiesz....... Czasami człowiekowi różne głupie rzeczy (myśli) same do głowy przychodzą !!
Dobra. Już "po ptokach". Zapomnij
Zyczę spokojnej nocy i miłego jutra
Dobra. Już "po ptokach". Zapomnij
Zyczę spokojnej nocy i miłego jutra
Pozdrawiam - Danuta
- zuzia55
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 24 kwie 2008, o 21:26
Przekonałam się ,że nasiona pomidorów rzeczywiście są nie do zniszczenia.Kupiłam suszone pomidory w zalewie olejowej ,włoskiego producenta.Były bardzo smaczne,wyjęłam 3 nasionka i włożyłam do ziemi.Po 3 dniach 1 już wzeszło.Ciekawe jaka to będzie odmiana.Może "olejowe" ?
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
A ja dziś wyrwałam trzy siewki...Miały po trzy liścienie-dziwne i ktoś pisał, że bezpieczniej się takich dziwolągów pozbyć, bo mogą być zawirusowane
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- SandraABC
- 1000p
- Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Mam tak na dwóch paprykach...ale na razie zostawiłam bo póki co wzeszły z tej odmiany tylko 3 sztuki , z czego 2 dziwne ..
- Yvona
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Mi wzeszły 4 na 5, ale wolę nie ryzykować
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
forumowicz pisał, że jak są 3 liścienie to jest to wada genetyczna. Wada ta może być spowodowana wirusem a lepiej by wirus nie zaraził nam wszystkich sadzonek więc lepiej dmuchać na zimne i taką sadzonkę od razu wywalić.
A może to nie mutacja a kolejny etap ewolucji pomidorów? Lub też wpływ zwiększonego promieniowania kosmicznego (wybuchy na słońcu itp.)?
A może to sprawka kosmitów? Zakradają się wieczorem i doklejają listki... Tak czy siak lepiej nie ryzykować koloni wirusów w ogrodzie. Ja tam posłuchałem pomidoro i wywaliłem zmutowane.