Przylaszczka (Hepatica)FOTO
Re: Przylaszczki jakie są,jakie macie?
Możesz i w słoneczku ale automatycznie musi być więcej wody
Ja widzę że w słonecznym miejscu lepiej przyrastają

Re: Przylaszczki jakie są,jakie macie?
To ja też pokażę moją przylaszczkę.
A w tym roku zaczyna się rozwijać
Jestem z niej dumna bo co roku powiększa się a nawet zauważyłam siewki.
A w tym roku zaczyna się rozwijać
Jestem z niej dumna bo co roku powiększa się a nawet zauważyłam siewki.
Cieszmy się z każdego dnia
Re: Przylaszczki jakie są, jakie macie ?
Franiu,czy przypadkiem masz posypane skorupkami z jajek koło swoich przylaszczek??
Przeczytałem wszystkie wpisy i nie wiem w końcu mają mieć ziemię raczej kwaśną czy zasadową?
Przeczytałem wszystkie wpisy i nie wiem w końcu mają mieć ziemię raczej kwaśną czy zasadową?

Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
anador dobrze zobaczyłaś.Moja przylaszczka jest obsypana skorupkami .Przylaszczka preferuje ziemię zasadową.
Cieszmy się z każdego dnia
Dziękuję .Skoro u Ciebie rośnie ładnie to u mnie też powinien.Dzisiaj będę sadził pierwsze moje przylaszczki.Pozdrawiam.
Dobrze, że nie ma człowieka bez wad, bo taki człowiek nie miałby też przyjaciół.
-
- 100p
- Od: 21 paź 2009, o 12:48
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiec i ja swoja obsype.Piekna ta Twoja przylaszczka 
Qrcze,posadzilam swoją piękność w cieniu ale pod sosną ale czy to dobre miejsce dla przylaszczki
One rosna w lesie ale liściastym

Qrcze,posadzilam swoją piękność w cieniu ale pod sosną ale czy to dobre miejsce dla przylaszczki

One rosna w lesie ale liściastym

kasiu sosna raczej zakwasza podłoże a tu piszą że ziemia powinna być zasadowa.Spróbuj mocno podsypać skorupkami jajek a myślę że będzie ok.Chyba że się mylę to może ktoś podpowie?
Gleba o odczynie zasadowym jest idealna,ale też dobrze rosną przylaszczki na glebie obojętnej czy lekkokwaśnej. Ważne aby była wilgotna i próchniczna,warto wczesną jesienią wymieszać ziemię z liśćmi, wokół stanowiska.
Pozdrawiam,Piotr
Pozdrawiam,Piotr
Posadziłem przylaszczki do : swojej ziemi+drobnej kory +ziemia uniwersalna + trochę dolomitu wszystko dobrze wymieszane,jakieś tydzień temu i na razie rozwijają się dobrze.
Ale pewnie dopiero w przyszłym roku jak się pokażą to będzie można mówić o sukcesie,tak?

Ale pewnie dopiero w przyszłym roku jak się pokażą to będzie można mówić o sukcesie,tak?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- sangwinaria
- Od: 9 lip 2011, o 14:05
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
- Agnieszka02
- 10p - Początkujący
- Od: 24 mar 2011, o 12:33
Pozdrawiam
Agnieszka
Agnieszka
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Re: Przylaszczka
Teraz mam 8 przylaszczek na działce: 5 pospolitych (hepatica nobilis) i trzy siedmiogrodzkie (hepatica transilvanica). Wszystkie pospolite miały trzy kwiaty albo więcej w tym roku, a siedmiogrodzkie żadne. Stoją w pełnym słońcu, a to widocznie nie odpowiada siedmiogrodzkim. Przygotowałem nowe miejsce dla nich właśnie przy leszczynie, i zamierzam je tam przeniesć albo dokupić nowe od Majewskiego.
pozdrawiam, Gunnar
No chyba Wam jeszcze nie kwitną?
U mnie jeszcze 5cm śniegu.
Fox Twoje już taki duże???
U mnie jeszcze 5cm śniegu.