Papryka do gruntu. Część 2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Papryka do gruntu. Część 2

Post »

Przepikowałam papryczki Roberta tydzień temu i od tego czasu stoją w miejscu jak zaczarowane. Co mam zrobić żeby ruszyły w końcu?
Awatar użytkownika
jarson64
500p
500p
Od: 27 cze 2011, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Papryczki ruszą, młode roślinki mają taki zastój, wzmocnią system korzeniowy i ruszą. Na moich wysianych 25 lutego dopiero pojawiają się liście właściwe :wink:
Nigdy nie kłóć się z głupcem, bo ludzie mogą nie dostrzec różnicy
pozdrawiam Jarson
Moje krzyżówki
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Na moich też pojawiły się liście właściwe, ale już je przepikowałem tydzień temu.
Awatar użytkownika
romaszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 gru 2010, o 23:43

Post »

Aha! Nu to czekam cierpliwie ;:131
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Od: 23 lip 2010, o 16:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

W sobotę posiałam papryczkę, żółtą i czerwoną . Nasiona są pozyskane z kupionych jesienią na targu papryk . Bardzo mi smakowały, były mięsiste i słodkie. Dostałam jeszcze paprykę brązową ale nie wysiałam nasion. Może warto spróbować. Czytając wcześniejsze posty, myślałam że nawet nic nie zakiełkuje, a tu niespodzianka. :heja W obu pojemniczkach widać po kilka, wybijających kiełków.
Sama jestem ciekawa co z tego wyrośnie.
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Kontakt:

Post »

patasko pisze:Na moich też pojawiły się liście właściwe, ale już je przepikowałem tydzień temu.
Witaj krajanie ! prawie całe życie, mieszkałam w Siemianowicach ;:168 Czy możesz mi powiedzieć, jak wyglądają te właściwe liście, kiedy powinno się pikować paprykę ? Wiem głupie pytanie :oops: ale ja pierwszy raz posiałam paprykę ;:173
Pozdrawiam! Róża
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

image, witaj ziomek ;:7 W Siemianowicach, czy na Bytkowie? :uszy Ja w sumie też po raz pierwszy sam zabrałem się za rozsadę. Powinno się je pikować jak się rozwiną liście właściwe, ale ziemię do siewu miałem taką, że nie chciałem zmarnować papryki, więc przepikowałem je, jak rozwinęły się liścienie.
Cóż, liście jak liście no ;:173 Obrazek - takie, ale oczywiście mniejsze :)
Co do tych papryk kupionych na targu... Może się okazać, iż będzie masa liści, a papryki żadnej :roll:
Awatar użytkownika
image
200p
200p
Kontakt:

Post »

Dzięki za info. Urodziłam się , wychowałam i mieszkałam w centrum Siemianowic :heja
Bytków to przecież dzielnica Siemianowic :wink:
Pozdrawiam! Róża
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38

Post »

A czy ktoś już wysiewał Bhut Jolokię z akcji ? ... nie wiem czy ziemia aż tak zła ,że kiełek tylko jeden czy za głęboko weszły przy podlewaniu, bo reszta z innych odmian już wyszła...

Jako ,że papryki były wysiewane w substr... to bliżej weekendu czeka je przesadzanie do lepszej ziemi i pojedynczych doniczek, co prawda liści właściwych jeszcze nie mają, ale nie ma wyboru :)
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19

Post »

Hallo,dostalam torebke nasion papryki Padron,(to taka zielona hiszpanska pychotka,z patelni z morska sola i czosnkiem).Chcialabym ja uprawiac na poludniowym balkonie (nie mam ogrodu).Czy donice 10-cio litrowe wystarczy,jak duze beda krzaczki,czy ma szanse zaowocowania????W wyszukiwarce nic nie znalazlam,2 osoby mialy nasionka.Prosze o podzielenie sie doswiadczeniami.Pozdrawiam .Ola
ps.przepraszam za brak polskiej czcionki.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

:wit
Właśnie, a propos nasion pobranych z owoców papryki "kupnej", bardzo jestem ciekawa, czy jest jakiś sposób na rozpoznanie, czy siewki papryki pochodzą z nasion wydanych przez mieszańca F1 :D :D :D
Nieco ponad tydzień temu wysiałam nasiona słodkiej, długiej, czerwonej papryki zakupionej w sklepie. Na opakowaniu nie było dokładnej nazwy, tylko "Sweet pepper", więc nie mam pojęcia co to za odmiana. Owoce wyglądały podobnie do tych: http://www.all-creatures.org/recipes/i- ... dital.html
Wzeszły wszystkie (!!!) wysiane nasiona, w dodatku wschody zaczęły się już po 2 dobach od wysiania. Mam teraz stado roślinek, które wyglądają troszkę inaczej niż odmiany wysiane z nasion zakupionych. Po pierwsze są o połowę niższe, nie wybiegły wcale, mimo, iż stały dalej od okna niż siewki z nasion zakupionych w sklepach, a po drugie są od nich znacznie bardziej "zielone". Strasznie to podejrzanie wygląda :;230 :;230 :;230

Obrazek

Obrazek

Chyba, że taka "krępość" to cecha odmianowa.. Nie mam pojęcia..
Pozdrawiam, Dorota
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

cantati pisze: Po pierwsze są o połowę niższe, nie wybiegły wcale,
To prawdopodobnie świadczy o tym, że wymagania cieplne tej papryki są większe niż tych z nasion. Jest jej po prostu zimniej niż pozostałym zaaklimatyzowanym do nizszych temperatur.
cantati pisze:czy jest jakiś sposób na rozpoznanie, czy siewki papryki pochodzą z nasion wydanych przez mieszańca F1
Różnica widoczna jest dopiero w owocach.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
cantati
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lut 2012, o 17:00

Post »

Dzięki forumowicz! ;:136
Poeksperymentuję trochę w takim razie i dam im więcej ciepełka i przepikuję już, bo chyba ciasno im..
A czy były mieszańcami przekonamy się w sierpniu :D
Albo wcześniej, jeśli żadna nie zakwitnie ;:202
Owoce, z których pochodziły nasiona nie tylko fajnie wyglądały (nie spotkałam nasion papryki słodkiej o takim kształcie w żadnym sklepie, ani internetowym, ani tradycyjnym), ale były też bardzo smaczne, dlatego zaryzykowałam z tym siewem.. Zobaczymy co to z nich wyrośnie :D
Pozdrawiam, Dorota
Awatar użytkownika
vvinga
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 11 sty 2012, o 11:57

Post »

witam
ja również wysiała nasiona wyciągnięte z papryki kupionej do jedzenia
u mnie tez roślinki są niskie i ciemno zielone
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czy moja rozsada papryki wygląda normalnie, nie jest za mała jak na tę porę? Siane Pod koniec lutego :oops:
Obrazek
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”