Sałata -odmiany,uprawa,wymagania,problemy cz.1-
- cantati
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 lut 2012, o 17:00
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Sałata: łatwo czy trudno?
Czy ktoś z Was siał mizunę? Czy ją trzeba traktować tak jak każdą sałatę jeśli chodzi o temperaturę?
Wczoraj w drodze z pracy kupiłam paczuszkę zupełnie przypadkiem ( ) w Tesc... i wieczorem wysiałam, postawiłam przy oknie, a teraz patrzę, a one wyglądają tak:
Nasiona w kształcie zupełnie nie sałatowe, tylko takie bardziej podobne do kapustnych, tylko drobniejsze (takie chyba jak musztardowca coś mi się kojarzy..)
To chyba rekord szybkości kiełkowania jaki w życiu widziałam, ciekawe, czy rzeczywiście wyrośnie z tego coś na kształt sałatowy
Wczoraj w drodze z pracy kupiłam paczuszkę zupełnie przypadkiem ( ) w Tesc... i wieczorem wysiałam, postawiłam przy oknie, a teraz patrzę, a one wyglądają tak:
Nasiona w kształcie zupełnie nie sałatowe, tylko takie bardziej podobne do kapustnych, tylko drobniejsze (takie chyba jak musztardowca coś mi się kojarzy..)
To chyba rekord szybkości kiełkowania jaki w życiu widziałam, ciekawe, czy rzeczywiście wyrośnie z tego coś na kształt sałatowy
Pozdrawiam, Dorota
czyli sałaty w słońcu na oknie nie stawiać? dać ją może w chłodniejsze miejsce? nie wiem co z tym fantem zrobić
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeśli możesz, to daj w chłodniejsze, jak będzie miała za ciepło, to 'wybiegnie'.
pozdrawiam, Anita
obawiam się, że już wybiegła
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No to postaw albo na balkon albo na zewnetrzny papapet..żeby miała chłodniej
ja moją wystawiłam na północny parapet i wyyybiegła , jak ją będę pikować to przysypać wyżej jak np. pomidory, po same liścienie?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 22 mar 2010, o 11:57
pine- myślę, że nie zaszkodzi jak dasz prawie pod same liście.
Roślina Cię nie uderzy..
- ANalfabeta
- 200p
- Od: 2 lip 2011, o 11:10
Ja mam popikowany mix lodowej i zwykłej i na dzień wystawiam na południowy taras - niech się hartują.
Może troche wybiegnięte, ale póki co sztywno idą w góre.
Może troche wybiegnięte, ale póki co sztywno idą w góre.
Stare chińskie przysłowie mówi: ?Jeśli nie masz co powiedzieć, powiedz stare chińskie przysłowie.
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
Witam. Jeśli można to i ja kilka słów o sałacie. Sałata potrzebuje dużo światła, ale temperatury- nie. Wystarcza jej 16-18 oC w nocy i do 22 oC w dzień. Sam kiedyś tego nie dopilnowałem /światła/ i miałem zamiast główek przepiękną sałatę liściastą. A że wówczas chciałem ją sprzedać no to miałem kłopot. W końcu ktoś mnie uratował, ale za jaką cenę? Dlatego informuję o tym każdego aby uważał na światło w początkowym okresie wzrostu sałaty, gdyż wtedy właśnie mogą zdarzyć się nieprzyjemne wydarzenia, które rzutują na całą produkcję. Pozdr Francik
Francik
- pomidorowka
- 100p
- Od: 22 mar 2012, o 15:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 50p
- Od: 15 lut 2012, o 17:16
strasznie wybiegły
ciężko zrobic dobrą rozsadę sałaty w warunkach domowych, za ciepło
ja odpuściłem , zrobiłem ekperyment i miałem podobnie
w zeszłym tygodniu wysadziłem w szklarni i juz się pięknie prezentuje
możesz juz wysadzić do gruntu i przykryć np połówką butelki po wodzie 5 L , zrobisz taką mini szklarenke
w zeszłym roku tak goniłem rozsade sałaty i było ok
ciężko zrobic dobrą rozsadę sałaty w warunkach domowych, za ciepło
ja odpuściłem , zrobiłem ekperyment i miałem podobnie
w zeszłym tygodniu wysadziłem w szklarni i juz się pięknie prezentuje
możesz juz wysadzić do gruntu i przykryć np połówką butelki po wodzie 5 L , zrobisz taką mini szklarenke
w zeszłym roku tak goniłem rozsade sałaty i było ok
Nie mam szklarni i pierwszy raz robię rozsady - znaczy próbuję... Moja niestety wygląda tak:
Chyba też coś wybiła i nie wiem, czy w ogóle jest sens ją trzymać. A co by było, gdybym dała do gruntu?? Za wcześnie jeszcze??
Chyba też coś wybiła i nie wiem, czy w ogóle jest sens ją trzymać. A co by było, gdybym dała do gruntu?? Za wcześnie jeszcze??
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Kawałek zielonego marzenia