Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników cz.1
Re: Przygotowanie wł. rozsady przez początkujących ogrodników
bo chcę jutro wydzielić miejsce na pomidory, a tuż obok posiać rzodkiewkę i sałatę
Miedzy I a II rzędem/ od lewej/ jest odstęp 80 cm. Taki układ rzędowo -pasowy zapewnia swobodny dostęp do każdego rzędu pomidorów. W tym roku pomidory bedą w innym miejscu i też w systemie pasowym . Rząd od rzędu- 60 cm a pas od pasa - 80 cm.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Nie będzie dobrze. Dajesz dwa rzędy na jednej redlinie widzę, więc ta redlina bedzie strasznie szeroka. Każdy rząd musi być na osobnej redlinie w odległości 60 cm. Dwa takie rzędy - to jeden pas. A miedzy sąsiednimi pasami- 80 cm by było dojście.
forumowicz jak jest mw szerokość tych trzech rzędów pomidorów na Twoim zdjęciu (między ogranicznikami)?
Kurczaczek, gdybym nie spędziłl dzisiaj pół dnia na działce, a przy okazji nie gasił pragnienia piwkiem, to bym Was za nic nie zrozumiał.Wiesz Moniko- nie mierzyłem dokładnie, ale około 2 m/ 0,3+ 0,8 + 0,6 + 0,3 /.
Ale może przybliżcie tym mniej gaszącym pragnienie, albo wstydzącym sie zapytać i odpowedźcie na trzy pytania.
1. jak jest mw szerokość ?
2. między ogranicznikami?
3. ale około 2 m/ 0,3+ 0,8 + 0,6 + 0,3
O ile mogę się wtrącić, jako że aktualnie spożywam chyba mogę tłumaczyć
ad 1. mw mniej-więcej
ad 2. to zielone ale nie stworzone przez naturę. czyli rollborder plastikowy
ad 3. patrząc od lewej 30 cm od rollbordera do pomidorków, następnie ścieżka 80 cm i pomidorek, odstęp 60 cm i znowu pomidorek i na koniec 30 cm do rollbordera
ad 1. mw mniej-więcej
ad 2. to zielone ale nie stworzone przez naturę. czyli rollborder plastikowy
ad 3. patrząc od lewej 30 cm od rollbordera do pomidorków, następnie ścieżka 80 cm i pomidorek, odstęp 60 cm i znowu pomidorek i na koniec 30 cm do rollbordera
miało być 'jaka jest szerokość' a nie 'jak' forumowicz nie pifkował, to zrozumiał
Ja się też uczę i nie wstydzę się pytać, bo po co mam narobić głupot.
forumowicz ma 3 rzędy, ja chcę 4 rzędy i tak to będzie (mw ). U mnie nie będzie rollbordera (ogranicznika) ale od tego miejsca będzie ścieżka, bo za nią właśnie dzisiaj chcę posiać rzodkiewkę.
Tylko tak kombinuję, czy potem mi woda nie będzie na tą ścieżkę spływać podczas podlewania pomidorów...ech jakoś pokombinuję
forumowicz w razie czego bierz młotek
Ja się też uczę i nie wstydzę się pytać, bo po co mam narobić głupot.
forumowicz ma 3 rzędy, ja chcę 4 rzędy i tak to będzie (mw ). U mnie nie będzie rollbordera (ogranicznika) ale od tego miejsca będzie ścieżka, bo za nią właśnie dzisiaj chcę posiać rzodkiewkę.
Tylko tak kombinuję, czy potem mi woda nie będzie na tą ścieżkę spływać podczas podlewania pomidorów...ech jakoś pokombinuję
forumowicz w razie czego bierz młotek
Tak to właśnie ma być- Moniko. Tylko pamiętaj, ze każdy rząd jest sadzony w osobnej redlinie.
Na przygotowanie redlin z nawożeniem rzędowym jest jeszcze trochę czasu . Wystarczy gdzieś koło 15 kwietnia, miesiąc przed wysadzeniem pomidorów czy ogórków. Przykopanie teraz nawozu spowodowałoby niepotrzebne wymywanie azotu z obornika zwłaszcza na glebach z małą sorpcją- przepuszczalnych z małą zawartością próchnicy. Poczekaj zatem jak wkleję tu materiał zdjęciowy jak praktycznie wykonać nawożenie i wyredlanie.
Pozdrawiam
Na przygotowanie redlin z nawożeniem rzędowym jest jeszcze trochę czasu . Wystarczy gdzieś koło 15 kwietnia, miesiąc przed wysadzeniem pomidorów czy ogórków. Przykopanie teraz nawozu spowodowałoby niepotrzebne wymywanie azotu z obornika zwłaszcza na glebach z małą sorpcją- przepuszczalnych z małą zawartością próchnicy. Poczekaj zatem jak wkleję tu materiał zdjęciowy jak praktycznie wykonać nawożenie i wyredlanie.
Pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lis 2008, o 20:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Jeżeli chodzi o pogode to na pewno będzie jeszcze zimno , co roku tak jest że taka przeplatanka w tym roku wyjątkowo marzec się spisał
- Yvona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 sie 2011, o 21:38
Może i marzec się spisał, ale ja nie do końca...Miałam wczoraj rozszczelnione okno balkonowe do późnego wieczoru, a na parapecie stały pomidory...Kiepsko wyglądają-zwiędnięte. Chyba zmarzły...Dziś stoją przy zamkniętym oknie i wygrzewają na słoneczku. Mam nadzieję, że dadzą radę. Jak sądzicie?
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Trzeba być głupim by tego nie robić.
- NITKA
- 1000p
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
Iwonka czas pokaże, ale może być różnie... U mnie rano, termometr zawieszony na oknie pokazywał -1 stop. Woda w beczce na dworze zamarzła na kość. Nie wiem jak było u Ciebie, ale ta noc była bardzo zimna.
Cóż, to w końcu marzec.
Cóż, to w końcu marzec.
pozdrawiam, Anita
U nas też zmroziło, niby niewiele ale trawka była biała
Mój ogród http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=52851" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam Ola
Pozdrawiam Ola
- sylwia75
- 100p
- Od: 19 lut 2012, o 22:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
ciekawe,a ja od tygodnia nie zamykam okna w ogóle i moich nic nie ruszyło
Pozdrawiam Sylwia