Adenium (róża pustyni) cz.4

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
like_speed
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 9 kwie 2011, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Adenium (róża pustyni) cz.4

Post »

A ja w którymś z wątków pod jednym z linków oglądałam że na takie "cudo" zakładają woreczek foliowy że niby lepiej się szczepi... Doświadczeń nie mam absolutnie żadnych, co nie zmienia faktu iż posiadam 10 sztuk Adenium z siewu ubiegłorocznego ale serca dla nich nie mam więc raptem 3 mają liście, reszta cięta z początkiem marca (a to nie pierwsze ich cięcie) zaczynają wypuszczać zalążki gałązek. Liczę na dobrą pogodę wiosną i latem aby się uformowały jakoś fajnie bo są chude i powyciągane. Jakby było tego mało dziś namoczyłam kolejne 20 nasion w kolorystyce "mix". Różyczki mnie urzekły, szkoda że nie mam tyle miejsca ile bym chciała dla roślinności;)
"Bo każdy upada jednakowo, a wstaje własnym sposobem, bo dla jednego dno trampoliną a dla drugiego grobem..."
Anielska Przystań
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Tak worek założyłem ale trochę bez sensu było wstawiać takie zdjęcie :) bo prawie nic nie widać :wink:

Wstaw zdjęcia swoich okazów, bo ostatnio co raz mniej odwiedzających pokazuje swoje okazy :)
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21

Post »

Eikoden ja mu wróżę jak najlepiej więc nie napisze ile dni... u mnie 3 nasionko puściło korzeń - to największe 12 mm nasionko ;:138 pozostałe dwa lipton... a dwa adenia już stoją wyprostowane z 2 małymi listkami :lol:
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czarny jesteś większym optymistą niż ja sam .. ;:333

Tanie nasiona adenium obesum ma w ofercie Farel inf można znaleźć tu http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... m#p2882125

Ehh i w sumie przestaje dublować wpisy, tu i w moim temacie od adenium. Dla zainteresowanych dalszymi losami zapraszam do mojego wątku.
Awatar użytkownika
like_speed
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Będę się teraz chwalić:) jeśli mi się uda. Oto moje różyczki, jak wspomniałam po cięciach wracają do życia. Mam nadzieję że uda mi się wstawić foty ;:oj
Obrazek nr 1 jak widać rozłazi się na trzy gałązki, Obrazek tą od cięcia uratowało posiadanie rozgałęzienia z ubiegłego roku, najstarsza bo dwuletnia Obrazek jednak nie najdorodniejsza, widać że będzie coś chciała puszczać choć jak ten kołek stała od listopada, Obrazek tu czekam aż gałązki wychodzące "spod" każdego liścia nabiorą kształtu i rozmiaru mimo że całość dość wychudła, Obrazek a to komplet :)
"Bo każdy upada jednakowo, a wstaje własnym sposobem, bo dla jednego dno trampoliną a dla drugiego grobem..."
Anielska Przystań
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Czegoś brakuje Twoim adenium, ciężko mi wskazać czego...
Czekasz na całkowite wysuszenie ziemi przed podlaniem?
Używasz jakiegoś nawozu? I jak często?

Porównaj swoje 2 letnie roślinki np do Akwelana
Akwelan_2009 pisze: Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
like_speed
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Myślę że przede wszystkim brakuje im słońca. Stoją na oknie wschodnim, innej możliwości nie ma. Dwuletnia jest tylko jedna, ją dostałam taką wychudzoną i wyciągniętą dlatego przycinałam już tyle razy. Podłoże przesycha zupełnie przed podlewaniem nawet roślinki troszkę się marszczą. Wodę dostają przegotowaną zaś nawozu do kaktusów używam ale w okresie letnim znaczy tak od maja do października. Nie mam opisanych dat wiec nie jestem w stanie określić które roślinki są z zeszłego roku z maja a które z sierpnia bo tak siałam. W tym roku dostaną specjalne miejsce na zewnątrz na słoneczku, mam nadzieję że to je utuczy;)
Czytałam wszystkie 3 wątki o Waszych różyczkach więc niby teorie znam, szkoda że w praktyce mi nie idzie :;230
Anielska Przystań
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

moim zdaniem brakuje jej dużoooo słońca i dobrej gleby. Zakup może ziemię do kaktusów w Leroy Merlin jest. I jak przyjdą słoneczne dni zacznij powoli je wystawiać coraz bardziej na słońce np. masz tutaj moje Adenium które miało 8 miesięcy. Stało cały czas na słońcu od rana do wieczora na podwórku od kwietnia do września w domu tylko wysiewałem. Obrazek
Pozdrawiam Dominik
Awatar użytkownika
like_speed
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

One wszystkie są w mieszance ziemi do kaktusów z perlitem 1:1. Mam właśnie plan wyprowadzić "towarzystwo" i tylko na deszczowe dni chować latem. Mam nadzieję że jakieś efekty to przyniesie. A jeśli nie to trudno się mówi, zamiast o kształt brzuszka zacznę walczyć o kwiaty;)
Anielska Przystań
Qodmira
100p
100p
Od: 20 sty 2011, o 20:29

Post »

Kwiaty przyjdą w swoim czasie teraz trzeba się zając żeby troche przypakowały w brzuszek, a na pewno odwdzięczą się pięknymi kwiatami. Albo może robaki w ziemi że tak mizernie rosną. u mnie niektóre tak miały, że były mikrusie białe robaczki. . . Tarczniki też zaatakowały w zimę. Wyssały z Roślinki wszystkie soki przez co straciła liście. Tutaj masz 1rok i 2 miesiące właśnie zaatakowaną przez Tarczniki w zimę, już odbija małymi listkami. Tutaj zdjęcia do porównania Lipiec Obrazek Obrazek
A to już marzec : Obrazek
Awatar użytkownika
czarny07
100p
100p
Od: 10 lut 2012, o 14:21

Post »

like_speed troszkę schorowane masz te adenia :( niezbyt wyglądają ,wygląda na jakąś chorobę
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Nie straszcie Like słoneczko wszystko naprawi i brzuszki urosną.Ja dodałabym trochę włókna kokosowego do ziemi i podlała biohumusem a na pewno będą ładniejsze :wit
Renia
Awatar użytkownika
like_speed
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Szukałam robactwa i nie ma. Ani na roślinkach ani w ziemi. Korzonki też zdrowe. Popracujemy z nawozem i słońcem i zobaczymy co będzie;)
Anielska Przystań
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”