Choroby i dolegliwości kaktusów.Cz.1
Echinocactus grusonii żółknie u spodu
Poniżej zamieszczam zdjęcia mojego kaktusa. Proszę o pomoc, co mam zrobić aby go jakoś uzdrowić, nie mogę go stracić. Kaktusa podczas zimy podlewałam baardzo rzadko, raz na miesiąc gdzieś. Teraz go podlałam i przekręciłam, poniewaz słońce nie zawsze pada na całego kaktusa ( przednia strona jest bardziej nasłoneczniona niż tylnia) i zobaczyłam, że po tej stronie gdzie słońce mało dochodziło kaktus żółknie od spodu.. podotykałam go w tych miejscach i nie jest jeszcze miękki, ale b. twardy też nie.. Czy to brak słońca czy też przelanie? ( chociaż naprawdę mało go podlewałam, czasem spryskałam tylko). Co mam zrobić żeby kaktus wyzdrowiał?
image host
W razie gdyby było potrzebnych więcej zdjęc to mogę podesłać więcej.
Z góry dziękuję za pomoc.
image host
W razie gdyby było potrzebnych więcej zdjęc to mogę podesłać więcej.
Z góry dziękuję za pomoc.
- mCm86
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 mar 2012, o 21:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: CHOROBY I DOLEGLIWOŚCI kaktusów i in. sukulentów - PORADY
Witam
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś był w stanie powiedzieć mi co się dzieje z Grusonem widocznym na zdjęciu... Mam go od niedawna. Wystawiłem go drugi raz na powietrze by się trochę przewietrzył. Stał na pełnym słońcu w niezbyt ciepły dzień (ok 13 stopni), schowałem go z powrotem do domu wieczorem, gdy temperatura spadła do 6 stopni. Jestem wdzięczny za podpowiedź i nakierowanie na postępowanie w celu uleczenia kolcoka
Byłbym wdzięczny gdyby ktoś był w stanie powiedzieć mi co się dzieje z Grusonem widocznym na zdjęciu... Mam go od niedawna. Wystawiłem go drugi raz na powietrze by się trochę przewietrzył. Stał na pełnym słońcu w niezbyt ciepły dzień (ok 13 stopni), schowałem go z powrotem do domu wieczorem, gdy temperatura spadła do 6 stopni. Jestem wdzięczny za podpowiedź i nakierowanie na postępowanie w celu uleczenia kolcoka
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Roślina przypaliła się na słonku ponieważ nie była do niego przyzwyczajona. Aklimatyzacja roślin do nowych warunków trwa od dwóch do trzech tygodni i przez ten czas należy je cieniować za pomocą specjalnych siatek lub przy użyciu bibuły.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 9 lis 2011, o 17:51
Kaktus - kłaczki między żebrami
Witam. Zastanawiam się bo moja Mammillaria rekoi ssp aureispina ma coaz więcej kąłczków między żebrami.
Zastanawiam się też czy to mogą być zalążki pąków kwiatowych a jak tak to kiedy moge się ich spodziewać.
2 pytanie do ilu dorasta ta mammillaria moja ma na razie 8 cm i nie wiem czy to max.
Dodaje zdiecia do lepszej identyfikacji.
z góry dziękuje za pomoc. Po prostu chce by mi mój kaktusik zakwitł
Zastanawiam się też czy to mogą być zalążki pąków kwiatowych a jak tak to kiedy moge się ich spodziewać.
2 pytanie do ilu dorasta ta mammillaria moja ma na razie 8 cm i nie wiem czy to max.
Dodaje zdiecia do lepszej identyfikacji.
z góry dziękuje za pomoc. Po prostu chce by mi mój kaktusik zakwitł
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Wata w aksiliach świadczy tylko o rozpoczęciu wegetacji rośliny. Jej pojawienie nie gwarantuje pojawienia się pąków.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
-
- 20p - Rozkręcam się...
bo pytam sie bo tego kaktusa sprawiłem sobie w dzień kobiet.
Stał sobie w końcie ciemno daleko od okna i przygarnołem go więc liczę że okres zimowania ma za sobą ale różnieto jest z kaktusami z kwiaciarni.
Stał sobie w końcie ciemno daleko od okna i przygarnołem go więc liczę że okres zimowania ma za sobą ale różnieto jest z kaktusami z kwiaciarni.
blabla pisze:Wata w aksiliach świadczy tylko o rozpoczęciu wegetacji rośliny. Jej pojawienie nie gwarantuje pojawienia się pąków.
jesus,jesus , a ja dziś te kłaczki wykałaczką wygrzebywałam, bo ubzdurało mi się ,że to wełnowce
Jutro idę po lepsze bryle
Ja już obsesję mam na te wełnowce, naczytałam się i latam za mini jak głupia gropa.
Kiedyś nigdy nie miałam żadnych szkodników teraz z urojenia mam wszystkie.
Jednak wiedza niezwyczajnym,zwyczajnie szkodzi.
-
- 20p - Rozkręcam się...
Witam mam problem z dokąłdnie tym samym kaktusem.
Dziś zauważyłem na nim pare żółtych plamek na łodydze domyślam się że troszke sie mogła przypalić gdyż na pełnym słońcu przez 4 dni spryskiwałem ją wodą w celu przemycia go oraz podlania.plamki są małe lecz przez nie kaktus wygląda troszke jak farbowany.
Zdięcie dodam może jutro ale czy to co teraz podałem wystarczy wam w diagnozie i wystawienia leku
Dziś zauważyłem na nim pare żółtych plamek na łodydze domyślam się że troszke sie mogła przypalić gdyż na pełnym słońcu przez 4 dni spryskiwałem ją wodą w celu przemycia go oraz podlania.plamki są małe lecz przez nie kaktus wygląda troszke jak farbowany.
Zdięcie dodam może jutro ale czy to co teraz podałem wystarczy wam w diagnozie i wystawienia leku
Obumierający katkus
Witam,
Wszedłem w posiadanie kaktusa, jednakże jest bardzo zaniedbany. Jest malutki(podobno zmalał) i jego dół jest żółtawy i bardzo miękki, natomiast góra jest jeszcze zielona.
Bardzo proszę o pomoc! Co robić żeby odżył?
http://s16.postimage.org/x61p0cx4j/kaktus.jpg
Wszedłem w posiadanie kaktusa, jednakże jest bardzo zaniedbany. Jest malutki(podobno zmalał) i jego dół jest żółtawy i bardzo miękki, natomiast góra jest jeszcze zielona.
Bardzo proszę o pomoc! Co robić żeby odżył?
http://s16.postimage.org/x61p0cx4j/kaktus.jpg
- mgr_
- Od: 24 paź 2010, o 18:37
Pozostaje ci go już tylko wyrzucić niestety. Ewidentnie widać oznaki przemrożenia.
Przykro mi
Przykro mi
Podjąłem próbę ratowania go, nawet jeśli ma się nie udać, chcę zrobić co się tylko da lub nie da.
Jest wyjęty z doniczki, osuszam ziemię, aby go oddzielić, jutro pozbędę się ziemi aby oczyścić korzenie. Kupiłem ziemię do kaktusów i nawóz(podobno nie można używać go przez pierwsze 3 tygodnie).
Kaktus wydaje się że został przelany, a nie przemrożony, zwłaszcza że stał w ciepłym pomieszczeniu. Po wsadzeniu do ziemi, nie powinienem go podlewać, tak mi się wydaje.
PS: Co to za gatunek?
Jest wyjęty z doniczki, osuszam ziemię, aby go oddzielić, jutro pozbędę się ziemi aby oczyścić korzenie. Kupiłem ziemię do kaktusów i nawóz(podobno nie można używać go przez pierwsze 3 tygodnie).
Kaktus wydaje się że został przelany, a nie przemrożony, zwłaszcza że stał w ciepłym pomieszczeniu. Po wsadzeniu do ziemi, nie powinienem go podlewać, tak mi się wydaje.
PS: Co to za gatunek?
- sokolica
- Od: 28 maja 2011, o 13:05
Jeśli kaktus jest przelany, to te przebarwienia są efektem gnicia. Patrząc na ilość zainfekowanej tkanki (ze zdjęcia), wg mnie nie ma szans na odratowanie go.