Sinningia speciosa,S.hybrida (potoczna Gloksynia)- uprawa

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p
Od: 15 lut 2011, o 16:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Gloksynia

Post »

Ja też nie znam ziemi Bella używam ziemi zwykłej do roślin doniczkowych...Jak jest próchniczna to będzie dobra dla gloksynii...
Marusia.
Pozdrawiam miłego dnia wszystkim..
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Nela
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 paź 2006, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ja znam Bellę- u nas spotyka się w ogrodniczych. Ale nie czytałam co na niej pisze... Sadzę do niej doniczkowe rośliny...Tylko ja mieszam ją z kompostem z ogrodu i piaskiem/ troszkę/.
Biedny, kto gwiazd nie widzi bez uderzenia w zęby... St.J.Lec
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

Do kiedy można sadzić cebulki gloksynii??? proszę podpowiedzcie mi.
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 12 lut 2012, o 21:26

Post »

Już teraz jest najlepszy czas na sadzenie gloksyni .. ja sadziłam swoje już w styczniu bo zimowane zaczeły już puszczać listki więc je przeniosłam do domu :) i już sa dość spore :) ja zawsze sadze styczen/luty
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

To znalezione informacje w internecie

Gloksynia wymaga stanowiska jasnego do półcienistego, bez bezpośredniego słońca. Temperatura na poziomie 18- 24?C przy dużej wilgotności powietrza. Podlewamy obficie w okresie kwitnienia, koniecznie miękką, kwaśną, letnią wodą. Nawożenie umiarkowane w okresie wegetacji, co tydzień. Wraz z zakończonym kwitnieniem, zapewniamy jej suche warunki, aby przeszła w okres spoczynku, choć czynimy to powolutku, aby nie doszło do gwałtownego zwiędnięcia liści, co wpływa ujemnie na kłącza. Gdy już liście zaschną obcinamy je, po czym przenosimy doniczkę do chłodnego miejsca (około 16?C) i nie podlewamy. W lutym wykopujemy kłącza, oczyszczamy z starych korzeni i sadzimy w nowym podłożu. Podłoże powinno być świeże i próchnicze. Kłącze sadzimy na taką głębokość, aby nakrywała je 2 cm warstwa gleby. Następnie przenosimy w cieplejsze miejsce (18-22?C) i oszczędnie podlewamy. Z pędów, które się ukarzą pozostawiamy najwyżej dwa a resztę usuwamy. Syningia rozmnaża się bardzo łatwo poprzez podział kłączy lub sadzonki liściowe lub pędowe.
Gdy ktoś kocha różę, której jedyny okaz znajduje się na jednej z milionów gwiazd, wystarczy mu na nie spojrzeć, aby być szczęśliwym. Mówi sobie: ..Na którejś z nich jest moja róża...
Awatar użytkownika
Monik27
500p
500p
Od: 23 sty 2012, o 08:55

Post »

A czy ja je mogę jeszcze posadzić w połowie marca ??? do kiedy najpóźniej mogę je sadzić???
Moje kwiaty doniczkowe - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 36&t=50981" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam serdecznie ;-) Monika
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p

Post »

Moniko jak wyrastają to musisz sadzić bo się wyciągną z braku światła, a jak jeszcze nie puszczają listków to możesz czekać, ale czym później wyrośnie i później zakwitnie....
Marusia.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=81576" onclick="window.open(this.href);return false;
ajlona31
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 25 lip 2011, o 13:28

Post »

Witajcie. Posadziłam swoje bulwy w lutym (chyba pod koniec) i jeszcze nic:(:( ani pół zielonego listka nie widać:( Jak długo trzeba czekać? Pytam, ponieważ to moje pierwsze bulwy samodzielnie wsadzone...
Awatar użytkownika
kwiatusek
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

ajlona31 pisze:Witajcie. Posadziłam swoje bulwy w lutym (chyba pod koniec) i jeszcze nic:(:( ani pół zielonego listka nie widać:( Jak długo trzeba czekać? Pytam, ponieważ to moje pierwsze bulwy samodzielnie wsadzone...

hmm.. według mnie powinny już być.., też wsadzałam pod koniec lutego niektóre bulwy ale już są widoczne dość liście.
A może je głęg\boko posadziłaś i jeszcze z ziemi nie wyszły..? :)
ajlona31
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Właśnie są tuż pod wierzchem:( A może za mało je podlewam:( sama nie wiem:( Kurde... a to był kwiatuszek od synka na dzień matki:( MUSI się zebrać...
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p

Post »

A popatrzyłaś żeby nie były do góry nogami...Ja bym Ci radziła wyjąć jedną i zobacz czy nie puszcza listków od dołu, moje po dwóch tygodniach już wychodziły...
Marusia.
ajlona31
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Sprawdziłam wszystkie sadzonki i nic :( Chyba jednak troszkę za mało je podlewam, bo miały bardzo sucho. Ja podlewam do podstawki i może ta woda nie dociera do bulwy. No ale boję się znowu przelać...
Awatar użytkownika
amalia
500p
500p

Post »

Ja podlewam do doniczki sprawdzam palcem jak sucho to podlewam, może i w podlewaniu jest błąd, gloksynie jak rosną potrzebują sporo wody..
Marusia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”