Postępowanie z nasionami przed wysianiem
- gosiakmala
- 500p
- Od: 9 sty 2011, o 14:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Postępowanie z nasionami przed wysianiem
No i chyba z nasion bez stratyfikacji winobluszczu nic będzie
, spleśniały w ziemi i tyle.

Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
witam! czy nasiona glediczji przed siewem zalewac wrzatkiem?
- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Re: Wysiewanie nasion
lysol1982 jeśli zaczyna kiełkować to jak najszybciej należy je wysiać aby nie zmarnować ich siły wschodów. A co do pleśni i grzybów polecam podlewanie profilaktyczne Previcur-em uratowało to moje jodły koreańskie. Po wschodach kilku sztuk pojawiło się brozowienie i więdnięcie siewek. Już po pierwszym podlaniu previcur-em nowe siewki są zdrowe i chętne do wzrostu.
Jodłe kalifornijską stratyfikowałem 2 miesiące, teraz od 2 tygodni leżakuje w piasku i czekam na wschody - mam nadzieję że coś z tego będzie ;-)
Jodłe kalifornijską stratyfikowałem 2 miesiące, teraz od 2 tygodni leżakuje w piasku i czekam na wschody - mam nadzieję że coś z tego będzie ;-)
- mateo
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nasiona glediczji można już wysiewać. Można zalewać wrzątkiem, ale ja tego nie robiłem tylko nacinałem pilnikiem i namaczałem w wodzie.
Moje następne obserwacje - już z tego roku:
1. Grujecznik japoński - nasiona zebrane jesienią zeszłego roku, przechowywane na sucho, bez stratyfikacji, wzeszły w dużej ilości po kilkunastu dniach.
2. Ewodia koreańska - nasiona zebrane jesienią zeszłego roku i przechowywane jw. wzeszły w podobnym czasie albo nieco później (nie pamiętam daty wysiewu) w dość niskim procencie, sporo nasion spleśniało, ale nadal pojawiają się pojedyncze kiełki.
3. Strączyn żółty - z nasion przechowywanych na sucho, nie stratyfikowanych, wysiałem kilka: jedno wykiełkowało, inne zgniły, chociaż były świeże. Reszcie nasion powinna pomóc krótka stratyfikacja.
4. Mydleniec wiechowaty - z kilku nasion nie poddanych stratyfikacji tylko naciętych, wzeszły dwa. Innym przyda się stratyfikacja.
Moje następne obserwacje - już z tego roku:
1. Grujecznik japoński - nasiona zebrane jesienią zeszłego roku, przechowywane na sucho, bez stratyfikacji, wzeszły w dużej ilości po kilkunastu dniach.
2. Ewodia koreańska - nasiona zebrane jesienią zeszłego roku i przechowywane jw. wzeszły w podobnym czasie albo nieco później (nie pamiętam daty wysiewu) w dość niskim procencie, sporo nasion spleśniało, ale nadal pojawiają się pojedyncze kiełki.
3. Strączyn żółty - z nasion przechowywanych na sucho, nie stratyfikowanych, wysiałem kilka: jedno wykiełkowało, inne zgniły, chociaż były świeże. Reszcie nasion powinna pomóc krótka stratyfikacja.
4. Mydleniec wiechowaty - z kilku nasion nie poddanych stratyfikacji tylko naciętych, wzeszły dwa. Innym przyda się stratyfikacja.
tak wlasnie zrobilem,tylko przed tym zaprawilem nasiona srodkiem na grzyby i plesnie ale nie pamietam dokladnie nazwy.szkoda ze tak sie pospieszyly bo myslalem ze będę je musial troche trzymac i pogoda sie zmieni a wtedy od razu na dwor.teraz je musze trzymac wysiane w piwnicy gdzie cieplo maja tylko nie wiem czy swiatla bedzie wystarczajaco bo okno male.poczekam az wyjda(jak wyjda
)i wtedy sie będę martwil jak sie pogoda nie poprawi.Dzięki za rady,czekam i jak sie cos pojawi wrzuce foty co z tego wyszlo:)

- krismiszcz
- 500p
- Od: 20 cze 2011, o 20:47
Podczas moczenia nasiona jodły/świerka chciałbym zaprawić nasiona pod koniec 24 godzinnego moczenia za pomocą preparatu Topisin M. Tylko mam pytanie co do proporcji, takie samo jak w przypadku innych roślin ozdobnych?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2009, o 00:41
Mogę spytać skąd masz nasiona sosny drobnokwiatowej ? bo ciężko dostać :/mateo pisze:
8. Sosna limba i sosna drobnokwiatowa: stratyfikacja od jesieni do wiosny na zewnątrz w wilgotnym piasku. Wcześniej oddzieliłem nasiona puste (wrzucone do wody pływają po powierzchni). Wykiełkowały równomiernie i w dużym procencie - nasiona limby nieco wcześniej, a sosny drobnokwiatowej później.
- mateo
- Od: 12 kwie 2009, o 20:49
Dostać może i ciężko, ale łatwiej zebrać jeżeli rośnie gdzieś w pobliżu. Ja znalazłem w Rzeszowie na jednym z cmentarzy. Widziałem też parę okazów we Wrocławiu. Poza tym widziałem też drzewka w sprzedaży w szkółkach. Wydaje mi się, że sosna sprzedawana jako 'Glauca' jest właśnie sosną drobnokwiatową tej odmiany - taka krępa, zwarta, wolno rosnąca, pięcioigielna, z białymi paskami wzdłuż igieł.
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem

Chcę się dopytać o nasiona klona chyba japońskiego -
namoczyć, a potem do piasku i do lodówki , czy wystarczy na dwa miesiące?
Bo nie trzeba przemrażać w zamrażalniku?
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 kwie 2009, o 00:41
meteo, thx za informacje 
"glauce" widziałem w kilku szkółkach, ale były to duże okazy zazwyczaj formowane w cenach poza moim zasięgiem delikatnie mówiąc
jokaer
Tak 2-miesięczny pobyt w lodówce w wilgotnym piasku powinien wystarczyć, choć nasiona lubią przelegiwać do następnego roku , absolutnie nie trzeba przemrażać.

"glauce" widziałem w kilku szkółkach, ale były to duże okazy zazwyczaj formowane w cenach poza moim zasięgiem delikatnie mówiąc

jokaer
Tak 2-miesięczny pobyt w lodówce w wilgotnym piasku powinien wystarczyć, choć nasiona lubią przelegiwać do następnego roku , absolutnie nie trzeba przemrażać.
ja moczylem w neotec 75wg firmy target i proporcje do okreslonych roslin mialem z tylu wypisane.powinna byc jeszcze instukcja do kazdego opakowania ale niestety jej nie znalazlem.rozrobilem jak kazali,pomoczylem 2 min,wysuszylem i do piachu
- agaM
- Od: 23 kwie 2008, o 19:29
Mam informacje że nasiona poniższych powinno się stratyfikować:
kielisznik zaroślowy - calystegia sepium
clematis vitalba
ślaz mauretański
Poradźcie proszę jak postąpić z tymi nasionami, czy wystarczy na sucho w kopercie do lodówki, czy muszę w wilgotnej ziemi/piasku (jakim) i na ile do tej lodówki...
bardzo dziękuję
kielisznik zaroślowy - calystegia sepium
clematis vitalba
ślaz mauretański
Poradźcie proszę jak postąpić z tymi nasionami, czy wystarczy na sucho w kopercie do lodówki, czy muszę w wilgotnej ziemi/piasku (jakim) i na ile do tej lodówki...
bardzo dziękuję
bylem dzis w piwnicy i zauwazylem ze ziemia zaczyna pekac i zaczynaja wychodzic pierwsze male drzewka
teraz mam pytanie troche odbiegajace w przyszlosc.powiedzcie mi jak to pozniej jest ze sprzedaza drzewek posadzonych na polu.czy ja gdzies musze zglosic swa dzialalnosc?jak znam realia polskie to nie moge sobie tak sprzedawac drzewek zeby nie odprowadzic paru groszy dla panstwa.chcialbym to robic legalnie,zeby pozniej nie miec problemow.co mam zrobic zalozyc jakas szkolke czy dzialalnosc?

Czy wszystkie nasiona przed wysianiem lub stratyfikacją w lodówce trzeba moczyć w wodzie? Jeśli nasiona można wysiewać w inspekcie bez stratyfikacji to czy można to zrobić w pojemniku plastikowym w z mieszaniną piasek/torf oraz umieścić na parapecie w zamkniętym szczelnie pojemniku żeby wilgotność była cały czas?
Jeśli stratyfikacja w lodówce to czy również w wilgotnym podłożu? I czy w docelowych doniczkach czy luźno w mieszaninie podłoża?
Jeśli stratyfikacja w lodówce to czy również w wilgotnym podłożu? I czy w docelowych doniczkach czy luźno w mieszaninie podłoża?