Czarna lista egzotycznych odmian warzyw i 'wynalazków'

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Krystyna551
200p
200p
Od: 6 lip 2011, o 10:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Czarna lista egzotycznych odmian warzyw i 'wynalazków'

Post »

Ja w tym roku znowu sieję biale ogórki, chociaż rok temu wszystkie były gorzkie. W pzretworach goryczka zniknęla. W tym roku mam nasionka z innego źródła, mam nadzieje chrupać słodziutkie ogóreczki. A jeśli chodzi o pułapki nasienne, to w tamtym roku kupiłam fasolę metrotyczną. Z ośmiu nasion wykiełkowało trzy, z trzech miałam jedna roślinę ok 1.5 metra. Ale niestety nie zakwitła. :(
pozdrawiam:)
Krystyna
Awatar użytkownika
gajeczka
200p
200p
Od: 1 cze 2011, o 22:11

Post »

A ja o ogórkach melonowych Plantico - dwa lata temu piękne sadzonki zniknęły po przesadzeniu do gruntu (pod włókninę), a te wysiane wprost do gruntu nie wzeszły w ogóle. Rok temu jedna sadzonka przetrwała po przesadzeniu do ogrodu, było nawet 2 ogórki, ale były bez smaku i na pewno nie wygląda ły tak jak na obrazku. Pewnie wolałyby szklarnię, ale że nie mam to rezygnuję z nich i w tym roku tylko ulubiony - śremski.
vena81
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 20 mar 2012, o 15:47

Post »

Witam:)
Wiecie co jest ciekawe? KIWANO :D taki kolczasty ogórek... Ja nie siałam ale siał ojciec i wyrosło ich sporo. Były dość duże ale z tego co czytałam to powinno się jej jeść jak są żółte- takie jak przejrzały ogórek, a te były zielone (aż do przymrozków). Czytałam tez, że w naszym klimacie braknie im po prostu czasu na dojrzewanie. Te zeszłoroczne to była porażka smakowa... ale wygląd świetny:) Kiedyś spróbuję sama wyhodować:)

pozdrawiam:)
Awatar użytkownika
LadyK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 wrz 2015, o 14:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

A ja się wypowiem na temat stevii. Ona ma naturalnie słabą zdolność do kiełkowania więc moim zdaniem źródło czyli producent mniej istotny. Mi wykiełkowało kilka i rosły sobie na parapecie, może i urosłyby duże ale niestety mączlik oblepił mi roślinkę tak mocno, że musiałam wyrzucić. Bez sensu pryskać coś co się chce spożywać. W każdym razie nie skreślałabym jej tak szybko. Mam jeszcze nasiona więc może spróbuję ponownie.
Nie wiem jak innym ale u mnie nie udaje się też arbuz rosario. Kolega sieje co roku i ma zbiór i jest zachwycony a u mnie raptem dwa owoce urosły i zanim nadały się do spożycia to pękły i sfermentowały w środku. Oberżyna z L.. Rosła w tunelu miała dziwnie pokręcone kwiaty i kaput - nie wydały owocu.
Pozdrawiam Katarzyna
"Kobieta ma zawsze coś do zrobienia w domu, głupia w nocy śpi, to się jej nazbiera"
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p
Od: 26 lis 2012, o 20:49

Post »

Może mało egzotyczne ale:
Arbuzom w uprawie gruntowej - stanowcze nie!
Podlewałem, dmuchałem, chuchałem i wyrosło tego 2 sztuki - jeden wielkości piłki do ręcznej drugi ... piłki do tenisa - ot niewdzięczność losu.
Marchew "Rondo" - no do ronda to jej bardzo, bardzo dużo brakowało, już rzodkiewki były większe.
EssentEssent
50p
50p
Od: 29 gru 2014, o 16:29

Post »

Kawe kupiłem w tesco i z dwóch nasion wyrosło jedno i rok już krzaczek ma, drugie nasiono zgniło bardzo szybko, po paru dniach. Ale nie ma tragedii.
Orzeszki ziemne obydwa nasiona zgniły.
Pozdrawiam Krystian, zielony w te klocki.
Aneta Ka
50p
50p
Od: 5 sty 2016, o 15:27

Post »

Też posiałam dwa orzeszki ziemne i na razie mają się dobrze, może dlatego że zapomniałam podlać, one raczej nie lubią mieć mokro. Na pewno nie posieję dyni makaronowej, byłam rozczarowana smakiem, nikt nie chciał jeść.
Awatar użytkownika
dontcallmebaby
50p
50p
Od: 30 mar 2015, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

minohiki pisze:Arbuzom w uprawie gruntowej - stanowcze nie!
Podlewałem, dmuchałem, chuchałem i wyrosło tego 2 sztuki - jeden wielkości piłki do ręcznej drugi ... piłki do tenisa
A pamiętasz jaką miałeś odmianę? U mnie w zeszłym roku było podobnie - odmiana Bingo. Ktoś na forum pisał jednak, że w przypadku arbuzów dużo zależy od odmiany i Bingo nie jest dobrym wyborem. Ja już tej odmiany na pewno w gruncie uprawiać nie będę, ale innym odmianom dam szansę :)

Całkowitym niewypałem okazała się u mnie okra, nasiona z firmy Vilm... Fakt, że siałam je dość późno, ale lato w zeszłym roku było upalne i bardzo długie. Urosły na 15 cm. Z 4 krzaczków, które dotrwały do owocowania zebrałam chyba 6 strąków (torebek, czy jak to się tam nazywa), największy miał 8 cm. Porażka na całej linii. W tym roku wysieję resztę nasion z ubiegłorocznej torebki, jeżeli efekty będą podobne, nasze drogi się rozejdą :)
Awatar użytkownika
minohiki
50p
50p
Od: 26 lis 2012, o 20:49

Post »

Bingo!!! Tylko nic nie wygrałem.
Najpierw nie rosły, potem jak rosły to nie kwitły, jak zakwitły to 2 owocki, które siedziały prawie do końca września.
Bingo i pozostałym arbuzom w gruncie stanowcze NIE!!!
Do listy mogę dorzucić bakłażan w gruncie (dostałem nasiona od koleżanki, tylko że ona miała go pod tunelem), wzrost tak jak wyżej,
a nawet gorzej bo żadnego owocka nie było i "krzak" składał się z 3 liści.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

U mnie bakłażany bardzo ładnie obrodziły na słabej glebie i trochę chłodniejszym klimacie niż na równinach :D Wszystko zależy od temperatury i rozsady :wink:
Olmo
50p
50p
Od: 6 lis 2014, o 20:25

Post »

Próbowałam uprawiać okrę w pojemniku na balkonie, ładnie kwitnie, ale plonów jakichś wielkich nie było. Zostawiłam na ozdobę. Trzeba by mieć chyba z 10 donic...
Uprawa w gruncie niestety mi zupełnie nie wyszła :( Pewnie pod osłonami można uzyskać zadowalające rezultaty, może wypowie się ktoś kto próbował.
Pozdrawiam serdecznie :)
ganio4
1000p
1000p
Od: 11 maja 2009, o 09:27
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

minohiki pisze:
Bingo i pozostałym arbuzom w gruncie stanowcze NIE!!!
Posiej Rosario i Złoto Wolicy. Pomimo piaszczystej gleby i braku podlewania na każdym krzaku miałam po 2-3 smaczne, całkiem wyrośnięte owoce. Odmiany te jak najbardziej nadają się do gruntu.
Kasia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”