Szklarnia ,jak zbudować i inne doświadczenia
-
- ---
- Od: 31 sty 2008, o 16:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Odświeżam temat.
Ja jesienią zrobiłem szklarnię z okien pcv (okna z odzysku) o wym. 2.20cm x 3.20 cm na solidnym betonowym fundamencie. dostawioną dłuższym bokiem do budynku gospodarczego.
Ramy okienne + konstrukcja skręcane wkrętami z nierdzewki.
Kalkulacja:
1. okna - koszty 0
2. beton + zbrojenie - 350zł.
3. drzewo (krokwie) własne
4. wkręty i łączniki - 80zł
5. dach - z płyty poliwęglan 4-ro komorowy 10 - 850 zł
6. własna siła robocza i narzędzia
7. podłoże 2.5 kubika podłoża z pod pieczarek 30cm.
ogólny koszt to około - 1300zł
Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnego dogrzewania wiosną.
Ja jesienią zrobiłem szklarnię z okien pcv (okna z odzysku) o wym. 2.20cm x 3.20 cm na solidnym betonowym fundamencie. dostawioną dłuższym bokiem do budynku gospodarczego.
Ramy okienne + konstrukcja skręcane wkrętami z nierdzewki.
Kalkulacja:
1. okna - koszty 0
2. beton + zbrojenie - 350zł.
3. drzewo (krokwie) własne
4. wkręty i łączniki - 80zł
5. dach - z płyty poliwęglan 4-ro komorowy 10 - 850 zł
6. własna siła robocza i narzędzia
7. podłoże 2.5 kubika podłoża z pod pieczarek 30cm.
ogólny koszt to około - 1300zł
Pozostaje jeszcze kwestia ewentualnego dogrzewania wiosną.
- babeczka03
- 100p
- Od: 3 mar 2008, o 16:41
Moi drodzy, zakładamy pierwszą szklarenkę!!!Moja radość jest wielka, bo dłuuugoooo na nią czekałam
Ale mam niewielki problem i proszę was gorąco o radę. Mamy sporo kretów i nornice na działce i obawiam się,że te stworzenia rozgoszczą się w tej powstającej "oazie"... chcemy więc wybrać ziemię i coś tam na dno powkładać i tu mamy kłopot bo nie wiemy co jest dobre i jak głęboko to umieścić: kamienie, jakiś gruz, czy może siatkę. Chcemy się okopać, ale czy to coś da? Jak myślicie?
Ale mam niewielki problem i proszę was gorąco o radę. Mamy sporo kretów i nornice na działce i obawiam się,że te stworzenia rozgoszczą się w tej powstającej "oazie"... chcemy więc wybrać ziemię i coś tam na dno powkładać i tu mamy kłopot bo nie wiemy co jest dobre i jak głęboko to umieścić: kamienie, jakiś gruz, czy może siatkę. Chcemy się okopać, ale czy to coś da? Jak myślicie?
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 4 kwie 2010, o 23:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Szklarnia na działce .....
Polecam założyć puszkę po piwie lub butelkę po napoju na metalowy pręt. Mam kilka takich na działce i krety dawno się wyprowadziły. Nie lubią dźwięku uderzania butelki i pręt Jeśli w szklarni to gruzu nie polecam. Lepiej jakaś siatka może być taka plastkiwowa itp. Ewentualnie "stukacze".
Mam pytania do Tadeusza- jakie były koszty tej inwestycji szklarniowej i jeszcze jedno-czy ewentualnie zamiast przenosić szklarnię co kilka lat, nie byłoby łatwiej wywieźć ziemię i nawozić nową w stare miejsce?? Proszę o odpowiedź, pozdrawiam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj FASCYNACIE, Koszty szklarni to 4 białe cegły 3NFD na 1 metr bieżący, 5 połówek pustaków (suporeksy) na 3 metry bieżące, trochę tyczek na szkielet dachu i słupki podtrzymujące dach ( tak co 1.50 metra), trudno mi ocenić ile to u Ciebie może kosztować.
Myślę że okna rozbiórkowe dostaniesz za darmo , u każdego kto montuje nowe okna w mieszkaniach, wkręty ( czarne) też niewiele kosztują, plus wkrętarka akumulatorowa ( jeżeli prądu nie masz.
Jeżeli za wykonawstwo weźmiesz się sam to myślę że na taką szklarnię ( ściany z okien , sufit nakryty folią) o wym 4 na 6 metry, wydasz nie więcej niż 500 złotych, mnie, podobna szklarnia ( ( w wykonawstwie) o wymiarach 6 na 12 metrów kosztowała grubo poniżej tysiąca złotych ( tyczki na dach i słupki podtrzymujące dach świerkowe kupiłem w stanie surowym w Nadleśnictwie)
czy ewentualnie zamiast przenosić szklarnię co kilka lat, nie byłoby łatwiej wywieźć ziemię i nawozić nową w stare miejsce??
Nie da się tego ustalić bez praktycznego zastosowania, wywożenie taczką ziemi , ze szklarni i ponowne nawiezienie nowej jest czynnością pracochłonną i ciężką.
Ja mając do dyspozycji wolną całą zimę zaczynam szklarnię rozbierać jesienią i tak ją montować by wiosną była gotowa na przyjęcie nowych roślinek, na pewno jest to praca lżejsza od wożenia ziemi, ą że dłużej trwająca, to mnie nie przeszkadza.
Myślę że okna rozbiórkowe dostaniesz za darmo , u każdego kto montuje nowe okna w mieszkaniach, wkręty ( czarne) też niewiele kosztują, plus wkrętarka akumulatorowa ( jeżeli prądu nie masz.
Jeżeli za wykonawstwo weźmiesz się sam to myślę że na taką szklarnię ( ściany z okien , sufit nakryty folią) o wym 4 na 6 metry, wydasz nie więcej niż 500 złotych, mnie, podobna szklarnia ( ( w wykonawstwie) o wymiarach 6 na 12 metrów kosztowała grubo poniżej tysiąca złotych ( tyczki na dach i słupki podtrzymujące dach świerkowe kupiłem w stanie surowym w Nadleśnictwie)
czy ewentualnie zamiast przenosić szklarnię co kilka lat, nie byłoby łatwiej wywieźć ziemię i nawozić nową w stare miejsce??
Nie da się tego ustalić bez praktycznego zastosowania, wywożenie taczką ziemi , ze szklarni i ponowne nawiezienie nowej jest czynnością pracochłonną i ciężką.
Ja mając do dyspozycji wolną całą zimę zaczynam szklarnię rozbierać jesienią i tak ją montować by wiosną była gotowa na przyjęcie nowych roślinek, na pewno jest to praca lżejsza od wożenia ziemi, ą że dłużej trwająca, to mnie nie przeszkadza.
Dziękuję ci za odpowiedź. Co do mnie-mam stare okna po wymianie, mam dużo chęci do roboty i najważniejsze-bardzo mnie to frapuje. Nie mogę się doczekać wiosenki, już mi się chce działać. Nie będzie to zapewne takie profesjonalne jak u ciebie, ale postaram się na pewno:):):) Pięknie pozdrawiam z kieleckiego.
- stachs
- 100p
- Od: 26 lut 2012, o 19:50
Witam wszystkich,
Jestem zapalonym obserwatorem forum a od tej wiosny planuję zebrane informacje przenieść na dzialkę w tym zmontować niewielką szklarnię - świetny wątek, brawo dla założyciela i dla super profesjonalisty Tadeusza48. Moja działka planowo ma ok. 10x20m (ogólnie mam znacznie więcej miejsca ale oddałem rolnikowi w dzierżawę) i zastanawiam się czym obsiać poza tym że w szklarni wysadziłbym pomidory i paprykę (jeśli wzejdzie). Chętnie poczytam wszelkie rady i propozycje.
Pozdrawiam
Jestem zapalonym obserwatorem forum a od tej wiosny planuję zebrane informacje przenieść na dzialkę w tym zmontować niewielką szklarnię - świetny wątek, brawo dla założyciela i dla super profesjonalisty Tadeusza48. Moja działka planowo ma ok. 10x20m (ogólnie mam znacznie więcej miejsca ale oddałem rolnikowi w dzierżawę) i zastanawiam się czym obsiać poza tym że w szklarni wysadziłbym pomidory i paprykę (jeśli wzejdzie). Chętnie poczytam wszelkie rady i propozycje.
Pozdrawiam
Ja mam pytanie , robimy z mężem na działce małą szklarnię o wymiarach 3m na 6m i jak powinna być przygotowana ziemia , którą obecnie porasta trawa, jakieś nawozy,?
wrota myśli,podróż ust...
- totylkoja
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 18 mar 2012, o 19:08
No na pewno trzeba ją skopać, aktualnie my tez będziemy zakładać tunel foliowy- kupny ale bardzo ciekawy i mój M. męczy się z trawą aby przygotować teren pod uprawy no i w sumie jestem ciekawa czy są jakieś propozycje czy coś ziemi jeszcze potrzeba [ no ja kupiłam jeszcze kurzy nawóz i na pewno podsypie ziemie ja ale czy coś jeszcze trzeba?]
- insomnia
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 30 mar 2012, o 20:52
Witam Szanownych Forumowiczów,
już od dłuższego czasu korzystam z waszych rad, wreszcie zdecydowałam się napisać,
bawię się w ogrodniczkę już od 6 lat z mniejszymi lub większymi sukcesami ( i nieodmiennie z wielką satysfakcją)
część ozdobna ogrodu już urządzona,więc w tym roku zdecydowałam się na rozszerzenie działalności ;)
zainwestowałam w "badziewną" szklarenkę z OBI o wymiarach 2,2m x 3m i zaczynam zbierać nowe doświadczenia,
dziś poszłam do OBI po nasionka - wybrałam co nieco z kategorii "dla amatorów" już nie mogę się doczekać jutra.
Mam jednak poważne wątpliwości czy dobrze przygotowałam ziemię - zrobiłam tak
w skrzyni o wysokości ok 30 cm (jest wielka, 0.9m x 3m) wymieszałam zawartość kompostownika i trochę mieszanki torfowej, ale najwięcej jest tzw. ziemi kwiatowej-dostałam porozrywane worki z zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego,
no i teraz przyszedł czas na refleksję czy nie przedobrzyłam????
Proszę o radę czy to będzie dobre podłoże dla sałaty, rzodkiewki, marchewki groszku itp?
chciałam się upewnić zanim wysieję nasionka
Będę wdzięczna za radę, pozdrawiam
Aaa pomidory jak słyszałam wolą ziemie o odczynie zasadowym, więc je posadzę w osobnych pojemnikach w oborniku zmieszanym z czarnoziemem
już od dłuższego czasu korzystam z waszych rad, wreszcie zdecydowałam się napisać,
bawię się w ogrodniczkę już od 6 lat z mniejszymi lub większymi sukcesami ( i nieodmiennie z wielką satysfakcją)
część ozdobna ogrodu już urządzona,więc w tym roku zdecydowałam się na rozszerzenie działalności ;)
zainwestowałam w "badziewną" szklarenkę z OBI o wymiarach 2,2m x 3m i zaczynam zbierać nowe doświadczenia,
dziś poszłam do OBI po nasionka - wybrałam co nieco z kategorii "dla amatorów" już nie mogę się doczekać jutra.
Mam jednak poważne wątpliwości czy dobrze przygotowałam ziemię - zrobiłam tak
w skrzyni o wysokości ok 30 cm (jest wielka, 0.9m x 3m) wymieszałam zawartość kompostownika i trochę mieszanki torfowej, ale najwięcej jest tzw. ziemi kwiatowej-dostałam porozrywane worki z zaprzyjaźnionego centrum ogrodniczego,
no i teraz przyszedł czas na refleksję czy nie przedobrzyłam????
Proszę o radę czy to będzie dobre podłoże dla sałaty, rzodkiewki, marchewki groszku itp?
chciałam się upewnić zanim wysieję nasionka
Będę wdzięczna za radę, pozdrawiam
Aaa pomidory jak słyszałam wolą ziemie o odczynie zasadowym, więc je posadzę w osobnych pojemnikach w oborniku zmieszanym z czarnoziemem
Witam serdecznie.
Jestem nowym fanem forum. Właśnie zamierzam postawić szklarnię.
Mam jedno pytanie.
Czy aby ziemia w szklarni szybciej się nagrzewała po zimie i aby szybciej można było sadzić w niej rośliny, można dodatkowo docieplić ja styropianem? Mam na myśli obłożenie styropianem fundamentu, tak aby styropian był także poniżej gruntu gdzieś na jakieś 30-50cm.
Co o tym myślicie?
Jeszcze jedno pytanie.
Lepsze okna podwójne czy pojedyncze?
Mam okna podwójne które można rozkręcić i w ten sposób mamy dwa.
Pojedyncze wyglądają estetyczniej niż podwójne ale może lepsze podwójne?
Jestem nowym fanem forum. Właśnie zamierzam postawić szklarnię.
Mam jedno pytanie.
Czy aby ziemia w szklarni szybciej się nagrzewała po zimie i aby szybciej można było sadzić w niej rośliny, można dodatkowo docieplić ja styropianem? Mam na myśli obłożenie styropianem fundamentu, tak aby styropian był także poniżej gruntu gdzieś na jakieś 30-50cm.
Co o tym myślicie?
Jeszcze jedno pytanie.
Lepsze okna podwójne czy pojedyncze?
Mam okna podwójne które można rozkręcić i w ten sposób mamy dwa.
Pojedyncze wyglądają estetyczniej niż podwójne ale może lepsze podwójne?
h2oMarkam
Moim zdaniem okładanie fundamentu styropianem mija się z celem, w sumie to nic nie da. Pomieszczenie jest zadaszone a więc ziemia jest sucha i nie przemarza tak jak na zewnątrz. Jeśli dach jest ze szkła to w każdy słoneczny dzień temperatura tam jest grubo powyżej zera. Jeśli masz na tyle okien to lepsze są podwójne, oczywiście tylko ścian, dach ze względu na wagę, dajesz pojedyncze.
Moim zdaniem okładanie fundamentu styropianem mija się z celem, w sumie to nic nie da. Pomieszczenie jest zadaszone a więc ziemia jest sucha i nie przemarza tak jak na zewnątrz. Jeśli dach jest ze szkła to w każdy słoneczny dzień temperatura tam jest grubo powyżej zera. Jeśli masz na tyle okien to lepsze są podwójne, oczywiście tylko ścian, dach ze względu na wagę, dajesz pojedyncze.
Dziękuje Jacku za odpowiedż.
Mam na tyle okien tylko że troszkę będzie kłopot z montażem.
Mam okna o wymiarach 80x140, a więc najlepiej byłoby dać dolne pionowo tzn140 a górne dać poziomo tzn 80cm i mam wysokość ścianki 220cm myślę że to ok. Problem jednak w tym że w takim przypadku połączenia górnych i dolnych okien będą przesunięte.
Mam zamiar łączyć okna teownikiem tzn. przez teownik na wkrętach.
Gdyby robić z pojedynczych to po rozkręceniu okna otwiera sie ona na zawiasach i mam wysokość 160cm. Czy to nie za mało? Dla roślin pewnie nie ale dla mnie 180cm troszkę nisko. można oczywiście zrobić ciut wyższy fundament, co o tym myślisz.
A jeśli chodzi o dach to idąc za radą Tadeusz to mam zamiar zrobić go z folii. Czy wtedy temperatura będzie też tak jak przy oknach?
Pozdrawiam Marcin
Mam na tyle okien tylko że troszkę będzie kłopot z montażem.
Mam okna o wymiarach 80x140, a więc najlepiej byłoby dać dolne pionowo tzn140 a górne dać poziomo tzn 80cm i mam wysokość ścianki 220cm myślę że to ok. Problem jednak w tym że w takim przypadku połączenia górnych i dolnych okien będą przesunięte.
Mam zamiar łączyć okna teownikiem tzn. przez teownik na wkrętach.
Gdyby robić z pojedynczych to po rozkręceniu okna otwiera sie ona na zawiasach i mam wysokość 160cm. Czy to nie za mało? Dla roślin pewnie nie ale dla mnie 180cm troszkę nisko. można oczywiście zrobić ciut wyższy fundament, co o tym myślisz.
A jeśli chodzi o dach to idąc za radą Tadeusz to mam zamiar zrobić go z folii. Czy wtedy temperatura będzie też tak jak przy oknach?
Pozdrawiam Marcin